Aλλάζει ο τρόπος παραμονής των μεταναστών- Παρουσιάζεται ο νέος Κώδικας

Πολλές και ουσιαστικές οι αλλάγές που αναμένονται, σχετικά με την παράνομη είσοδο μεταναστών, την ερχόμενη Πέμπτη. Το νέο σχέδιο Κώδικα μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης που θα παρουσιαστεί από τον Γιάννη Μιχελάκη και αποτελείται από ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων.

Ο βασικός λόγος μετατροπής του νόμου που ήδη υπάρχει στον νέο είναι να μετατραπούν οι εθνικές άδειες διαμονής, δηλαή όσες αναφέρονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά και αυτές που έχουν διάρκεια δεκαετίας ή επ' αόριστον σε Άδειες επί μακρόν διαμένοντος.

Ο κάτοχος της νέας άδειας - εάν είναι πολίτης τρίτων χωρών

- θα έχει το δικαίωμα εάν το επιθυμεί, να μετακινηθεί και σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η μετάπτωση σε τριετές καθεστώς διαμονής, για όσους προνομιούχους των νέων μακρόχρονων εθνικών αδειών, που δεν πληρούν τα κριτήρια μετάβασης στο καθεστώς της άδειας επί μακρόν διαμένοντος.

Βασικά κριτήρια αποκτησης:

Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, ώστε να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, και όχι σε επίπεδο περιφέρειας. Επιδίωξη είναι να υπάρχει συνολικός έλεγχος και οι μετακλήσεις να γίνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στη χώρα.Διαδικασίες «fast track» εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).Δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο από κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειαςΑναπροσαρμογή των προϋποθέσεων εισόδου και διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς ελέγχους ως προς τη διακρίβωση της οικογενειακής σχέσης, για κατάργηση απαιτούμενου εισοδήματος όσον αφορά στην ανανέωση των αδειών διαμονής.
Keywords
Τυχαία Θέματα