Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε εμπράκτως την έρευνα και την καινοτομία -Πλήρης αναβάθμιση του ΕΛΚΕΘΕ με 25 εκατ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκε σήμερα 16 Ιουλίου 2024 στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο του καλωσορίσματος στην Αθήνα της αποστολής TREC που μελετά τις ακτές της Μεσογείου.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

Η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου

«Αξιότιμεςκυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καλωσορίζουμεστην Αθήνα την αποστολή TREC, η οποίαμελετά τις ακτές της Μεσογείου, μελετάτα παράκτια οικοσυστήματα σαν σύνολοκαι την ανταπόκρισή τους στιςπεριβαλλοντικές αλλαγές και την ανθρώπινηδραστηριότητα.

Στοπρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα από τη χώραμας συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, ένα από τακορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας,με τεράστια συνεισφορά στην κατανόησηκαι την προστασία των θαλάσσιων καιπαράκτιων οικοσυστημάτων.

Στηρίζουμετο έργο του. Η χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕαπό το ΤΑΑ ανέρχεται στα περ. 25 εκατ.ευρώ.Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακόέργο του ΕΛΚΕΘΕ τα τελευταία 25 περίπουχρόνια.

Γίνεταιμε τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίαςτης Περιφέρειας Κρήτης, της τεχνικήςΥπηρεσίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, καθώςκαι του ΤΑΙΠΕΔ. Τα κτηριακά έργα στοΕΛΚΕΘΕ είναι μεταξύ των πιο προχωρημένωνμεταξύ των Κέντρων της ΓΓΕΚ.

Περιλαμβάνονταιδύο κτίρια, σε Ανάβυσσο και Κρήτη, γιασυμπλήρωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων,που εδώ και καιρό είναι κορεσμένες. Τανέα κτήρια δίνουν μεγάλες καινούργιεςαναπτυξιακές προοπτικές.

Επίσηςθα γίνει προμήθεια ενός υποβρύχιουτηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), που θαεπιχειρεί σε πολύ μεγάλα βάθη (μέχρικαι 3.500 μέτρα), πραγματοποιώνταςδειγματοληψίες και αποστολές εξερεύνησης,αλλά και ανεύρεσης ή και ανέλκυσης σεπερίπτωση η ατυχημάτων.

Θακατασκευαστεί επίσης και ειδικό κτήριογια τη αποθήκευση και συντήρηση τουROV, καθώς και άλλων πλωτών και υποβρύχιωνμέσων του Κέντρου.

Στοκτήριο της Κρήτης θα δημιουργηθεί έναΚέντρο Συλλογών Καλλιεργειών (CultureCollections), που θα προστεθεί στα λίγα πουυπάρχουν στην Ευρώπη και θα δώσει τηδυνατότητα σημαντικών βιοτεχνολογικώνεφαρμογών, όπως παραγωγή φαρμακευτικώνκαι άλλων βιοενεργών ουσιών, τροφίμων,καλλυντικών, κλπ.

Τέλοςθα γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις γιατην επεξεργασία και το φιλτράρισμα τουνερού που χρησιμοποιείται στιςεγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (aqualabs) και του Ενυδρείου Κρήτης, με αποτέλεσμακαλύτερη ποιότητα νερού και εξοικονόμησηπόρων.

Κυρίεςκαι κύριοι, στο υπουργείο Ανάπτυξηςεργαζόμαστε και υλοποιούμε το νέοπαραγωγικό μοντέλο της χώρα μας, μεέμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.Με τεχνολογίες και δραστηριότητεςφιλικές στο περιβάλλον.

ΗΜεσόγειος και οι ακτές μας είναιαναμφισβήτητα ένα από τα μεγάλαπλεονεκτήματα του τόπου μας. Συστατικάστοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμούμας. Συστατικά στοιχεία της προσπάθειάςμας για ένα καλύτερο μέλλον. Για τουςπολίτες της χώρας μας και τα εκατομμύριατων επισκεπτών μας.

Μέσααπό τη συνεργασία μας με το ΕΛΚΕΘΕ, καιτους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείςτης πατρίδας μας, επιδιώκουμε ναπροωθήσουμε την έρευνα και την καινοτομίακαι να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητεςγια την ελληνική οικονομία.

Μαζί,μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τιςπροκλήσεις του μέλλοντος και ναδημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιοβιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Σαςευχαριστώ πολύ».

Η ομιλία της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ζωής Ράπτη

«Ηπρώτη πανευρωπαϊκή αποστολή για τημελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στιςθάλασσες και τις παράκτιες περιοχές μεπροηγμένα κινητά εργαστήρια και τοφημισμένο ωκεανογραφικό σκάφος Taraολοκληρώθηκε σήμερα κάνοντας τηντελευταία του στάση στην Αθήνα. H αποστολήTREC (Traversing European Coastlines) ξεκίνησε τον Απρίλιοτου 2023 από τη Βαλτική και έκανε πάνω απόένα χρόνο δειγματοληψίες κατά μήκοςτων ευρωπαϊκών ακτογραμμών.

Γιατην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος,συμμετείχαν περισσότερες από 150ερευνητικές ομάδες από περισσότερα από70 ιδρύματα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες καιπεριέλαβε επίσης τοπικούς εταίρουςκατά τη διάρκεια της διαδρομήςδειγματοληψίας, όπως το Ελληνικό ΚέντροΘαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που εποπτεύεταιαπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίοπροσέφερε σημαντική επιστημονική καιτεχνική υποστήριξη στις δειγματοληψίες,στις καθημερινές δραστηριότητες, στηνέκδοση των απαραίτητων αδειών για τιςδειγματοληψίες και στη συνδιοργάνωσηεκδηλώσεων προβολής στο κοινό.

Ηεμπειρία της αποστολής TREC, με πανευρωπαϊκήδιάσταση και τεράστια δυναμική ως προςτον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων,αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τησυνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεωνκαι κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε ναεξασφαλίσουμε τη διατήρηση τηςβιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα τωνευρύτερων οικοσυστημάτων».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords