Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα – Με διαφορά καλύτερα τα πλοία με την ελληνική σημαία

Μια δυνατή πρωτιά με άρωμα Ελλάδας και θαλασσινό αεράκι φέρνει μια μελέτη. H χώρα μας διατηρεί με μεγάλη διαφορά τα πιο ποιοτικά πλοία του κόσμου κρατώντας την Ελληνική σημαία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους παραδοσιακούς Έλληνες πλοιοκτήτες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη, ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, USCG, ελάχιστα είναι τα πλοία παγκοσμίως που καταφέρουν να διακρίνονται για τα πιο υψηλά στάνταρ ασφαλείας ναυσιπλοΐας και πλοίου, ενώ ανάμεσα σε αυτά η συντριπτική πλειοψηφία τους φέρουν

την ελληνική σημαία.

Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Quality Shipping for the 21st Century Program, της πιο αυστηρής ακτοφυλακής στον κόσμο, της Αμερικανικής. Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι πολύ αυστηρά, ενώ μόνο ελάχιστο είναι το ποσοστό των πλοίων με ξένη σημαία που έπιασαν αμερικανικά λιμάνια, κέρδισαν το χαρακτηρισμό «Qualship 21».

Συγκεκριμένα για το 2012 περιελήφθησαν στο «Qualship 21» μόνο 480 πλοία, εκ των οποίων τα 102 ήταν υπό ελληνική σημαία, δηλαδή το 21,5% των πλοίων. Η επιτυχία για την ελληνική σημαία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή εάν υπολογιστεί ότι ο υπό ελληνική σημαία στόλος εκπροσωπεί με βάση τον αριθμό των πλοίων μόλις το 1,57% του παγκοσμίου. Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης περιλαμβάνονται πλοία υπό σημαία Marshal Islands (95) και στην τρίτη θέση πλοία υπό σημαία Λιβερίας (85).

Το πρόγραμμα «Qualship 21», που άρχισε το 2001, καθιερώνει ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει το σχετικό πιστοποιητικό, μειωμένες επιθεωρήσεις κ.λπ.

Νέα πλοία στη σημαία

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, δύο ακόμη πλοία έφερε στην ελληνική σημαία τον τελευταίο μήνα ο Όμιλος Αγγελικούση, σύμφωνα με τις σχετικές εγκριτικές πράξεις που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ειδικότερα την ελληνική σημαία θα υψώσει το νεότευκτο φορτηγό πλοίο «Anangel Elegance» της θυγατρικής Anangel Maritime, το οποίο χτίζεται στα ναυπηγεία «Shanghai Waigaoqiao» της Κίνας, 106.727 κόρων ολικής χωρητικότητας. Την ελληνική σημαία θα υψώσει και το πλοίο μεταφοράς υγραερίου «Woodside Goode» της άλλης θυγατρικής του ομίλου, της Maran Gas.

Την ελληνική σημαία θα υψώσουν άμεσα τέσσερα πλοία ισάριθμων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Πρόκειται για:

το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο «Delta Star» της Delta Tankers,το υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοιο «Happy Lady» της εταιρείας Adriatic Vantures,το φορτηγό πλοίο «Ionic» της εταιρείας Nereus Shipping», το οποίο έφερε πριν σημαία Παναμά καιτο φορτηγό πλοίο «Thessaloniki» της εταιρείας Chronos Shipping, το οποίο επίσης έφερε πριν σημαία Παναμά

Τα στοιχεία

Το 2012 οι αφίξεις πλοίων και οι έλεγχοι μειώθηκαν, ενώ οι κρατήσεις πλοίων αυξήθηκαν. Το 2012, συνολικά 9.011 διαφορετικά πλοία, από 87 διαφορετικές σημαίες, «έδεσαν» 72.309 φορές σε αμερικανικά λιμάνια. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή διενέργησε 9.469 ελέγχους σε ό,τι αφορά τη SOLAS και 8.627 ελέγχους σε ό,τι αφορά τον ISPS στα πλοία αυτά.

Ο συνολικός αριθμός των πλοίων που κρατήθηκαν το 2012, γιατί εμφάνισαν ελλείψεις σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, αυξήθηκε ελαφρά από 97 σε 105. Επίσης ο συνολικός αριθμός των πλοίων που κρατήθηκαν για ελλείψεις που παρουσίασαν σε θέματα ασφαλείας μειώθηκε από 18 το 2011 σε οκτώ το 2012.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα