Συναγερμός από υπηρεσία του ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών καθώς ο ιός H5N1 μεταπηδά σε θηλαστικά
Συναγερμό σήμανε υπηρεσία του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών στην παραγωγή τροφίμων,τις τοπικές οικονομίες και την τσέπη των καταναλωτών.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ταχέως κλιμακούμενη κρίση της γρίπης των πτηνών καθώς ο εξαιρετικά παθογόνος ιός H5N1 εξαπλώνεται από πουλερικά σε θηλαστικά, τροφοδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και μια πιθανή μεταπήδησή του στον άνθρωπο.
Ο ιός της γρίπης των πτηνών, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 στην Κίνα, οδήγησε σε μαζικές θανατώσεις πουλερικών ανά την υφήλιο - κάπου 47,7 εκατ. στην Ευρώπη κατά την επιδημία του 2021 -2022 και τουλάχιστον 166 εκατ. στις ΗΠΑ από την έναρξη της τελευταίας πανδημίας, που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών των αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
FAO: «Σοβαρές επιπτώσεις»της γρίπης των πτηνών στην παραγωγήτροφίμων και τοπικές οικονομίεςΟ Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του FAO Γκόντφρι Μαγκουένζι έκανε χθες Δευτέρα λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» κατάσταση με «σοβαρές επιπτώσεις» στην παραγωγή τροφίμων, στις αγροτικές θέσεις εργασίας, στις τοπικές οικονομίες και στις τιμές για τους καταναλωτές.
Ο ιός της γρίπης των πτηνώνδεν σταματά στις πτηνοτροφικές μονάδεςκαθώς έχει εμφανιστεί και σε άγρια καιοικόσιτα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένωντων ζώων του ζωολογικού κήπου, τωνκατοικίδιων ζώων και των βοοειδώνγαλακτοπαραγωγής.
Πόσο κινδυνεύει ο άνθρωποςΕιδικοί προειδοποιούν ότι η πρόσφατη γρίπη των πτηνών σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων αλεπούδων, ενυδρίδων, βιζόν, ακόμη και σε φώκιες και αρκούδες γκρίζλι προκαλεί μεν ανησυχία, αλλά όπως τόνισαν ο ιός θα πρέπει να μεταλλαχθεί σημαντικά για να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχήγια την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)και το Ευρωπαϊκό ΚέντροΠρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχουνεντοπίσει γενετικούς δείκτες που θαμπορούσαν να αυξήσουν την ικανότητατου ιού να προσαρμοστεί στα θηλαστικά,συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Μέχριστιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένεςενδείξεις παρατεταμένης μετάδοσης απόάνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα μέτρα που προτείνει η υπηρεσίατου ΟΗΕΑξιωματούχοι του ΟργανισμούΤροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕαπευθύνουνέκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουντην επιτήρηση, να ενισχύσουντη βιοασφάλεια και να ενισχύσουν τηνανταπόκριση στις επιδημίες. «Μια αλυσίδαείναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμοςκρίκος της», δήλωσε η ΑναπληρώτριαΓενική Διευθύντρια του FAO ΜπεθΜπέτσντολ, τονίζονταςτην ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμιαδράση για τον περιορισμό της εξάπλωσηςτου ιού της γρίπης τωνπτηνών και την πρόληψηπεραιτέρω διαταραχών στα συστήματατροφίμων.
Βασικό ρόλο στη μετάδοση του Η5Ν1 παίζουν τα άγρια πτηνά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν και τις πτηνοτροφικές μονάδες υψηλής πυκνότητας ως παράγοντα που μπορεί να επιταχύνει τα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών όταν αποτυγχάνουν τα μέτρα βιοασφάλειας. Μεγάλες μονάδες, όπου εκτρέφονται χιλιάδες πτηνά το ένα κοντά στο άλλο, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη διάδοση και τη μετάλλαξη του ιού.
Προς το παρόν, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας επιμένουν ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Επιστήμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών σε θηλαστικά τού παρέχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί, αυξάνοντας τις δυνατότητές του να μολύνει τους ανθρώπους.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη για το τέλος του «Ράδιο Αρβύλα»: «Όλο αυτό το δηλητήριο, όλη αυτή η σαπίλα»
- Μάνος Δασκαλάκης: Η πρώτη του αντίδραση στο άκουσμα ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι ένοχη
- Πρωινός Τύπος: «Ευτυχώς που έδιωξε τον Γιοβάνοβιτς - Δεν πάει άλλο η ευρωπαϊκή κατρακύλα της ΑΕΚ»
- Γρηγόρης Λέων για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δικαίωση για τα νεκρά παιδιά και για όσους χλευάστηκαν»
- «Φοράει» μαντήλα και στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
- Σε αυτή την σειρά συζητούσε η Καίτη Κωνσταντίνου
- Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο - Πτώση της θερμοκρασίας ως 15 βαθμούς
- Μην κρύβετε μετρητά στο σπίτι! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τι να κάνετε αντ' αυτού, σύμφωνα με τους ειδικούς
- Φονική πυρκαγιά σε κλαμπ: Οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στο Παπανικολάου
- Κατέρρευσε η εκεχειρία στη Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί, εντολή απομάκρυνσης κατοίκων και αγωνία για τους ομήρους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Μην κρύβετε μετρητά στο σπίτι! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τι να κάνετε αντ' αυτού, σύμφωνα με τους ειδικούς
- Στα δικαστήρια ο 39χρονος Αλβανός για τους πυροβολισμούς κατά παρέας Κρητικών το 2023 -Το ποινικό του παρελθόν
- Protests Erupt at Thessaloniki Play, Police Clash With Demonstrators
- Η χρήση κάνναβης συνδέεται με επιγενετικές αλλαγές, διαπιστώνουν οι επιστήμονες
- Greek Royal Responds to Reports on Brother’s Military Service
- Ταχιάος για τη σήραγγα των 160 μέτρων του μετρό: Άλλαξε η μέθοδος, δεν πρόκειται για λάθος, θα γίνει ΕΔΕ
- Κομψή και αριστοκρατική: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της Ρίκας Διαλυνά στα 90 με κολάν και στιλάτο καπέλο
- ΑΔΜΗΕ: Αίτημα ένταξης της νέας διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας στον 2ο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ
- Από τι πέθανε η drag queen «The Vivienne» -Γιατί αποκάλυψε την αιτία θανάτου η οικογένειά της
- Αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο - Το D ή το N πρέπει να βάζω όταν σταματάω στο φανάρι;
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Συναγερμός από υπηρεσία του ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών καθώς ο ιός H5N1 μεταπηδά σε θηλαστικά
- Η πρώτη αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη μόλις άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
- Στο υπουργείο Υποδομών ο Μητσοτάκης -Σε εξέλιξη σύσκεψη για τις προτεραιότητες του υπουργείου
- Αμεση διενέργεια έκτακτων επιθεωρήσεων στα πλοία όλων των λιμανιών, με εντολή Κικίλια
- Θεσσαλονίκη: Τους εγκαυματίες στο «Παπανικολάου» επισκέφθηκαν οι υπ. Υγείας και Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας
- Επιμένει στην αθωότητά της η Ρούλα Πισπιρίγκου -«Θα το φτάσω μέχρι τέλους για να δικαιωθούν οι κόρες μου»
- Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πατήσια -Άνδρας με όπλο άρπαξε 3.000 ευρώ
- Χρηματιστήριο: Η αγορά διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 1.700 μονάδων
- Καρκίνος: Γιατί οι επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου εξελίσσονται ταχύτερα στους νέους
- Σοκ: Μετέφεραν βρέφος από το Μαρόκο στην Ιταλία μέσα σε σακούλα για να το πουλήσουν -Τέσσερις συλλήψεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε οικισμό του Δ. Θερμαϊκού – Προσαγωγές και πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός που πάτησε σκύλο με το ΙΧ και τον εγκατέλειψε
- Αντύπας: «Η δουλειά αυτή είναι μια ζούγκλα» είπε στο γιο του για την απόφασή του να γίνει τραγουδιστής
- H Sharon E.J. Gerstel ομιλήτρια στην Ετήσια Διάλεξη “Άγγελος Δεληβορριάς” 2025
- Ιταλία: Νεογέννητο κοριτσάκι μεταφέρθηκε σε πλαστική σακούλα από το Μαρόκο για να πουληθεί – Τέσσερις συλλήψεις
- Μ. Βορίδης: Οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να πιεστούν προκειμένου να μπουν σε μία διαδικασία επιστροφής
- Προανακριτική για Τριαντόπουλο: Πολιτική αντιπαράθεση για τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου
- Η Σερβία στους δρόμους: Θα πέσει ο Βούτσιτς; Και πού κολλάει ο… Νόβακ Τζόκοβιτς;
- Ιωάννα Τούνη: Διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για σχέση της με τον Νίκο Παππά – Η επίσημη ανακοίνωση
- Το πρόγραμμα εορτασμών της επετείου της 25ης Μαρτίου στον δήμο Κισσάμου