Πανελλαδικές 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις -Εκτός ΑΕΙ ένας στους τρεις από τα ΓΕΛ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων των βαθμολογιών βρίσκονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2025.
Με τηνολοκλήρωση των εξετάσεων των μαθημάτωνγενικής παιδείας και προσανατολισμού,οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι σε αναμονήτων ανακοινώσεων των βαθμολογιών, πουυπολογίζεται να πραγματοποιηθούν στατέλη Ιουνίου.
Μαζί με τιςβαθμολογίες, αναμένεται να γίνουν γνωστάκαι επιπλέον στατιστικά στοιχεία, πουθα επιτρέψουν να γίνει με μεγάλη ακρίβειαη εκτίμηση των φετινών βάσεων εισαγωγής.
Πανελλαδικές 2025: Εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ και το 55% από τα ΕΠΑΛΕιδικότερα,ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχανστις Πανελλαδικές, αλλά και ο καταμερισμόςτους στα επιστημονικά πεδία είναι δύοβασικά κομμάτια που λείπουν ακόμη απότο παζλ.
«Η γενικότερηαίσθηση που έχουμε είναι ότι για το 1ο,2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, δεναναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσειςστη μέση επίδοση των υποψηφίων, πουείναι και εκείνες που καθορίζουν τοόριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής»,ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας,εκπαιδευτικός και αναλυτής.
Ο λόγος, όπωςεξήγησε, είναι ότι σε γενικές γραμμέςοι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με«επαναλαμβανόμενη θεματολογία, ανάλογηςδυσκολίας».
Αναλυτικότερα,η εκτίμηση που έκανε ο κ. Χατζητέγας γιατο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των ΑνθρωπιστικώνΣπουδών, είναι ότι «η μέση επίδοση τωνυποψηφίων δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερηδιακύμανση, άρα ούτε και το όριο τηςΕΒΕ», κάτι που συνεπάγεται ότι και οιβάσεις εισαγωγής στα τμήματα του πεδίουδεν θα έχουν ιδιαίτερες διακυμάνσειςμε τη σειρά τους.
Όσον αφοράστο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο,Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας,αντίστοιχα, ο κ. Χατζητέγας παρατήρησεότι «εκεί διαχρονικά παρατηρούνται οιυψηλότερες επιδόσεις σε μέσο όρο, ενώοι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουντα δυσκολότερα μαθήματα (σ.σ. Μαθηματικά,Βιολογία, Χημεία, Φυσική)».
Υπογράμμισε,δε, ότι στα δυο αυτά πεδία παρατηρούνταικαι «οι πιο μεγάλες αδικίες», εξαιτίαςτης εφαρμογής της ΕΒΕ, καθώς, όπωςεπισήμανε, «ένας μαθητής που γράφει σταμαθήματα 10 στα 20, έχει πάρα πολλέςπιθανότητες να μείνει εκτός ΑΕΙ, χωρίςωστόσο η βαθμολογία του να σημαίνει ότιδεν μόχθησε ή ότι ήταν αδιάφορος ή ότιδεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τιςσπουδές ενός τμήματος του πεδίου».Παράλληλα, σημείωσε, ότι παρατηρούνταικενές θέσεις σε τμήματα ακόμα και τωνκεντρικών πανεπιστημίων.
Όσον αφοράστο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ΣπουδώνΟικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσειςφαίνεται να είναι καλύτερες σε σχέσημε την προηγούμενη χρονιά. «Οι καλύτερεςεπιδόσεις που διαφαίνονται, μαζί με τηναύξηση του αριθμού των παιδιών πουδιαγωνίζονται στο εν λόγω πεδίο, δείχνουνότι είναι πιθανή μία άνοδος των βάσεωνστα τμήματα του 4ου Πεδίου.
Επιπλέον, οκ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι περίπου το1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ και το 55% τωνυποψηφίων από τα ΕΠΑΛ θα μείνουν εκτόςΑΕΙ, λόγω της εφαρμογής της ΕλάχιστηςΒάσης Εισαγωγής.
Προς τα τέληΙουνίου οι βαθμολογίεςΗ ανακοίνωσητων βαθμολογιών, που πιθανότατα θασυνοδεύεται και από τα επίσημα στατιστικάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025, αναμένεταινα γίνει τις τελευταίες ημέρες τουΙουνίου.
Στη συνέχεια,η διαδικασία της συμπλήρωσης τωνΜηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται ναολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο τουΙουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου ναέχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγήςστην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έναρξηεξετάσεων για τα ειδικά μαθήματαΜε το μάθηματων Ισπανικών θα αρχίσουν οι εξετάσειςτων Ειδικών Μαθημάτων, από το ερχόμενοΣάββατο 14 Ιουνίου 2025, οι οποίες θαδιεξάγονται μέχρι και την Τετάρτη 25Ιουνίου 2025. Παρομοίως, η διεξαγωγή τωνΥγειονομικών Εξετάσεων και ΠρακτικήςΔοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ)για εισαγωγή στα Τμήματα ΕπιστήμηςΦυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου.
Λήξη εξετάσεωνσε γυμνάσια και λύκειαΤην Παρασκευή13 Ιουνίου 2025 θα ολοκληρωθούν οι προαγωγικέςεξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου, ενώστα γυμνάσια η διεξαγωγή των προαγωγικώνκαι απολυτήριων εξετάσεων θα ολοκληρωθείτη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025.
Λήξη σχολικήςχρονιάς για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγείαΟλοκληρώνεταιτην ερχόμενη εβδομάδα η σχολική χρονιάγια τους πιο μικρούς μαθητές καιμαθήτριες, καθώς το τελευταίο κουδούνιγια την τρέχουσα σχολική χρονιά θαχτυπήσει την ερχόμενη Παρασκευή 13Ιουνίου 2025.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιο είδος ψωμιού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου – Τι αναφέρει σοκαριστική μελέτη
- Η Καρυστιανού είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο
- Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 8 Ιουνίου
- Μυστηριώδεις σκελετοί 6.000 ετών με πρωτοφανές DNA ξαναγράφουν την ανθρώπινη ιστορία
- Γυναίκα επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Μόναχο – Την πυροβόλησε η αστυνομία και υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 8 Ιουνίου
- Πεδίο μάχης το Λος Aντζελες: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για ανάπτυξη 2.000 μελών της Εθνοφρουράς
- ΗΠΑ: Οι Έλον Μασκ και Σκοτ Μπέσεντ έπαιξαν ξύλο μέσα στον Λευκό Οίκο
- Άγιο Όρος: Σε πλήρη επιφυλακή οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Kριστιάνο Ρονάλντο: Αποκάλυψε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων παρά τις προτάσεις που είχε
- Κιλιάν Εμπαπέ: «Είμαι χαρούμενος, η Παρί Σεν Ζερμέν άξιζε το Champions League»
- Συρία: Έκλεισε ο καταυλισμός εκτοπισμένων στο Ρουκμπάν, γνωστός για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
- Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων έπειτα από 20 μήνες πολέμου
- Ιταλία: Στις κάλπες 51.303.216 πολίτες, για να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με πέντε δημοψηφίσματα
- Γερμανία: Στο επίκεντρο σκανδάλου με την προμήθεια υγειονομικών μασκών ο πρώην υπουργός Υγείας Γενς Σπαν
- Ασθενής με λύσσα πέθανε στην Βαλένθια -Τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν σχεδόν έναν χρόνο μετά το δάγκωμα σκύλου στην Αιθιοπία
- Ταραχές στο Λος Άντζελες: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για ανάπτυξη 2.000 μελών της Εθνοφρουράς
- Συνελήφθη στο Λας Βέγκας ο αστέρας του TikTok Κάμπι Λάμε -Είχε λήξει η βίζα του και εγκατέλειψε τη χώρα
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται για χρηματοδότηση ακτιβιστών με στόχο να στραφούν κατά γερμανικών εταιρειών
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πανελλαδικές 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις -Εκτός ΑΕΙ ένας στους τρεις από τα ΓΕΛ
- Πόσα χρήματα γλιτώνεις με το σύστημα Start-Stop – Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
- Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το ματς της χρονιάς εν μέσω τοξικότητας -Με νίκη οι «ερυθρόλευκοι» κατακτούν τον τίτλο
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται για χρηματοδότηση ακτιβιστών με στόχο να στραφούν κατά γερμανικών εταιρειών
- Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων έπειτα από 20 μήνες πολέμου
- Φωτιά σε διαμέρισμα στα Πατήσια -Δεν υπήρξαν τραυματισμοί
- Συνελήφθη στο Λας Βέγκας ο αστέρας του TikTok Κάμπι Λάμε -Είχε λήξει η βίζα του και εγκατέλειψε τη χώρα
- Ιταλία: Στις κάλπες 51.303.216 πολίτες, για να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με πέντε δημοψηφίσματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιταλία: Στις κάλπες οι πολίτες για να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με πέντε δημοψηφίσματα
- Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός μπάσκετ: Τι ώρα παίζουν σήμερα - Το κανάλι που το δείχνει
- Γιώτα Νέγκα: «Καλοκαίρι Αλλιώς» στην Ταράτσα του Λαμπέτη
- Πανελλαδικές 2025: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις και τις βαθμολογίες
- Το ρήγμα στο Άγιο Όρος μπορεί να δώσει 5,7 Ρίχτερ: Το «περίεργο φαινόμενο», τα αρνητικά και τα θετικά - Η εκτίμηση Λέκκα
- Καταφύγια πολέμου στη Γερμανία: Εκστρατεία ανασυγκρότησης της πολιτικής άμυνας υπό τον φόβο ρωσικής επίθεσης
- Γάζα: Ανεστάλη για μια ημέρα η διανομή βοήθειας- Η Χαμάς λεει τι θα προστατεύσει την βοήθεια του ΟΗΕ
- Ο Τσίπρας και η «κοντή» μνήμη
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
- Αιτωλικό: Αγωνία για 11χρονο που τραυματίστηκε από το τρακτέρ του πατέρα του