Η επιστήμη σηκώνει τα πόδια ψηλά…

Δε χρειάζονται σε όλα απαντήσεις όταν μιλάμε για σχέσεις και σεξ. Αν είναι εντελώς σχετικό άλλωστε ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθές, εμείς ξέρουμε μετά βεβαιότητας από την εμπειρία μας πως οι γυναίκες προτιμούν τους αλητάμπουρες. Για σεξ, όχι για γάμο.

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Αυτά τα βιβλιαράκια με τα χιλιάδες «how to» και «100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις» έχουν την πλάκα τους. Τις προάλλες ξεφύλλιζα για μια ακόμη φορά το «Do gentlemen really prefer blondes?» (σας το είχα ξαναπεί πριν από λίγο καιρό), το οποίο είχα αγοράσει πριν από πολλά χρόνια στη Μινεσότα. Γυρίζοντας

τις σελίδες μ’ έπιασαν τα γέλια με τους τίτλους των διαφόρων κεφαλαίων: «Γιατί οι άντρες με βαθιά φωνή κάνουν συνήθως περισσότερα μωρά;», «Οι ψηλοί άντρες βγάζουν πιο ωραίες γκόμενες;», «Γιατί οι λαίμαργοι άντρες προτιμούν τις πιο παχουλές;», «Οι γυναίκες φτάνουν στ’ αλήθεια στη σεξουαλική τους κορύφωση γύρω στα 30;». Κι άλλα ερωτήματα όμως, πολύ πιο κοντά σε αυτά που συζητάμε κάθε μέρα κι εμείς οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες μόνες τους.

Η διαφορά εδώ είναι πως η συγγραφέας προσπάθησε να δώσει τις απαντήσεις με έναν πιο «επιστημονικό» και πιο «κοινωνικό» τρόπο. Άλλες είναι αστείες, άλλες σοβαρές, άλλες δίνουν μια εξήγηση, άλλα δε δίνουν τίποτα. Κι εδώ που τα λέμε, δε χρειάζονται σε όλα απαντήσεις όταν μιλάμε για σχέσεις και σεξ. Αν είναι εντελώς σχετικό άλλωστε ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθές, εμείς ξέρουμε μετά βεβαιότητας από την εμπειρία μας πως οι γυναίκες προτιμούν τους αλητάμπουρες. Για σεξ, όχι για γάμο. Από αυτά που ξέρω θα απαντούσα αλλιώς στα περισσότερα ερωτήματα, αλλά πρέπει καμιά φορά να ακούμε και καμιά άλλη άποψη. Για να δούμε τι έχει να μας πει η κα Τζένα Πίνκοτ στο βιβλίο της, που σαν γυναίκα τα λέει και πιο κομψά:

Γιατί οι άντρες χάνουν κάθε ικανότητα κρίσης και λήψης αποφάσεων μπροστά σε μια όμορφη γυναίκα;

Φαντάσου δύο μάτσο άντρες να αναγκαστούν να μοιραστούν 100 δολάρια. Ο ρόλος τού ενός είναι να προτείνει πώς να μοιράσουν τα λεφτά κι ο άλλος πρέπει να δεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά. Αν δεχτεί, τα λεφτά μοιράζονται ανάλογα με τη συμφωνία και οι δύο άντρες πάνε σπίτι με λεφτά. Αν όμως την απορρίψει, φεύγουν με άδεια χέρια. Όταν αυτή η διαπραγμάτευση διαδραματιστεί σε εργαστήριο, οι άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι εκείνοι που, έξαλλοι, θα απορρίψουν άδικες προσφορές (οτιδήποτε κάτω από την 50-50 μοιρασιά). Σχεδόν πάντα προτιμούν να τιμωρήσουν τον άλλο παίκτη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ίδιοι θα πάρουν κάτι. Ο Βέλγος ψυχολόγος Σίγκφριντ Ντεβίτ και ο ερευνητής Μπραμ Βαν ντεν Μπεργκ ανέστρεψαν αυτή την τάση όταν πριν από το παιχνίδι έδειξαν στους αρσενικούς παίκτες τη φωτογραφία μιας σέξι γυναίκας.

Όταν οι υψηλής τεστοστερόνης άντρες 20-40 ετών είδαν τη φωτογραφία, ήταν πιο δεκτικοί στο να συμφωνήσουν σε άδικες προσφορές (λιγότερα λεφτά) απ’ ό,τι όσοι δεν την είχαν δει. Αφηρημένοι, ήταν έτοιμοι να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν. Γιατί όμως οι άντρες χαζεύουν όταν βλέπουν ωραίε

Keywords
Τυχαία Θέματα