Τα επιχειρηματικά deals που ξεχώρισαν στην Ελλάδα μέσα στη χρονιά που έφυγε

10:08 6/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο δρόμος του χρήματος είχε προορισμό και την Ελλάδα, στην έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης που βίωσε η χώρα. Το άθροισμα των επιχειρηματικών συμφωνιών που υλοποιήθηκαν σε εισηγμένες εταιρείες το 2013 έφθασαν στο ύψος των 3,639 δισ. ευρώ, μια από τις καλύτερες διεθνείς επιδόσεις, αν αναλογιστεί κανείς την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης και τον μεγάλο αριθμό χρεοκοπιών που κατεγράφησαν στην επιχειρηματική σκηνή πέρυσι.

Μεγαλύτερο επιχειρηματικό γεγονός ήταν ασφαλώς η πώληση του ΟΠΑΠ,

αλλά και η είσοδος ξένων επενδυτικών σχημάτων, όπως, για παράδειγμα, έγινε με το fund Fairfax Financial σε εισηγμένες εταιρείες (Μυτιληναίος, Eurobank Properties).

Mία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες της χρονιάς ήταν και η πώληση του 100% των ΚΑΕ στον ελβετικό οίκο Dufry από τον όμιλο Folli Follie. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουτσολιούτσος, η πώληση των ΚΑΕ έγινε 3 χρόνια νωρίτερα, αφού η ελβετική εταιρεία πρότεινε τη συντόμευση της διαδικασίας προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία και με αντάλλαγμα, εκτός του υψηλού τιμήματος, τη μεταβίβαση του 4% του ελβετικού ομίλου στη Folli Follie Group και τη θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο που καταλαμβάνει από φέτος ο κ. Γιώργος Κουτσολιούτσος. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε (σε δύο δόσεις) η πώληση της δραστηριότητας των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών στην ελβετική Dufree. Το συνολικό τίμημα υπολογίζεται στα 863 εκατ. ευρώ. Μέσω της κίνησης αυτής, o όμιλος Folli Follie κατάφερε να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο.

Στο τέλος του 2013 η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την επιχειρηματική συμφωνία για την Πανγαία ΑΕΕΑΠ όπου η Ιnvel Real Estate, προκειμένου να αποκτήσει το 66% των μετοχών της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, θα καταβάλει 653 εκατ. ευρώ σε μετρητά και σε είδος (ακίνητα).

O OΠΑΠ ήταν η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του 2013 καθώς το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Hellenic προς 652 εκατ. ευρώ. Στα Ελληνικά Πετρέλαια ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% του ΤΑΙΠΕΔ και 35% των ΕΛΠΕ) προς τη Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία υπεγράφη και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών αρχών.

Ο ΟΤΕ μεταβίβασε την πλήρη κυριότητα (100%) της βουλγαρικής θυγατρικής του GLOBUL στον νορβηγικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telenor, έναντι 717 εκατ. ευρώ. Μέσω της κίνησης αυτής, ο οργανισμός κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα των υψηλών του δανειακών υποχρεώσεων.

Τα ξένα funds

Το καναδικό fund Fairfax Financial εισήλθε σε δύο εισηγμένους ομίλους το 2013. Κατ’ αρχάς εισήλθε στη Eurobank Properties όπου κατέβαλλε επιπλέον 144 εκατ. ευρώ (20 εκατ. στη Eurobank για αγορά δικαιωμάτων και 124 εκατ. σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties) προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του στη Eurobank Properties από το 19% στο 41%. Επίσης ο καναδικός όμιλος εισήλθε στον Μυτιληναίο. Ο ελληνικός όμιλος διέθεσε το 4,25% των μετοχών του (ίδιες μετοχές) στην καναδική Fairfax, εισπράττοντας 25,5 εκατ. ευρώ και ενισχύοντας ισόποσα τη ρευστότητά του. Παράλληλα η εταιρεία Μυτιληναίος προχώρησε σε placement στη ΜΕΤΚΑ αντλώντας ρευστότητα 40,2 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή αμερικανικών και ευρωπαϊκών funds στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής τους.

Το fund York Capital Management επενδύει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσα από: α) πενταετούς διάρκειας υποχρεωτικά μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο σε νέες μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ήδη υπάρχουσες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, β) συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (θα αποκτήσει το 9,99%) και με εξαγορά του 3% που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ταυτόχρονα το αμερικανικό fund διεκδικεί την απόκτηση της ΕΒΖ.

Oι αερομεταφορές

Στον χώρο των αερομεταφορών, η Aegean Airlines απέκτησε 100% της Olympic Air έναντι 72 εκατ. ευρώ. Η Wind απέκτησε το 32,2% του ομίλου τηλεπικοινωνιών Forthnet. Από αυτό, το 27,04% το απέκτησε έναντι 4,94 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Wind θα συμμετάσχει πιθανότατα και στην υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου της Forthnet ύψους έως 29,1 εκατ. ευρώ. Η Al Dahra Agricultural Spain, θυγατρική αραβικού ομίλου, απέκτησε το 20% των Μύλων Λούλη σε δύο φάσεις. Αρχικά, το 10% μέσα από την καταβολή 6,2 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία κάλυψε αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας Λούλη ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 20%. Μέσα από αυτήν την κίνηση ενισχύθηκαν ταμειακά ο βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας και η ίδια η εταιρεία, ενώ διευκολύνονται και οι εξαγωγικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Καθημερινή/Ανέστης Ντόκας

Keywords
Τυχαία Θέματα