Ρετρό: Η πρώτη κατεδάφιση με εκρηκτικά και τα… χωράφια της Μεσογείων [βίντεο]

19:09 1/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Οι θεαματικές κατεδαφίσεις με εκρηκτικά είναι... αμερικανικό σπορ. Σπάνια βλέπουμε στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, αφού κατά βάση τα κτίρια που χτίστηκαν στις προηγούμενες δεκαετίες ήταν χαμηλά. Μία και μοναδική κατεδάφιση με εκρηκτικά έχει μείνει στην ιστορία.

Ήταν Μάιος του 1995, όταν το κουφάρι ενός πολυώροφου κτιρίου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και παρέμεινε σκελετός κατεδαφίστηκε και έδωσε τη θέση του στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», στην οδό Μεσογείων.

Η οικοδομή είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας

του '60-αρχές του '70, ωστόσο για άγνωστο λόγο έμεινε ημιτελής και αναξιοποίητη. Όταν η διοίκηση του παρακείμενου νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» διερεύνησε τη δυνατότητα επέκτασής του στο κτίσμα, η Πολεοδομία διαπίστωσε κακοτεχνίες και έδωσε εντολή κατεδάφισής του.

Τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν σε τρεις από τους ορόφους του και προληπτικά εκκενώθηκαν οι πολυκατοικίες σε απόσταση ενός τετραγώνου, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη Μεσογείων. Αμέσως μετά, την περιοχή κατέβρεξαν υδροφόρες, για να κάτσει η σκόνη.

Ο ενθουσιασμός των Αθηναίων ήταν τόσο μεγάλος, ώστε αρκετοί... περίεργοι έσπευσαν να πάρουν ένα σουβενίρ (!) από την κατεδάφιση, όπως ενδεχομένως θα δείτε και στο βίντεο. Το γεγονός εξάλλου ότι το περιστατικό συνέπεσε με τη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρηση κατεδάφισης να μετατραπεί σε τηλεοπτικό σόου με απευθείας σύνδεση, πλάνα από ελικόπτερο, σε αργή κίνηση κτλ.

Αξίζει τέλος να προσέξετε στο βίντεο το τετράγωνο γύρω από το κτίριο που κατεδαφίστηκε: μόλις 21 χρόνια πριν, είναι... χωράφια. Σήμερα, ορθώνονται τα κτίρια του «Ερρίκος Ντυνάν», το εμπορικό κέντρο και συγκρότημα γραφείων στο οποίο στεγάζεται, μεταξύ άλλων, το Mega, αλλά και λίγο πιο πέρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος - Υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, όταν δημιουργήθηκε το κτίριο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και μετακόμισε από τη Μιχαλακοπούλου, όπου σήμερα στεγάζεται ο ΔΟΛ.

The post Ρετρό: Η πρώτη κατεδάφιση με εκρηκτικά και τα… χωράφια της Μεσογείων [βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα