Μετά το re-think Athens έρχεται το re-launching Athens- Το σχέδιο Καμίνη «Αθήνα 2020»

Με την κωδική ονομασίας «Re-launching Athens» ο Γιώργος Καμίνης παρουσιάζει τα σχέδια για την ολική μεταμόρφωση της πρωτεύουσας με ορίζοντα το 2020. Το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, που αναμένεται να παρουσιάσει η δημοτική αρχή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα αποτελέσει και το βασικό θέμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.

Το φιλόδοξο σχέδιο που αφορά μεγάλες αναπλάσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει ένα πολύ μεγάλο «συν» – ότι θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica της ΕΤΕπ και της Αναπτυξιακής

Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και κεφάλαια ιδιωτών.

Μερικά από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι η προώθηση της Διπλής Ανάπλασης σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ελαιώνα, η δημιουργία εμπορικών ή οικιστικών αναπτύξεων, η ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτηρίων και η κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Καμίνη στηρίζεται σε επτά πυλώνες.

1. Διπλή Ανάπλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση του project στο Βοτανικό της Μπάμπης Βωβός εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο Ελαιώνας να μετατραπεί σε μητροπολιτικό κέντρο μεταφορών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ θα συνοδεύσει αθλητικό συγκρότημα με γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ανοικτή πισίνα, χώροι αναψυχής με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικό κέντρο.

Στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σχεδιάζεται η ανάπτυξη πάρκου 20 στρεμμάτων, υπόγειου χώρου στάθμευσης 700 θέσεων και η κατασκευή κτηρίου 680 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται αθλητικό μουσείου και χώροι αναψυχής και εστίασης.

2. Κεραμεικός-Μεταξουργείο. Η περιοχή του Κεραμεικού αποτελεί σημείο πρώτης προτεραιότητας για τον Δήμο Αθηναίων καθώς αποτελεί ζωντανό τμήμα του ιστορικού κέντρου με μεγάλο κτιριακό απόθεμα και πολλαπλές χρήσεις. Εδώ το κλειδί πίσω από την ανάπλαση της περιοχής είναι η ιδιωτική εταιρεία Oliaros η οποία μέσω ενός προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ σχεδιάζει την ανάπτυξη cluster δημιουργικής επιχειρηματικότητας με 10 ακίνητα, μέσω ανακατασκευής κενών διατηρητέων ή κατασκευή νέων κτηρίων, συνολικής δόμησης 10.660 τ.μ. και προϋπολογισμού 28εκατ. ευρώ. Παράλληλα σχεδιάζεται street market με επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια, έργο συνολικής δόμησης 15.767 τ.μ. και προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ. Τέλος θα αναπτυχθούν ιδιωτικές φοιτητικές κατοικίες στην οδό Μαραθώνος, με το project να είναι δόμησης 3.500 τ.μ. και προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ.

3. Ακαδημία Πλάτωνος. Στόχος του δήμου είναι η αρχαιολογική αυτή και πολεοδομική «νησίδα» να ενωθεί με το ιστορικό κέντρο και τον μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο. Έτσι σχεδιάζεται εμπορικό πολυκέντρο, έκτασης 45.600 τ.μ. σε ιδιόκτητα οικόπεδα επί της Λεωφόρου Κηφισού της εταιρείας ανάπτυξης Artume. Το project είναι επένδυση 300 εκατ. ευρώ, με τον Δήμο Αθήνας να προσβλέπει στην είσπραξη ετήσιων τελών 3 εκατ. ευρώ κατά την λειτουργία του κέντρου. Παράλληλα η εταιρεία θα κατασκευάσει βρεφονηπιακό σταθμό.

4. «Rethink Athens». Το πρόγραμμα που σχεδίασε το Ίδρυμα Ωνάση- έχει χρηματοδοτήσει την μελέτη- αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο ενώ έχει την υποστήριξη τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και φορέων όπως η Αττικό Μετρό που έχει αναλάβει την συγκοινωνιακή μελέτη για την επέκταση του τράμ. Μόλις ολοκληρωθεί θα προσφέρει έναν μεγάλο πεζόδρομο στην οδό Πανεπιστημίου, μια νέα πλατεία Ομονοίας καθώς και επέκταση του τραμ μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίον του Άρεως.

5. Δικτύο ποδηλατοδρόμων. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου για τους ποδηλάτες είναι πάγιο αίτημα πολλών ομάδων πολιτών τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει το ποδήλατο στους κατοίκους του κέντρου έχουν κάνει την ανάγκη για τη κατασκευή του πιο επιτακτική από ποτέ. Έτσι ο δήμος σχεδιάζει αναδιαμόρφωση των οδών Κεραμεικού, Μοναστηρίου, Σαλαμίνος, Γερανίου και Ιεράς Οδού (3,2 εκατ. ευρώ) στο δυτικό μέρος της Αθήνας καθώς και άλλο ένα δίκτυο στις περιοχές Κατεχάκη, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Καλλιμάρμαρο (3,1 εκατ. ευρώ) στα ανατολικά. Επιπλέον ο δήμος Αθηναίων προχωρά ακόμη περισσότερο υιοθετώντας τα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών μέσω ενός συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων για τους πολίτες και τους τουρίστες με την εγκατάσταση 70 σταθμών και 1.000 δικύκλων.

6. Ανακατασκευή ερειπωμένων κτιρίων. Το σχέδιο για την Αθήνα 2020 περιλαμβάνει δυναμικές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο με επισκευή πολλών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο. Προτεραιότητα αποτελεί η μετασκευή του διατηρητέου κτηρίου ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής 8 σε θερμοκοιτίδα για εφαρμογές έξυπνων πόλεων, συνολικού κόστους 6,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα διατεθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή πέντε ερειπωμένων κτηρίων και την ανάκτηση δημόσιου χώρου πεζοδρομίων στις οδούς Σόλωνος, Αθηνάς, Ευριπίδου και Σοφοκλέους (1,8 εκατ. ευρώ).

7. Ανάπλαση της πλατείας Βαρβακείου Αγοράς και οδού Αθηνάς. Η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα το μήλον της έριδος μεταξύ της δημοτικής αρχής και των επαγγελματιών που στεγάζονται εκεί. Επί δημαρχίας Κακλαμάνη ο δήμος είχε προωθήσει την ανάπλαση της οδού προκειμένου να κλείσει το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας ωστόσο το θέμα πάγωσε. Με το νέο σχέδιο προβλέπεται η ανάπλαση της πλατείας μπροστά από την Βαρβάκειο Αγορά για την οποία θα διατεθούν 922.500 ευρώ.

Παράλληλα ο Δήμος σχεδιάζει την κατασκευή κόμβου κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου στο Παλαιό Φρουραρχείο απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Προωθείται επίσης, η κατασκευή κέντρου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στο Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξο μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι δημιουργοί του επισημαίνουν πως είναι ρεαλιστικό καθώς δεν βασίζεται σε χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Αθήνας θα δημιουργήσει ειδικό Ταμείο Αστικής Αναζωογόνησης, που θα στηρίζεται στο πρόγραμμα Jessica και θα λειτουργεί πιλοτικά σε πρώτη φάση, ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Τέλος σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα οι πρώτοι σταθμοί για την ολοκλήρωση των έργων είναι το 2014 με την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και το 2015 με την ανάπλαση του Κεραμεικού. Αλλά και η υλοποίηση του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος αναμένεται να προωθηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε αναμένεται να ληφθεί η άδεια κατασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα