Financial Times: Μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας

Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα προβαίνουν σήμερα οι Financial Times με τίτλο «Η Ευρωζώνη βλέπει εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δις ευρώ». Μάλιστα η γνωστή οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό προβλέπεται

σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδος με στόχο να ξεπεράσουν την γραφειοκρατία που κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ με συνέπεια να «παλεύει για να πιάσει τους στόχους».

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σκέφτονται την μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε μια εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία θα διοικείται από ξένους μάνατζερ.

Καμία επέμβαση από την Ελληνική Κυβέρνηση

Το σχέδιο όπως δημοσιεύεται από τις Financial Times είναι να δοθούν τα ηνία σε εταιρεία ξένων συμφερόντων προκειμένου να αναλάβει αυτή τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας αποκλείοντας έτσι από τον ρόλο αυτό την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ στις εξουσίες της εταιρίας εμπεριέχονται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη ή να γίνουν βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα είναι στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».

Βελτιώσεις στα στοιχεία διαφάνειας

«Με την παροχή στήριξης στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με βελτιώσεις στα «στοιχεία διαφάνειας», με καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, η αγορά θα ανοίξει σε μια μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών και θα εξασφαλιστούν καλύτερες πωλήσεις, από αυτές που γίνονται σε μια καταπιεσμένη αγορά σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας, θα έπρεπε να υποβάλει την έκθεση στους υπουργούς οικονομικών νωρίτερα μέσα στο χρόνο, καθώς η Τρόικα αναγκάστηκε και πάλι να «κόψει» τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις», μεταδίδει το δημοσίευμα.

FT- Ελάχιστα έχουν προχωρήσει

Στην συνέχεια του δημοσιεύματος οι Financial Times κάνουν αναφορά στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κάνοντας λόγο για ελάχιστες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί εξαιτίας προβλημάτων στις άδειες ιδιοκτησίας στους κανόνες της ζώνης αλλά και στην εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία. Η έκθεση του Μηχανισμού επισημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ESM υποστηρίζει πως «ο κύριος σκοπός της έκθεσης, είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με το να την κάνουμε πιο ελκυστική στους επενδυτές».

«Εκρηκτική» πολιτικά κίνηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια τέτοια κίνηση θα ήταν ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση καθώς θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλεσε το σχέδιο ως «ένα πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια».

Παράλληλα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελαφρώσει το βάρος από το χρέος της σε μεγάλο βαθμό, καθώς χωρίς μια γρήγορη βελτίωση του προγράμματος, έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους της Τρόικα και ειδικότερα τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να πιστεύουν πως το ελληνικό χρέος μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα μόνο με «κούρεμα», υποστηρίζουν οι FT.

Κλείνοντας, οι Financial Times υποστηρίζουν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η μεταφορά των ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία είναι αναγκαία, ενώ επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος υποστηρίζει πως η έκθεση του ESM θα «στριμωχτεί» στην έκθεση της Τρόικα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα