Πιάνο ή κιθάρα, μαμά;

13:34 4/4/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Πώς μπορείτε να επιλέξετε το σωστό μουσικό όργανο για το παιδί σας;

Η συμβολή της μουσικής είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού και στη διαμόρφωση μια ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Είναι πολύ σημαντικό να προτείνετε στα παιδιά σας να ασχοληθούν με την μουσική. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του. Είναι μια ευκαιρία για εκείνο να εκφράσει τα συναισθήματά και τις σκέψεις του.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, παρουσιάζουν βελτιώσεις ακόμη και στις μαθηματικές

τους ικανότητες. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά μαθαίνουν να τοποθετούν από μικρή ηλικία σε μια σειρά τα δεδομένα και τις εικόνες, όπως στο πεντάγραμμο, να διαβάζουν με κώδικες, όπως οι νότες, αλλά και να εξετάζουν προβλήματα σε διαφορετικό επίπεδο, όπως οι μουσικές συνθέσεις.

Πώς μπορεί όμως το παιδί να διαλέξει μόνο του το κατάλληλο μουσικό όργανο; Οι γονείς πολλές φορές μπορεί να διαλέξουν κάποιο που δεν ταιριάζει στη προσωπικότητα του παιδιού τους και έτσι εκείνο σύντομα απογοητεύεται και τα εγκαταλείπει.

Διαβάστε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές προκειμένου να κάνετε τη σωστή επιλογή:

• Παρατηρήστε τον τρόπο που κινείται και φέρεται στην καθημερινότητα του. Για παράδειγμα, όταν παίζει του αρέσει η ένταση, φωνάζει κάνοντας γρήγορες και απότομες κινήσεις ή είναι ήρεμο και προτιμά τη σιωπηλή ενασχόληση με το αντικείμενο που του έχετε δώσει;

• Φτιάξτε μαζί του μουσικά παιχνίδια. Δώστε του την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα. Όσους περισσότερους ήχους ακούσει τόσο καλύτερο για το παιδί. Παρατηρήστε ποιοι ήχοι του τράβηξαν τη προσοχή ή ποιους επιλέγει να επαναλάβει στο παιχνίδι του.

• Αν γενικότερα ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ηρεμία τότε πιθανότατα να επιλέξει ένα μουσικό όργανο με απαλή μελωδία. Αντιθέτως, ένα παιδί που έχει θορυβώδη παρουσία στην καθημερινότητά του, είναι πιο πιθανό να επιλέξει κρουστά.

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση είναι μετά το 3 έτος της ηλικίας τους. Τα έγχορδα είναι πιο εύκολο για την ηλικία αυτή. Όσο μεγαλώνει μπορείτε να εισάγεται στη ζωή του και άλλα μουσικά όργανα. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική, καθώς τα οφέλη από την ενασχόληση με την εκμάθηση μουσικών οργάνων είναι πολλαπλά. Εκτός της αδιαμφισβήτητης παιδείας που θα λάβει το παιδί, παράλληλα θα γυμνάζει τους μυς του σώματός του, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου του, πετυχαίνοντας υψηλότερα ποσοστά σε εξετάσεις και κατακτώντας τους στόχους το.

The post Πιάνο ή κιθάρα, μαμά; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα