Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο – Εγώ θα το διάβαζα με χαρά

Αν έχετε smartphone και θέλετε να βοηθήσετε στην θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού δεν έχετε παρά να κατεβάσετε ένα νέο παιχνίδι.

Στο νέο παιχνίδι «Play to Cure: Genes in Space» πρέπει να περιπλανηθείτε με το διαστημόπλοιο σας έχοντας ως σκοπό να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερη από την ουσία «Στοιχείο Άλφα» ενώ πρέπει να αποφεύγετε ή να καταστρέφετε τους αστεροειδείς που έρχονται καταπάνω σας.

Το γαλαξιακό σκηνικό του παιχνιδιού βασίζεται σε γενετικά δεδομένα από καρκινικά δείγματα ενώ τα σημεία που εμφανίζονται βράχοι ή το «Στοιχείο Άλφα» να αντιπροσωπεύουν τις περιοχές του γονιδιώματος στις οποίες υπάρχουν ενδεχομένως βλάβες στο DNA. Έτσι, η πορεία που θα επιλέγετε σε κάθε πίστα υποδεικνύει ουσιαστικά στους επιστήμονες, πού συγκεκριμένα θα πρέπει να ψάξουν για καρκινικές μεταλλάξεις.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου για Iphone και κινητά με Android ενώ διανέμεται δωρεάν. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία λογισμικού Guerilla Tea, για λογαριασμό του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Cancer Research UK.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα ευελπιστεί στο να προσελκύσει χιλιάδες κατόχους smartphones, οι οποίοι παίζοντας με το παιχνίδι θα μπορέσουν να αναλύσουν έναν τεράστιο όγκο δειγμάτων, πιο γρήγορα και αξιόπιστα από οποιονδήποτε αλγόριθμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινούργιες θεραπείες.

Τα παιχνίδια που βοηθούν στην εξέλιξη της επιστήμης

Το παιχνίδι «Play to cure: Genes in Space» αποτελεί την εξέλιξη της τάσης που έχει εμφανισθεί εδώ και περίπου πέντε χρόνια: τα βίντεογκειμ που παίζονται μέσω διαδικτύου και βασίζονται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων κρύβεται πίσω από κάθε πιθανή και απίθανη αποστολή που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι παίκτες.

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορεί να τα παίξει ο καθένας χωρίς να έχει καμία εξειδίκευση και έτσι έχει την ευκαιρία να «συμμετάσχει» σε έρευνες επιστημόνων που στοχεύουν στην επίλυση σημαντικών και δύσκολων επιστημονικών ερωτημάτων.

Ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι και το πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες και έτσι το MIT δημιούργησε ένα βιντεοπαιχνίδι όπου οι παίκτες ανασυνθέτουν σε τρεις διαστάσεις καθέναν από τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς του ματιού, έτσι ώστε οι Αμερικανοί επιστήμονες να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τα αντίστοιχα νευρωνικά δίκτυα.

Το παιχνίδι Folbit του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όπως επίσης και το «Phylo» του καναδικού πανεπιστημίου McGill δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο αναδιπλώνονται οι πρωτεΐνες και να να στοιχηθούν ακολουθίες DNA σε γονίδια που είναι κοινά σε διάφορα είδη.

Άλλες φορές οι ερευνητές επιλέγουν η πλοκή να έχει και περιπέτεια μέσα όπως συμβαίνει με το παιχνίδι του πανεπιστημίου Syracuse, « Forgotten Island» όπου ο παίκτης είναι ένας επιστήμονας σε κάποιο μυστηριώδες νησί και καλείται να ταξινομήσει άγνωστα είδη.

Άλλες εφαρμογές όπως το παιχνίδι «Cropland Capture» παραπέμπουν σε τουρνουά. Μάλιστα, τον Απρίλιο θα ανακηρυχθούν οι τρεις καλύτεροι παίκτες του «Cropland Capture» που κατάφεραν να βρουν τις περισσότερες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης σε δορυφορικές φωτογραφίες του πλανήτη. Εκτάσεις που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι απαραίτητο να καταγραφούν, ώστε να αποκτήσουν οι ειδικοί για πρώτη φορά μια σαφή εικόνα των δυνατοτήτων που έχει ο πλανήτης να θρέψει τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό.

Zooniverse: Η μεγαλύτερη πλατφόρμα επιστημονικών παιχνιδιών

Τα παιχνίδια που βοηθούν την επιστήμη ξεπερνούν τα 30. Το Zooniverse που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα επιστημονικών παιχνιδιών φιλοξενεί 22 σχετικά παιχνίδια. Από αυτά, το Foldit έχει κεντρίσει τα φώτα της δημοσιότητας ήδη από το 2011, καθώς οι χρήστες του κατάφεραν να ανακαλύψουν μέσα σε τρεις μήνες την δομή του ενζύμου που παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα λοιμώδες νόσημα στους πιθήκους, κάτι που οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει τα προηγούμενα 13 χρόνια. Το 2012, οι παίκτες του Planet Hunters κατάφεραν να εντοπίσουν τον πρώτο πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα σύστημα τεσσάρων αστέρων.

Keywords