#tsoulomageiremata: Ψητό κοτόπουλο με ξινόγαλα

10:25 5/2/2016 - Πηγή: Jenny.gr

#tsoulotip: Σε όλους αρέσει το κοτόπουλο, μα υπάρχει πάντα μια ανησυχία μη μας «στεγνώσει». Δεν χρειάζεστε άγχος… το μυστικό είναι το ξινόγαλα. Κάνει το κοτόπουλο απίστευτα ζουμερό και γευστικό, βοηθώντας να εισχωρήσουν όλα τα αρώματα των μπαχαρικών και των μυρωδικών.

Επίσης να θυμάστε πως όσο πιο πολύ μένει το κοτόπουλο στη μαρινάδα, τόσο το καλύτερο!

Μπορείτε να το αφήσετε μέχρι και δύο μέρες, σκεπασμένο με μεμβράνη.

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο στα οκτώ
1 lt ξινόγαλο
5 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κσ. αλάτι
1 κσ. ζάχαρη κρυσταλική
1 ½ κγ. πάπρικα
πιπέρι
ελαιόλαδο για πασπάλισμα
6-7 κλ δεντρολίβανο
1 λεμόνι (τις φλούδες)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξινόγαλο, το σκόρδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και αρκετό τριμμένο πιπέρι.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και αδειάζουμε από πάνω όλη τη μαρινάδα μέχρι να καλυφθεί τελείως. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή για όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ορθοφώνιο ταψί , βγάζουμε τα κοτόπουλα από τη μαρινάδα και τα τοποθετούμε πάνω σε αυτό. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι ψημένα μέσα. Αν δούμε ότι έχουν πάρει ήδη αρκετό χρώμα ενώ στο εσωτερικό δεν έχουν ψηθεί καλά, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθούν κ άλλο.

Μπορούμε να σερβίρουμε με ψητές πατάτες, ή ψητά λαχανικά ή ρύζι.

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα