Μέχρι και «πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια» βλέπει για τους πρόσφυγες ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

19:43 1/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Σε πολεμική σύγκρουση στα Βαλκάνια μπορεί να οδηγήσει η προσφυγική κρίση, υποστηρίζει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, με συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια της οδού των Βαλκανίων, δεδομένης της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και της επιβολής ορίων στον αριθμό διελεύσεων μεταναστών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε

προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ.» δήλωσε ο Ποπόσκι.

Τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών και στο BBC, υπερασπιζόμενος παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης και των αρχών να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα στα σύνορα με την Ελλάδα, για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών.

Κοτζιάς: «Πρέπει να συνεννοηθούμε με την Αυστρία»

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση και αναφερόμενος στην ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι «η Αυστρία και η Ελλάδα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι και πρέπει να συνεννοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μίας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και όχι μίας λύσης με την οποία ο ένας θα θέλει να επιβάλλεται στον άλλο».

«Εδώ και μήνες, η Αυστρία χρησιμοποιεί μία φρασεολογία εναντίον της Ελλάδας που δεν είναι και η ωραιότερη στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι η Αυστρία δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε μέτρα «για να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αλλά για ανθρώπους, για το μέλλον χωρών και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη έχουν την ψευδαίσθηση πως αν κλείσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, όπου θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, αλλά θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Όμως, οι πρόσφυγες δεν θα σκεφθούν όπως σκέπτονται κάποιοι στην Κεντρική Ευρώπη, πως δηλαδή, εφόσον δεν μπορούν να περάσουν από την Ελλάδα, θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Αντίθετα, οι πρόσφυγες θα σκεφθούν να βρουν άλλους δρόμους για να έλθουν στην Κεντρική Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

The post Μέχρι και «πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια» βλέπει για τους πρόσφυγες ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα