Όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ προσκεκλημένοι στην κηδεία της Θάτσερ

Σε ένδειξη της σημασίας που είχε για την Θάτσερ η «ειδική αγγλοαμερικανική σχέση» όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ και ένας εκπρόσωπος του εκλιπόντος φίλου της Ρόναλντ Ρίγκαν έχουν προσκληθεί στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία θα γίνει στις 17 Απριλίου στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην κηδεία

της προσεκλήθη επίσης η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στον κατάλογο με τους περίπου 2.000 προσκεκλημένους βρίσκεται επίσης ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο η «Σιδηρά Κυρία» είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη».

Τον κατάλογο αυτόν συνέταξε η οικογένεια της Θάτσερ, με τη βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος της πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Σε αυτόν «περιλαμβάνεται η οικογένεια και οι φίλοι της Βαρόνης Θάτσερ, αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί της όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μελών των κυβερνήσεών της που βρίσκονται εν ζωή (…), των κοινοβουλευτικών και των μελών της σημερινής κυβέρνησης», όπως και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί των ημερών του Απαρτχάιντ, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα με το Νόμπελ Ειρήνης, όπως επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Εντ Μίλιμπαντ.

Η Θάτσερ πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών στο Λονδίνο. Ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 ως το 1990.

Η κηδεία της, η οποία θα τελεστεί με στρατιωτικές τιμές, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα