H έκθεση που… μάς εκθέτει: Δραματικά στοιχεία για πέντε έργα διαχείρισης αποβλήτων

Δραματικά είναι τα στοιχεία για πέντε σημαντικά έργα διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε αρμόδιο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων το περασμένο φθινόπωρο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το newmoney.gr, τα έργα που εξετάστηκαν ήταν ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού, η Φυλή, η δημιουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η Λευκίμμη

της Κέρκυρας και το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας. Μια σειρά από υποδομές που συναντούν μεγάλες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες πολιτών και φορέων για σοβαρές ελλείψεις χωροθέτησης και κατασκευής με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού που η έκθεση προτείνει η χρηματοδότηση του έργου να συνεχιστεί εφόσον πραγματοποιηθεί αναθεώρηση της άδειας κατασκευής του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κοινοτικής Οδηγίας 2008/1/ΕΚ (IPPC), που απαιτεί τον επανέλεγχο του έργου από μηδενική βάση. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η θέση της επιτροπής και για τη Φυλή για την οποία ζητά να προωθηθεί άμεσα η πραγματοποίηση τοξικολογικής, επιδημιολογικής μελέτης, από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς στον πληθυσμό του δήμου Φυλής. Την διακοπή του έργου προτείνει αντίστοιχα για το ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη Κέρκυρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα