Αυθαιρεσίες στην Ρήνεια – Το υπ. Πολιτισμού απαντά στο koolnews.gr

Το koolnews.gr επικοινώνησε με την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, αρχαιολόγο Παναγιώτη Χατζηδάκη σχετικά με το ζήτημα των κατοικιών που βρίσκονται στο νησάκι Ρήνεια στο οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε επίσκεψη.

Από τον Γιώργο Μιχαηλίδη

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αρχαία που βρίσκονται

στο νησί καθώς υπάρχουν οικογένειες που μένουν μόνιμα στην Ρήνεια. «Οι κατοικίες τους βρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες και συγκεκριμένα, σε σημεία όπου δεν υπάρχουν αρχαία. Τα ευρήματα βρίσκονται σε άλλα σημεία. Η Ρήνεια είναι ένα μεγάλο νησί 13 τ.χλμ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά την συζήτηση έγινε ξεκάθαρο πως η Ρήνεια ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1994 και κατοικίες υπήρχαν εκεί από πιο πριν. «Τα σπίτια δεν είναι αυθαίρετα. Είναι εκεί από τις αρχές του αιώνα. Είναι πολύ περισσότερα από 60-70 απλώς τα περισσότερα από αυτά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση», είπε. Μάλιστα τόνισε πως είναι λογικό να γίνονται εργασίες στο νησί καθώς τα σπίτια κατοικούνται. Ωστόσο είπε ότι δεν γίνεται καμμία εργασία χωρίς προηγουμένως να έχει χορηγηθεί άδεια.

Από το 1994 και έπειτα, όταν το νησί ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών πληρώνουν ένα μίσθωμα στο Δήμο Μυκόνου προκειμένου να μην υφίσταται καθεστώς ιδιοκτησίας.

Σχετικά με τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) που απεικονίζονται στο ρεπορτάζ του ALPHA ο κ. Χατζηδάκης είπε πως είναι καταμετρημένα από το 2008 στα 22 οχήματα, από τον δήμο Μυκόνου. «Δεν γίνονται εκεί γεωργικές εργασίες από το 1960 όταν και εγκαταλείφθηκαν τα χωράφια. Πλέον τους κατοίκους τούς συμφέρει περισσότερο να αγοράζουν τις ζωοτροφές τους. Τα τρακτέρ υπάρχουν εκεί για να τις μεταφέρουν», τόνισε ο αρχαιολόγος.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι δουλειά έχουν οι εκσκαφείς στο νησί, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται να μεταφέρονται στην Ρήνεια, οικοδομικά υλικά και εργαλεία και απόρησε και ο ίδιος για ποιο λόγο βρίσκονται τα μηχανήματα εκεί. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να απομακρυνθούν.

Παράλληλα το koolnews.gr θέλησε να θίξει και το θέμα των «εκδρομών» που γίνονται στο νησί. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποστήριξε πως πρόκειται για μικρές βόλτες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν λάβει σχετική άδεια ούτε από τον δήμο, ούτε από το λιμεναρχείο. «Κακώς το λιμεναρχείο επέτρεψε κάτι τέτοιο», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας πως οι βόλτες αυτές γίνονται σε μία συγκεκριμένη παραλία στην οποία διαθέτει κλήρο ο ιδιοκτήτης του καϊκιού που μεταφέρει τους 10-15 τουρίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα