Επίσπευση διαδικασιών για την έκδοση του Φιλιππίδη ζητά η Ελλάδα – Αναζητείται το ζεύγος Γριβέα

Με βήμα ταχύ προχωρούν οι έρευνες για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την ίδια ώρα που αστυνομία και δικαστικές Αρχές κάνουν ότι μπορούν για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελου Φιλιππίδη,

από την Τουρκία αλλά και τον εντοπισμό του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα.

Ήδη, η Εισαγγελία Εφετών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλο το υλικό που σχετίζεται με την κατηγορία σε βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη προκειμένου να διαβιβαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση στην τουρκική γλώσσα και στη συνέχεια να σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Τουρκίας. Προκειμένου ο πρώην Πρόεδρος του ΤΤ να εκδοθεί στη χώρα μας. Παράλληλα έγινε έγγραφη αίτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκδόσεων, Ιωάννη Αγγελή, και ο συνήγορος του πρώην προέδρου του Τ.Τ., Αθανάσιος Βαρλάμης. Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του πριν να συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δήλωσε εγγράφως ότι ο κύριος Φιλιππίδης παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος που έχει, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη σε συνεργασία με την Interpol βρίσκεται η έρευνα για τον εντοπισμό του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα που παραμένουν άφαντοι, τα ίχνη των οποίων όμως, φαίνεται πως εντοπίζονται στη νότια Αμερική. Ο επιχειρηματίας που διώκεται για δάνειο 17 εκατ. ευρώ, που έλαβε το 2009 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υποτίθεται για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξαφανίστηκε λίγο πριν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Ελεύθερος με εγγύηση «μαμούθ» ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Στο μεταξύ, μετά από μαραθώνια διάσκεψη το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε χθες το απόγευμα να υιοθετήσει την πρόταση του ανακριτή να αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας Δ.Κοντομηνάς που ενέχεται στην υπόθεση των δανειοδοτήσεων του ΤΤ. Είχε προηγηθεί η διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή που πρότεινε την αποφυλάκισή του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και του εισαγγελέα που πρότεινε την προσωρινή του κράτηση.

Για το δικαστικό συμβούλιο δεν θεωρείται ύποπτος φυγής αν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους. Υποστήριξε ότι ο όμιλος ΔΕΜΚΟ είναι προσωποπαγής και αν υπάρξει προφυλάκιση, τότε ο όμιλος θα καταρρεύσει, ενώ τέθηκαν υπόψη και τα πολύ σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Τελικά, μετά από πολύωρη διάσκεψη το συμβούλιο υιοθέτησε τελικά με ψήφους 2 προς 1 την πρόταση του ανακριτή ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, με επιβολή όμως ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών όρων.

Συγκεκριμένα, ο Δ.Κοντομηνάς καλείται να καταβάλει εγγύηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του επιχειρηματία προέβαλαν ως βασικό τους επιχείρημα το γεγονός ότι ο εντολέας τους είναι επικεφαλής ενός προσωποπαγούς ομίλου που απασχολεί περίπου 1.400 εργαζομένους, ο οποίος σε περίπτωση προφυλάκισης θα απειληθεί με κατάρρευση, καθώς και ότι έχει ως βάση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας την Ελλάδα, όπου και επιθυμεί να παραμείνει.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε επίσης τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας, καθώς και ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Οι συνήγοροί του τόνισαν ότι ο κ. Κοντομηνάς γνώριζε εδώ και καιρό για την έρευνα και αν ήθελε θα είχε φύγει και ότι έχει επιδείξει απόλυτη συνέπεια απέναντι στη δικαιοσύνη σε σχέση με ανοικτές υποθέσεις που είχε στο παρελθόν, τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους του βουλεύματος. Μεγάλη συζήτηση υπήρξε για εταιρία μίσθωσης ελικοπτέρων που κατέχει, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελέα κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να γίνει χρήση των μέσων της εταιρείας αυτής και ο κ. Κοντομηνάς να φύγει ανα πάσα στιγμή στο εξωτερικό. Η πλευρά Κοντομηνά προσκόμισε έγγραφα και υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η άδεια μίσθωσης της εταιρείας αυτής έχει ανακληθεί και δεν μπορεί να γίνει χρήση αυτών των μέσων της εταιρείας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντομηνάς προσκόμισε, μέσω των συνηγόρων του, ως πρόσθετες εγγυήσεις για την υπόθεση των δανείων από το ΤΤ συμβολαιογραφικά πληρεξούσια για την υποθήκευση ακινήτων αξίας 7.000.000 ευρώ, ενώ προσέφερε ως ενέχειρο και τις μετοχές του Αlpha αξίας 46.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα