Κλειστά επ’ αόριστον όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοποιοί κλείνουν τα φαρμακεία τους αντιδρώντας σε ρυθμίσεις που απελευθερώνουν το επάγγελμά τους.

Αυτή τη φορά αντιδρούν στις αλλαγές που αποτελούν τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα και προβλέπει μεταξύ άλλων για

τις νέες διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων καθώς και στη δυνατότητα λειτουργίας σημείων πώλησης μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάλεσε τους συλλόγους μέλη του να κλείσουν τα φαρμακεία από το πρωί της Τετάρτης, ενώ σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα αποφασιστούν συγκεκριμένες ενέργειες του κλάδου.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται γιατί στο πολυνομοσχέδιο -πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή για να ψηφιστεί έως τη Δευτέρα- περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει σε φαρμακοποιούς να κατέχουν περισσότερες της μιας άδειες ίδρυσης φαρμακείου, ενώ αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας στις περιπτώσεις συμπράξεων φαρμακοποιών.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμα και σούπερ μάρκετ, ενώ αίρεται η απαίτηση για ελάχιστο εμβαδόν του φαρμακείου.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των χωροταξικών κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων, γεγονός που, όπως τονίζουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης όλων των φαρμακείων στο κέντρο.

Τέλος, αλλαγές προβλέπονται και στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη «ελευθερία» κινήσεων σε φαρμακεία που ακολουθούν το «διευρυμένο ωράριο» (λειτουργούν και απογεύματα Δευτέρας - Τετάρτης και τα Σάββατα), σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθούν, ενώ απελευθερώνει και τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο – στο πρότυπο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας, π.χ. στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα