Είσαι σκύλα – Μελέτη αποδεικνύει ότι οι σκύλοι έχουν συναισθήματα σαν τους ανθρώπους

Ένας καθηγητής νευροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια ανακάλυψε ότι οι σκύλοι έχουν τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την New York Times, ο Γκρέγκορι Μπέρνς μελέτησε τα αποτελέσματα από μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν σε σκύλους και ανακάλυψε ότι οι αγαπημένοι μας φίλοι χρησιμοποιούν το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι για να «νιώθουν».

Αρχικά ο καθηγητής άρχισε να εκπαιδεύει τη σκυλίτσα του και προσπαθούσε να της μάθει πως να

κάθεται ακίνητη έτσι ώστε να μπορέσει να της κάνει την μαγνητική τομογραφία. Έπειτα από μήνες εκπαίδευσης και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τα κατάφερε.

Ανακάλυψε ότι υπάρχει εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου και του σκύλου καθώς η δομή, η λειτουργία και ο κερκοφόρος πυρήνας στους δύο εγκεφάλους είναι όμοια.

Για να γίνει κατανοητό, ο κερκοφόρος πυρήνας στον ανθρώπινο εγκέφαλο συσχετίζεται με την αναμονή και την αντίδραση που έχουμε όταν αντικρίζουμε πράγματα που απολαμβάνουμε όπως το φαγητό, την αγάπη και τα χρήματα σύμφωνα με τον Μπέρνς.

Στα σκυλιά, ο κερκοφόρος πυρήνας συσχετίζεται με την αναμονή και την ανταπόκριση πού έχουνε όταν αντικρύζουν φαγητό και σινιάλα με το χέρι από τους ανθρώπους. Επίσης ο κερκοφόρος πυρήνας ενεργοποιείται στα σκυλιά όταν μυρίζουν ανθρώπους πού ξέρουν.

Οπότε και τα δύο όντα χρησιμοποιούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου όταν συμβαίνει κάτι που τα κάνει χαρούμενα.

Ο Μπέρνς λέει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν αποδεικνύουν με 100% σιγουριά ότι οι σκύλοι μας αγαπάνε αλλά «πολλά πράγματα τα οποία ενεργοποιούν τον κερκοφόρο πυρήνα και συσχετίζονται με τα θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους, ενεργοποιούν και τον κερκοφόρο πυρήνα στον εγκέφαλο των σκύλων».

Η ικανότητα των σκύλων να βιώνουν θετικά συναισθήματα όπως αγάπη και συμπόνια, σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν ένα επίπεδο ευαισθησίας, η οποία είναι συγκρίσιμη με αυτή ενός παιδιού.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία ευκαιρία οι άνθρωποι να σκεφτούν το τι θέλουν οι σκύλοι τους και να μην τους θεωρούν απλά ιδιοκτησία τους…

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα