Πρόεδρος ΕΟΔΥ στο iefimerida.gr για τη μηνιγγίτιδα: Είμαστε σε εγρήγορση -Μικρή η αύξηση στα κρούσματα

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δίνει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ο θάνατος του φοιτητή προκάλεσε προφανώς βαρύ πένθος στους οικείους του αλλά και προβληματισμό στον γενικό πληθυσμό. Ήταν ο δεύτερος θάνατος από μηνιγγίτιδα τους τελευταίους μήνες, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο μία 16χρονη μαθήτρια, επίσης στην Πάτρα, είχε καταλήξει μετά από ενάμιση μήνα νοσηλείας.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαβεβαιώνει πως ο ΕΟΔΥ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες: «Έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στα άτομα που είχαν στενή επαφή με τον άτυχο 20χρονο, ώστε να προφυλαχθούν και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους και να ξεκινήσει έγκαιρα η θεραπεία».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την πορεία των κρουσμάτων, ενώ έχει στείλει και φάρμακα, ώστε να υπάρχει επάρκεια εφόσον χρειαστεί.

Έως τώρα πανελλαδικά, διαπιστώνεται μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο σε σχέση με το 2024. Φέτος έχουν βρεθεί 8 κρούσματα μηνιγγίτιδας, ενώ πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 5. Συνολικά το 2024 καταγράφηκαν 37 κρούσματα, με το 90% αυτών να είναι τύπου Β.

«Προς το παρόν έχουμε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα, τον φοιτητή που δυστυχώς κατέληξε. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και αν κρίνουμε πως συντρέχουν λόγοι, θα παρέμβουμε», σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στο εθνικό πρόγραμμα το εμβόλιο για τα βρέφη

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του εμβολίου της μηνιγγίτιδας για τα βρέφη έως 18 μηνών, ενώ το εμβόλιο καλύπτεται και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που κρίνονται ως πιο ευάλωτες στη νόσο.

Στα βρέφη συνήθως χορηγούνται τρεις δόσεις, με την κάθε δόση να κοστίζει περί τα 100 ευρώ. «Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού είναι από τα πλέον πλούσια στην Ευρώπη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς - Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο.

Τα κλινικά συνδρομα που έχουν αναγνωριστεί περιλαμβάνουν βακτηριαιμία χωρίς σηψαιμία, μηνιγγοκοκκαιμία (σηψαιμία) χωρίς μηνιγγίτιδα και μηνιγγίτιδα με ή χωρίς μηννιγγοκοκκαιμία. Ακόμη η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων. Πρόσφατη ανάλυση των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κατά το χρονικό διάστημα 1998-2007, μέσω του συστήματος ABC στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το συχνότερο κλινικό σύνδρομο είναι η μηνιγγίτιδα (50,2%) ακολουθούμενη από βακτηριαιμία (37,5%), πνευμονία (9,2%) και σηπτική αρθρίτιδα (2,0%).

Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία.Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή.

Τα αίτια ανά ηλικία

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικίακαι άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords