Σάλος σε πτήση της American Airlines: Κατέβασαν όλους τους μαύρους επιβάτες -Η απίστευτη καταγγελία και η μήνυση

Τρεις μαύροι άνδρες κατέθεσαν μήνυση για φυλετικές διακρίσεις κατά της American Airlines, ισχυριζόμενοι ότι ο αερομεταφορέας τους απομάκρυνε για λίγο από μια πτήση μετά από μια καταγγελία για κακοσμία.

Οι άνδρες, οι οποίοι δεν κάθονταν μαζί και δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, λένε ότι ο καθένας απομακρύνθηκε από την πτήση της 5ης Ιανουαρίου από το Φοίνιξ της Αριζόνα προς τη Νέα Υόρκη, μεταδίδει το BBC.

«Η American Airlines μας ξεχώρισε επειδή είμαστε μαύροι, μας έφερε σε δύσκολη θέση και μας ταπείνωσε», ανέφεραν οι άνδρες σε κοινή δήλωσή τους την Τετάρτη.
Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Τέξας δήλωσε ότι διερευνά το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί δεν συνάδουν με τις αξίες της.

Έβγαλαν όλους του μαύρους επιβάτες από την πτήση

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών Public Citizen, οι άνδρες είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους και ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το Φοίνιξ, όταν ένας αεροσυνοδός πλησίασε τον καθένα από αυτούς και τους ζήτησε να βγουν από το αεροπλάνο.

Οι Alvin Jackson, Emmanuel Jean Joseph και Xavier Veal ισχυρίζονται ότι, καθώς αποχωρούσαν, συνειδητοποίησαν ότι «κάθε μαύρος άνδρας στην πτήση απομακρυνόταν».

Καθένας από τους άνδρες είχε πετάξει από το Λος Άντζελες νωρίτερα εκείνη την ημέρα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στην πύλη της πτήσης, οι τρεις άνδρες, μαζί με άλλους πέντε, ενημερώθηκαν από έναν πράκτορα της αεροπορικής εταιρείας ότι «απομακρύνθηκαν επειδή ένας λευκός άνδρας αεροσυνοδός παραπονέθηκε για την οσμή του σώματος ενός αγνώστου επιβάτη».

«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση εκτός από το χρώμα του δέρματός μας», ανέφεραν οι άνδρες σε δήλωσή τους την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι επρόκειτο για φυλετική διάκριση».

Οι υπάλληλοι της American Airlines προσπάθησαν να ξανακλείσουν τους άνδρες σε άλλες πτήσεις, αλλά δεν υπήρχαν άλλα δρομολόγια προς τη Νέα Υόρκη εκείνο το βράδυ. Σε εκείνο το σημείο επετράπη στην ομάδα να ξαναπάρουν τις θέσεις τους στην αρχική τους πτήση.

Η American Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων και θέλουμε οι πελάτες μας να έχουν μια θετική εμπειρία όταν επιλέγουν να πετάξουν μαζί μας».

Η καταγγελία για οσμή

«Οι ομάδες μας διερευνούν επί του παρόντος το θέμα, καθώς οι ισχυρισμοί δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές μας αξίες ή τον σκοπό μας να φροντίζουμε τους ανθρώπους».

Η μήνυση προσθέτει ότι ενώ οι άνδρες περίμεναν έξω από το αεροπλάνο, ο πιλότος έκανε ανακοίνωση λέγοντας στους επιβάτες ότι υπήρχε καθυστέρηση λόγω προβλήματος με «οσμή σώματος». Οι ενάγοντες λένε ότι ο ισχυρισμός για την οσμή ήταν ψευδής.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης - από τη στιγμή της επανείσοδου, σε κάθε αλληλεπίδραση με τον λευκό άνδρα αεροσυνοδό και συνεχίζοντας μέχρι την προσγείωση - οι ενάγοντες βίωσαν βαθιά συναισθήματα ντροπής, ταπείνωσης, άγχους, θυμού και οδύνης», αναφέρεται στην αγωγή.

Στο στόχαστρο η Αerican Airlines

«Η πράξη της επιστροφής στις θέσεις τους μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, περνώντας δίπλα από τους κατά κύριο λόγο λευκούς επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους τους κοίταζαν με θυμό και αδικαιολόγητη καχυποψία, επέτεινε την ταπείνωσή τους».

Η αγωγή αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να αναγκαστεί να καταβάλει απροσδιόριστη αποζημίωση για το «τραύμα» που υπέστησαν οι άνδρες.

Ένας από τους άνδρες που υπέβαλαν μήνυση, ο Joseph, δήλωσε στο BBC «είναι τρελό που το 2024 εξακολουθούμε να περνάμε τέτοια πράγματα». Πρόσθεσε ότι η αγωγή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η American Airlines δεν θα ξεφύγει με μια απλή επίπληξη.

Το 2017, η NAACP, μια ομάδα για τα πολιτικά δικαιώματα, εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση που έλεγε στους μαύρους Αμερικανούς να αποφεύγουν την American Airlines λόγω διακρίσεων.

Πήραν πίσω τη σύσταση την επόμενη χρονιά, αφού ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι είχε προχωρήσει σε απαραίτητες αλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα