Για ΦΑΠες οι τιμές στα οικόπεδα – Η Δάφνη πιο ακριβή από την Εκάλη!

Γεμάτη αδικαιολόγητες διαφορές τιμών από περιοχή σε περιοχή είναι η λίστα με τους πίνακες της Εφορίας που αφορά τις τιμές οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας.

Οι πίνακες που θα χρησιμοποιηθούν για τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) έχουν ως αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιοχές να προκύπτουν τρελλές τιμές σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δάφνης όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι πιο ακριβή περιοχή από την... Εκάλη!

Χθες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, χωρίς

ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας, δηλαδή πώς είναι δυνατόν σε σχετικά φθηνότερες περιοχές να καθορίζονται υψηλές τιμές οικοπέδων με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερο ΦΑΠ από ό,τι ιδιοκτήτες σε ακριβά προάστια και περιοχές της χώρας με πολύ υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όπως δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, το υπουργείο Οικονομικών περιορίστηκε να αναφέρει ότι η αξία των οικοπέδων σε περιοχές χωρίς καθορισμένες αντικειμενικές αξίες υπολογίστηκε με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο όπως προκύπτει από τα αρχεία της τοπικής ΔΟΥ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είχε τη δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης. Αναφερόμενο συγκεκριμένα στην υπόθεση του Δήμου Δάφνης, όπου ο ΦΑΠ στην περιοχή του λόφου Αγίου Ιωάννη Κυνηγού (Κυνοσάργους) θα καθοριστεί με 1.600 ευρώ/τ.μ. όταν η ανώτερη αντικειμενική τιμή στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 1.300 -η αντίστοιχη σε Εκάλη και Κηφισιά καθορίστηκε στα 1.320 ευρώ -, το υπουργείο διευκρίνιζε πως η τιμή αυτή είναι η κατώτερη τιμή οικοπέδου του δήμου σύμφωνα με τους πίνακες της Εφορίας. Και ότι η ίδια τιμή ίσχυε και για το 2010 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ!

Άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις

Ο ΦΑΠ για ένα οικόπεδο στη Νέα Ιωνία θα υπολογισθεί με 720 ευρώ/ τ.μ. όταν στην Ανάβυσσο θα υπολογισθεί με 200. Στα Βριλήσσια θα επιβληθεί με 585 ευρώ/τ.μ., στα γειτονικά Μελίσσια με 880, ενώ στην Πεντέλη που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα ο ΦΑΠ θα επιβληθεί με 400 ευρώ το τετραγωνικό. Στη Δραπετσώνα η συγκριτική τιμή που έδωσε η Εφορία για τον υπολογισμό του ΦΑΠ είναι 450 ευρώ, όταν ο φόρος για ιδιοκτήτη οικοπέδου στην Υδρα θα είναι μόλις 220.

Ο ΦΑΠ για ένα οικόπεδο στο πολυτελές Πανόραμα Θεσσαλονίκης θα υπολογισθεί με 700 ευρώ/τ.μ., όταν στη λαϊκή Λυκόβρυση θα υπολογισθεί με 800. Την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης οικοπέδου στο Αγκίστρι θα πληρώσει 32 ευρώ το τετραγωνικό, όταν στο Πέραμα θα πληρώσει 300 και στη Σαλαμίνα 170. Ο ΦΑΠ που θα καταβάλει φορολογούμενος με ακίνητο στον Δήμο Κερκυραίων θα είναι 70 ευρώ/τ.μ., ίδιος με αυτόν που θα πληρώσουν οι κάτοικοι του Λουτρακίου αλλά και της Κορίνθου.

Χαρακτηριστικές είναι οι αποκλίσεις στη Θεσσαλονίκη καθώς σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού που απέχουν λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους οι τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ είναι τεράστιες. Οταν στο Πανόραμα ο φόρος θα υπολογισθεί με τιμή 700 ευρώ/τ.μ., στη γειτονική Καλαμαριά θα υπολογισθεί με 250, στην Πυλαία με 400 και στη Θέρμη με 300 ευρώ το τετραγωνικό. Ετσι, σε πλήθος περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για παρόμοιας επιφάνειας ακίνητα φόρο που θα είναι έως και κατά 250% υψηλότερος σε σχέση με γείτονές τους.

Από τα παραπάνω στοιχεία δεν προκύπτει μόνο ότι οι Εφορίες εξομοιώνουν φορολογικά φθηνές περιοχές με περιοχές - φιλέτα, αλλά και ότι το κράτος χρησιμοποιεί όποτε το εξυπηρετεί και κατά περίπτωση τόσο τις αντικειμενικές τιμές όσο και τις συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μία νέα αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές. Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών με την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν συλλέξει επιτροπές του υπουργείου το 2005 και χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2007.

Αυτές οι τιμές θα προσαρμοστούν στις σημερινές με αναγωγή και θα εμπλουτισθούν με στοιχεία που συλλέχτηκαν από το 2009 και μετά, με την εφαρμογή και σε αυτά δεικτών μεταβολής. Οι τιμές που θα προκύψουν θα συνθέσουν τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές ζώνης, οι οποίες θα αξιολογηθούν στο τελικό στάδιο μέσω αντιπαραβολής με τις εκτιμήσεις του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα