Σύνταξη πριν από τα 60 για χιλιάδες ασφαλισμένους- Τι προβλέπεται με τα ταμεία [πίνακας]

Την δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να βγουν σε σύνταξη πριν χρειαστεί να συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους δίνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων.

Ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ανήκει ο εργαζόμενος θα μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη από τα 52 έως τα 59 του χρόνια με μία ωστόσο προϋπόθεση. Να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2012 η θεμελίωση του δικαιώματος.

Ασφαλιστικές διατάξεις επιτρέπουν στους άνδρες ασφαλισμένους να βγουν στη σύνταξη από τα 52 έως τα 59, ανάλογα με το Ταμείο που ανήκουν.

Πιο κερδισμένοι

φαίνεται ότι θα είναι οι άνδρες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012.

Στο ΙΚΑ και στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες) σύνταξη πριν από τα 60 δικαιούνται όσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης οι μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 58 ή στα 59. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αρκεί να υπάρχουν 35 έτη ασφάλισης.

Σύνταξη πριν από τα 60 δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο (για όσους απασχολούνται στους δήμους) και στο ΙΚΑ, εφόσον το δικαίωμα θεμελιώνεται μέχρι το τέλος του 2012. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 προβλέπονται αυξημένα όρια ηλικίας για την έξοδο στη σύνταξη. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 67 ετών, ενώ μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 62 (ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στα βαρέα). Εναλλακτικά καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 62 υπό τον όρο πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης (στα οποία υπολογίζονται έως και επτά πλασματικά χρόνια).

Δείτε τον πίνακα:

Keywords
Τυχαία Θέματα