Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εκεχειρία -Με την πλάτη στον τοίχο ο Πούτιν, ποιους όρους θα θέσει

Και ξαφνικά βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την πλάτη στον τοίχο καθώς καλείται να συναινέσει στην πρόταση εκεχειρίας που η Ουκρανία δήλωσε στους Αμερικανούς πρόθυμη να υπογράψει.

Η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σαουδική Αραβία από τις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ουκρανίας για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός εξαρτάται πλέον από τον Ρώσο πρόεδρο, που μπορεί να έχει λιγοστά κίνητρα να τηρήσει πέραν της διατήρησης της ψευδαίσθησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εταίρος του στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου.

«Η Ουκρανία συμφώνησε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ελπίζω ο πρόεδρος Πούτιν να συμφωνήσει επίσης. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό», πρόσθεσε με νόημα.

Οι όροι της πρότασηςεκεχειρίας ανακοινώθηκαν μετά απόοκτάωρες διαπραγματεύσεις στη Τζένταμεταξύ των Ουκρανών και των Αμερικανώναξιωματούχων με επικεφαλής τον υπουργόΕξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλοΕθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς. σεαντάλλαγμα για την αποδοχή της αμερικανικήςπρότασης από την Ουκρανία, η κυβέρνησηΤραμπ συμφώνησε να άρει το πάγωμα τηςαμερικανικής στρατιωτικής βοήθειαςκαι της ανταλλαγής πληροφοριών με τοΚίεβο.

Ήταν μια συμφωνία με την οποία η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει την εύνοια του Τραμπ μετά την επεισοδιακή συνάντηση του τελευταίου με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι τον περασμένο μήνα στο Οβάλ Γραφείο. Η αντιπροσωπεία των Ουκρανών επιβεβαίωσαν την επιθυμία του Κιέβου για τερματισμό του πολέμου, αλλά σε γενικές γραμμές έκαναν μετρημένες υποχωρήσεις.

«Είναι μια πολύ έξυπνηκίνηση από μέρους των Ουκρανών», δήλωσεο πολιτικός επιστήμονας της RANDCorporation, Σάμιουελ Τσάραπσημειώνοντας ότι μεταθέτουν στον Πούτιντο βάρος είτε να αποδεχθεί μια διευθέτηση,την οποία οι ίδιοι σε οποιαδήποτε άλληπερίιπτωση θα απέρριπταν, ή να ρισκάρεινα προκαλέσει την οργή του Τραμπ.

Οι αξιώσεις του Πούτιν

Ο Τραμπ είπε ότι Αμερικανοίαξιωματούχοι θα μιλήσουν στους Ρώσουςομολόγους τους σήμερα Τετάρτη κι ότιπιθανώς θα συζητήσει κι ο ίδιοςμε τονΠούτιν εντός της εβδομάδας. Αλλά ο Ρώσοςπρόεδρος μπορεί να θέσει τους δικούςτου όρους, που θα είναι δύσκολο νααποδεχθούν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοισύμμαχοί του.

Οι συμφωνίες εκεχειρίας που είχαν συναφθεί μετά τις πρώτες εισβολές που είχε διατάξει ο Πούτιν στην Ουκρανία κατέρρευσαν το 2014 και το 2015 λόγω παραβιάσεων από μέρους της Ρωσίας, αφήνοντας τη σύγκρουση να σιγοβράζει μέχρι την πλήρους κλίμακα ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ η Μόσχα έχει ήδη θέσει τους όρους της για τον τερματισμό του πολέμου:

έχει απορρίψει την παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ειρηνευτική δύναμη Επιμένει να κρατήσει υπό την κατοχή της τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει μέχρι τώρα ζητά να εγκαταλείψει η Ουκρανία τις ενταξιακές φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία Η μπάλα στο γήπεδο της Ρωσίας

Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία στη Τζέντα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη εξέλιξη» σημειώνοντας ότι «το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας, που πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών».

Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχοπαρασκηνιακά έλαβε χώρα εντατικήδιπλωματία υπό το Ηνωμένο Βασίλειοπροκειμένου να τα βρουν οι Αμερικανοίμε τους Ουκρανούς στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Τζον Χερμπσττης δεξαμενής σκέψης AtlanticCouncil και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στηνΟυκρανία ο Πούτιν προκειμένου να μηφανεί ότι απορρίπτει ξεκάθαρα το σχέδιοΟυάσιγκτον-Κιέβου ίσως επιχειρήσει νατο επαναδιαπραγματευτεί ή να πει ότιδεν ισχύει για τα εδάφη που κατέλαβανοι Ουκρανοι στη ρωσική περιφέρεια τουΚουρσκ. «Με άλλα λόγια η Μόσχα θα συνεχίσειστην πορεία της και τότε, τι θα πει ηκυβέρνηση Τραμπ;»

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τωνΗΠΑ, που έχει κατ' επανάληψη εκφράσειτην άποψη ότι ο Πούτιν επιθυμεί τηνειρήνευση, ενδέχεται, σύμφωνα με ανάλυσητου Bloomberg, να ενδώσει σεκάποιες από τις αξιώσεις του Ρώσουομολόγου του ξανανοίγοντας τη συμφωνίαπου έκλεισαν οι απεσταλμένοι του. Δυτικοίαξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείαςλένε ότι ο Πούτιν εσκεμμένα προβάλλειμαξιμαλιστικές αξιώσεις γνωρίζονταςότι δεν θα τις αποδεχθούν η Ουκρανίακαι η Ευρώπη και ο ίδιος είναι έτοιμοςνα συνεχίσει τον πόλεμο.

Η αποστολή Γουίτκοφ στη Μόσχα

Η πρόταση εκεχειρίας διαμορφώθηκεσε μια κρίσιμη για την Ουκρανία συγκυρίακαθώς οι δυνάμεις της δέχονται έντονηπίεση στα μέτωπα εν μέσω ελλείψεωνόπλων, πυρομαχικών και προσωπικού. Ηδιπλωματική δυναμική είναι αυτή τηστιγμή υπέρ του Κιέβου, αν και με τονευμετάβολο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναισαφές για πόσο διάστημα, σημειώνει σεανάλυσή του ο Guardian. Πάντωςτο Κίεβο μπορεί να ανασάνει καθώςξεμπλοκάρεται η αμερικανική στρατιωτικήβοήθεια και υποχωρούν κάπως οι ελπίδεςτου Πούτιν για άμεση συντριβή τωνΟυκρανών στα μέτωπα.

Ο απεστελμάνος του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοθ ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα και μεταξύ των κινήτρων που μπορεί να του προσφέρει προκειμένου ο Ρώσος πρόεδρος να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας είναι μια συνάντηση κορυφής με τον Τραμπ.

Σε μαι πρώτη αντίδραση απότη Μόσχα μέλος της Άνω Βουλής της Ρωσίαςμε επιρροή, όπως τον περιγράφει τοReuters, δήλωσεότι ότι η όποια διευθέτηση γίνειπρέπει να βασίζεται στους όρους τηςΜόσχας, όχι της Ουάσιγκτον.

«Η Ρωσία προελαύνει» στα μέτωπα και«συνεπώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά»στη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, τόνισεμέσω Telegram ο Κονσταντίν Κοσάτσοφ, πρόεδροςτης επιτροπής διεθνών υποθέσεων τουΣυμβουλίου της Ομοσπονδίας (η ρωσικήάνω Βουλή).

«Οποιεσδήποτε συμφωνίες -με όλη τηνκατανόηση της ανάγκης για συμβιβασμό-θα πρέπει να κλειστούν με τους δικούςμας όρους, όχι τους αμερικανικούς. Κιαυτό δεν είναι καυχησιολογία, αλλάκατανόηση του γεγονότος ότι οι αληθινέςσυμφωνίες ακόμη γράφονται εκεί πέρα,στα μέτωπα. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουνκαι στην Ουάσιγκτον επίσης»,πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής που έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την πρόταση εκεχειρίας που συμφώνησαν οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί στη Τζέντα, είπε ότι «ο τρόπος που είναι διατυπωμένη είναι απίθανο να ικανοποιήσει οποιονδήποτε. Έχουμε πει πολλάκις ότι δεν θα υπάρξουν εκεχειρίες μέχρις ότου συμφωνηθούν οι όροι για μια βιώσιμοι ειρήνη», είπε ο Λουκιάνοφ. «Εν προκειμένω δεν προσδιορίζονται όροι, τα πάντα θα πρέπει να συμφωνηθούν σε κατοπινό στάδιο».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords