Ειλικρινείς παιδιά

Η φιλαλήθεια είναι ίσως από τι πιο δύσκολες αρετές.

Γιατί, παρ’ όλο που οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνούσαν ότι η ειλικρίνεια και η φιλαλήθεια είναι σημαντικές αρετές που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά μας, στην πραγματικότητα κανείς μας δεν είναι τελείως ειλικρινής στην καθημερινή του ζωή.

Και είναι δύσκολο και πολύ προσωπικό ζήτημα να καθορίσουμε πότε και σε ποιο βαθμό είναι σημαντική η ειλικρίνεια.

Για παράδειγμα, μερικοί γονείς πιστεύουν πως το να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την ψευδή πεποίθηση πως υπάρχει Άγιος-Βασίλης ή νεράιδες, δεν κινδυνεύουν. Άλλοι πάλι, πιστεύουν πως ακόμα και αυτές οι ιστορίες δημιουργούν μια ανειλικρίνεια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ειλικρίνεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την ειλικρίνεια διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Ωστόσο, πολλοί γονείς κατά την προσχολική ηλικία έρχονται αντιμέτωποι με μικρούς πινόκιο. Τα παιδιά γύρω στα 3 μέχρι και 5 ετών πλάθουν απίστευτες ιστορίες με τη φαντασία τους. Οι γονείς δεν έχουν λόγω να ανησυχούν καθώς είναι φυσιολογικό να συμβαίνει στην ηλικία αυτή αφού τα μικρά σας δυσκολεύονται να διακρίνουν τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το πρώτο πράγμα είναι να διδάξουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν την αλήθεια, ακόμα και όταν κάτι τέτοιο είναι γι αυτά δυσάρεστο ή ανεπιθύμητο. Πολλές φορές τα παιδιά που αποφεύγουν να πουν την αλήθεια ή δυσκολεύονται να περιγράψουν τι πραγματικά συνέβη, συνήθως φοβούνται τις συνέπειες μια ειλικρινούς απάντησης και προσπαθούν να προστατέψουν τον εαυτό τους ή άλλους από κατηγόριες ή τιμωρία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου η αλήθεια θα επαινείται. Είναι καλό επίσης να μιλάτε για την αλήθεια στα μικρά σας και να τονίζετε την αξία της. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από τη δική σας ζωή και πώς η ειλικρίνεια σας έχει βοηθήσει. Προσπαθήστε να μιλάτε απλά χωρίς να χρησιμοποιείτε δύσκολες έννοιες ώστε τα μικρά σας να κατανοούν τα όσα τους λέτε. Τέλος, να θυμάστε πως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Ειλικρινείς παιδιά appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα