Θεοδωρικάκος: Αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές, συγχωνεύσεις, έρευνα και ανάπτυξη -Τι αλλάζει με την Golden Visa

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η εξειδίκευση των μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Θεοδωρικάκο:

Κεντρικόςστόχος της κυβέρνησης για τα επόμεναχρόνια είναι η σύγκλιση των εισοδημάτωνκαι του επιπέδου ζωής των Ελλήνων μετον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και ημείωση των κοινωνικών και περιφερειακώνανισοτήτων στο εσωτερικό της πατρίδαςμας.

Απαραίτητηπροϋπόθεση για την επίτευξη αυτού τουστόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίησηενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τηχώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεωνπου έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

ΤοYπουργείοΑνάπτυξης προετοιμάζει από κοινού μετους παραγωγικούς φορείς πιο συγκεκριμένεςπρωτοβουλίες για αυτό το σκοπό το επόμενοδιάστημα.

Σήμερα εξειδικεύουμε τις σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι οποίες συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

Μέτρα και πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης: Εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας Στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές GoldenVISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσειςΕθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

Ηδιαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέουπαραγωγικού μοντέλου για την πατρίδαμας περνά μέσα από την ακόμη μεγαλύτερηαναβάθμιση του ρόλου της σύγχρονηςελληνικής βιομηχανίας, τόσο στην παραγωγήτου ΑΕΠ της χώρας όσο και στον τομέα τηςαπασχόλησης.

Αυτόαποτελεί εθνική αναγκαιότητα, αλλάέρχεται να συσχετιστεί με τα βασικάσυμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι γιατην ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότηταςτης Ευρώπης, την αποφασιστική στήριξηκαι ενίσχυση των επενδύσεων στηβιομηχανία, την άμεση σύνδεση τηςβιομηχανίας με την έρευνα και τηνκαινοτομία και την αντιμετώπιση τουκρίσιμου προβλήματος του ενεργειακούκόστους των επιχειρήσεων.

Στόχοςτης εθνικής στρατηγικής είναι η ενίσχυσητης παραγωγικότητας των ελληνικώνεπιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγώνστον βιομηχανικό τομέα και η υλοποίησηενός σχεδίου ανάπτυξης σε μια σειράκρίσιμους τομείς όπως:

Παραδείγματα:

Αγροδιατροφικόςτομέας που παράγει τελικά προϊόνταΦαρμακοβιομηχανίακαι βιοτεχνολογία αιχμήςΜέταλλα,δομικά υλικά και εξοπλισμός κτιρίωνγια τις πράσινες πόλεις του μέλλοντοςΠαραγωγήεξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγέςενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμησηΝαυπηγοεπισκευήΕφαρμογέςλογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης καιψηφιακής οικονομίαςΑμυντικήβιομηχανία και ρομποτικήΜονάδεςέρευνας και ανάπτυξης προϊόντωνπολυεθνικών εταιρειών

Γιατο σκοπό αυτό το YπουργείοΑνάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνοεγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώγια ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονταιμε αυτούς τους τομείς και συμβάλλουνκαι στον πράσινο μετασχηματισμό τηςοικονομίας με πόρους του RRF.

Επίσης,υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασηςτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισηςβιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενοαπό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχεισυνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ,με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίαςκαι ανάπτυξης πράσινων καινοτόμωνεπιχειρηματικών πάρκων.

Στρατηγική μείωσης της γραφειοκρατίας

Ο στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Κατάργηση15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιώνμε στόχο τη μείωση

τουδιοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στιςεξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Τουπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογήσχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στιςπιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικέςδιαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

Μεαυστηρή μεθοδολογία μέτρησηςΜεκατάργηση περιττών διαδικασιών Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

Βασικήπροϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομίαμας την ανοδική της πορεία, είναι ναπραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, μεέμφαση στην παραγωγή προϊόντων καιυπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας,την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Απαραίτητησυνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναιοι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.

Γιατίκατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσειςείναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνέςεπίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες καικαλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίαςκαι έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουνκαι να καινοτομούν.

Εισάγονταινέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένωνποσοστών έκπτωσης από

ταακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, πουσήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνεςεπιστημονικής και τεχνολογικής έρευναςπου διαμορφώνονται σε:

250%για έργα συνεργασίας με startups& ή ερευνητικά κέντρα

300%για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α >20%)

315%για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουντον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2προηγούμενων ετών.

Επεκτείνεταιτο κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευσηευρεσιτεχνίας (πατέντας).

-Σήμεραισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικώνκερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση

θεσπίζεταιμείωση 10% του φόρου εισοδήματος γιαεπιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

Διευρύνονταιτα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors.

-Σήμεραπροβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέοεισόδημα φορολογούμενου - επενδυτή,ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου πουεισφέρει σε startupsεγγεγραμμένες επιχειρήσεις του ΕθνικούΜητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως300.000 ευρώ.
-Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατοόριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

Μειώνεταιτο ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίουτης νέας εταιρείας που προκύπτει απόσυνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής30% επί των κερδών.Θεσπίζεταιη δυνατότητα μεταφοράς φορολογικήςζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Τοδημοσιονομικό κόστος με βάση τηνυπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότηταεκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσοαναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στηνπραγματική οικονομία.

Υπενθυμίζεταιότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικάεπενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:

-Τημείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίουαπό 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ.ευρώ.

-Τημείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακώνσυναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ.ευρώ.

-Τηνκατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικάομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.

GoldenVISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Απότον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκανπεραιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγησηGoldenVisa.

Σήμεραισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Goldenvisaγια εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώτουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχειέδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτόςο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στιςstartupεπιχειρήσεις.

Πιοσυγκεκριμένα:

-Από1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπότη μορφή goldenvisaγια επένδυση ποσού διακοσίων πενήνταχιλιάδων (250.000) σε startupεπιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώουνεοφυών επιχειρήσεων (ElevateGreece).

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords