Λαυρεντιάδης και Ρέστης ήταν μόνο η αρχή- Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων επιφανείς επιχειρηματίες

Οι υποθέσεις Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Βίκτωρος Ρέστη ήταν μόνο η αρχή, σύμφωνα με πληθώρα δικαστικών πηγών. Στο επίκεντρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον περιπτώσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος και ύποπτων δανείων εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα στο φθινόπωρο, αναμένεται ο διεξοδικός έλεγχος των ύποπτων φακέλων, που μαρτυρούν παράνομο και υπέρογκο δανεισμό, καθώς και… «ανεξήγητο» πλουτισμό επιχειρήσεων. Στο μικροσκόπια θα μπουν εντός μερικών εβδομάδων επιφανή πρόσωπα των ελληνικών επιχειρήσεων,

προκειμένου να δοθεί φως σε ύποπτες για την Ελληνική Δικαιοσύνη περιπτώσεις. Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συγκεκριμένων προσώπων που πρωταγωνίστησαν -και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν εν μέρει- στα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας, ύποπτα δάνεια, συμβάσεις για δημόσια έργα αλλά και συμβάσεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, εξοπλιστικά, νοσοκομειακές δαπάνες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.

Επιχειρηματίες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη που διετέλεσαν επικεφαλής δημοσίων επιχειρήσεων και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών που διενεργούνται τον τελευταίο καιρό, υπό άκρα μυστικότητα, από του τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Οικονομικού Εγκλήματος, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

«Οι υποθέσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Βίκτωρος Ρέστη είναι μόνο η αρχή» έλεγαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr δικαστικές πηγές ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς- επώνυμος ή ανώνυμος- δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι πάντες ελέγχονται. Δεν υπάρχουν "ανέγγιχτοι"».

Πέραν της απόδοσης πάντως των ποινικών ευθυνών, η «εκκαθάριση» των εν λόγω υποθέσεων αναμένεται να αποβεί εξαιρετικά "κερδοφόρα" για τα Δημόσια ταμεία. Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, από το σύνολο των διερευνώμενων υποθέσεων διαφθοράς , μαύρου χρήματος και οικονομικής φύσεως εν γένει, υπολογίζεται ότι το Δημόσιο έχει ζημιωθεί περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει στα ταμεία είτε μέσω δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, είτε από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι θα θελήσουν να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες συνεπικουρούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Αρχή για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και από δικαστικές αρχές χωρών του εξωτερικού όπου έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ύποπτα δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ που έχουν χορηγηθεί με επισφαλείς όρους σε επιχειρηματίες αλλά και συμβάσεις δημοσίων έργων.

Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο των ερευνών αποτελούν δάνεια ύψους 200.000.000 ευρώ, που -όπως όλα δείχνουν- δόθηκαν υπό επισφαλείς όρους σε τουλάχιστον δέκα επιχειρηματίες. Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη συνταχθεί πορίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από δύο υποθέσεις που αφορούν δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ με επισφαλείς όρους προς επιχειρηματίες:

Η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης είναι ήδη γνωστή καθώς έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και έχει ως κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος για άλλο σκέλος των δραστηριοτήτων του. Η δικογραφία που διερευνάται αυτή τη στιγμή από τους εισαγγελείς Διαφθοράς αφορά δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν υπό ύποπτες συνθήκες σε εταιρείες συμφερόντων του.Ως προς την δεύτερη υπόθεση, η αποκάλυψή της αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, μιας και σε αυτή φέρεται ως εμπλεκόμενος επιφανής παράγοντας του οικονομικού κόσμου, με πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής δημόσιας επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα