Του βγήκε ξινό το …γιαούρτι – Η νίλα του Τούρκου επιχειρηματία που πλούτισε από το ελληνικό προϊόν

19:16 4/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Μουχλιασμένα ήταν τα γιαούρτια του Τούρκου επιχειρηματία Hamdi Ulukaya, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να γίνει δισεκατομμυριούχος φέρνοντας το ελληνικό γιαούρτι στην αμερικανική αγορά. Ο βασιλιάς του ...γιαουρτιού και ιδιοκτήτης της εταιρείας Chobani αναγκάστηκε να ανακαλέσει μία πατρίδα από τα ελληνικά γιαούρτια, όταν καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν ότι κάποια από τα γιαούρτια της Chobani είχαν πολύ περίεργη γεύση. Όπως παρατήρησαν οι καταναλωτές τα κυπελλάκια τους “ίδρωναν και φούσκωναν”, με αποτέλεσμα η εταιρεία,

μετά τις καταγγελίες, να ερευνήσει το θέμα και να ανακαλύψει ένα είδος μούχλας, που όπως αναφέρει, είναι συνηθισμένη στα γαλακτοκομικά.

Η Chobani ανακοίνωσε ότι τα χαλασμένα γιαούρτια παράχθηκαν στο εργοστάσιό της στο Άινταχο και αποτελούν λιγότερο από το 5% της συνολικής παραγωγής της και επισήμανε ότι συνεργάζεται με τους λιανέμπορους για να απομακρύνει όλα τα γιαούρτια με κωδικό 16-012 και ημερομηνία λήξης από 11 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Η Chobani έκανε την εμφάνισή της στην αμερικανική αγορά το 2007, όταν το ελληνικό γιαούρτι ήταν μάλλον άγνωστο στις ΗΠΑ. Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος πωλητής ελληνικού τύπου γιαουρτιού στη χώρα, ενώ το γιαούρτι αυτό έχει εκτοπίσει τα υπόλοιπα είδη από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, καταλαμβάνοντας πλέον το 35% του χώρου.

Ο Ulukaya μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ το 1997, όπου η οικογένειά του διατηρούσε μία φάρμα και παρήγαγε γαλακτοκομικά. Αφότου έκανε μερικά μαθήματα στο State University of New York, άρχισε να παράγει φέτα. Στην αγορά του γιαουρτιού, μπήκε το 2005. Αγόρασε ένα εργοστάσιο που είχε κλείσει και δύο χρόνια αργότερα, έστειλε τα πρώτα ελληνικά γιαούρτια Chobani στα σούπερ μάρκετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα