Ο Εμμανουήλ Ράμος νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος - Αναπληρωτής ο Συνολάκης
Με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Εμμανουήλ Ράμμος ορίστηκε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).
Το νέο Δ.Σ της επόμενης 5ετιας έγινε γνωστό, με τον Ράμμο να αναλαμβάνει την προεδρία και τον Κώστα Συνολάκη να είναι αναπληρωτής.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τα βιογραφικά των μελών του:
Ο Δρ. Εμμανουήλ Ράμμος διαθέτει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στη διαστημική τεχνολογία. Σπούδασε Φυσική, Τηλεπικοινωνίες και Ηλεκτρονικά σε Αθήνα
Υπηρέτησε 31 χρόνια στην ESA, κατέχοντας τεχνικούς και διοικητικούς ρόλους σε δορυφορικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, τηλεπαρατήρησης και ναυσιπλοΐας. Συμμετείχε στις μελέτες για τον Hellas Sat, ενώ συντόνισε την ελληνική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκά όργανα για το Galileo. Μετά την αποχώρησή του από την ESA το 2016, ίδρυσε εταιρεία που ανέπτυξε καινοτόμο σύστημα σμήνους (constellation) χρησιμοποιώντας εμπορικά αεροσκάφη ως πλατφόρμες για επιστημονικά όργανα. Διαθέτει 25 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει διδάξει δορυφορική τεχνολογία σε κορυφαία πανεπιστήμια.
Ο Κώστας Συνολάκης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας (1985) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004), με έρευνα σε υδροδυναμική, γεωφυσική, ωκεανογραφία και διαχείριση κρίσεων. Ανέπτυξε το μοντέλο MOST για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων, που χρησιμοποιείται από τη NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 επιστημονικές εργασίες σε κορυφαία περιοδικά (Science, Nature) και έχει λάβει διεθνή βραβεία, όπως το Soloviev Award (2014), το Mofatt-Nichol στον τομέα της Ακτομηχανικής της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2015), και το Διεθνές Βραβείο Ακτομηχανικής (2019). Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Είναι ιδρυτής του Tsunami Research Center (1995) που επικεντρώνεται στη διάβρωση των ακτών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.
Ο Δρ. Νίκος Σέργης είναι ερευνητής στη Διαστημική Φυσική, με εμπειρία σε ερευνητικά ιδρύματα όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Johns Hopkins University (JHU/APL) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει 77 επιστημονικές εργασίες με 1.700+ ετεροαναφορές και έχει λάβει βραβεία από τη NASA (2009, 2018) για τη συνεισφορά του στην αποστολή Cassini-Huygens.
Διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και είναι αξιολογητής προτάσεων για τη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικούς φορείς. Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).
Ιωάννης Δαγκλής
Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά κέντρα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία και είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας.
Είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην IAGA (International Association of Geomagnetism and Aeronomy), στη SCOSTEP (Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics) και στο ILWS (International Living With a Star), και Steering Board Member of the ESA Space Weather Working Team (SWWT).
Έχει διατελέσει συνεργάτης της NASA, της ESA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε στον σχεδιασμό 15 διαστημικών αποστολών. Είναι Editor-in-Chief του Annales Geophysicae και Editor στο Nature - Scientific Reports. Το έργο του περιλαμβάνει 6 βιβλία, 130 επιστημονικές δημοσιεύσεις με 7.500 αναφορές (h-index=44), ενώ έχει ηγηθεί 32 διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.
Αθηνά Κουστένη
Η Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός με διδακτορικό στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία (1989) από το Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού. Το 1996 της απονεμήθηκε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (Habilitation DR), η ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση στη Γαλλία. Ειδικεύεται στην Πλανητολογία, μελετώντας τους γιγάντιους πλανήτες, εξωπλανήτες και τη διαστημική εξερεύνηση.
Συμμετείχε σε αποστολές ESA και NASA, όπως το Cassini-Huygens, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τριών επιστημονικών οργάνων. Έχει συγγράψει 250 επιστημονικές εργασίες και το βιβλίο «Τιτάνας: Η διερεύνηση ενός παρόμοιου κόσμου με τη Γη». Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Διαστημικών Επιστημών της ESA, μέλος διεθνών επιστημονικών συμβουλίων ESA και NASA, και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις για τη συμβολή της στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Σταμάτης Κριμιζής
Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι κορυφαίος επιστήμονας στη διαστημική φυσική. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και έλαβε διδακτορικό στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο και εργάστηκε στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, όπου διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής.
Συμμετείχε σε εμβληματικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 & 2 και το Cassini-Huygens. Έχει δημοσιεύσει 630+ επιστημονικές εργασίες και έχει σχεδιάσει όργανα για όλους τους κλασικούς πλανήτες. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004, διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ESA και έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία. Ο αστεροειδής 8323 Krimigis φέρει το όνομά του.
Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος
Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος έχει 35 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία του διαστήματος και την ανάπτυξη διαστημικών αποστολών. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Sup'Aero στην Τουλούζη (1990). Ξεκίνησε την καριέρα του στην Alcatel Space (νυν Thales) ως μηχανικός ραντάρ, συμβάλλοντας σε αποστολές του CNES και της ESA, ενώ ανέπτυξε μία καινοτόμο τεχνική συμπίεσης παλμών, η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Το 1995 εντάχθηκε στην ESA και ανέλαβε την ανάπτυξη του ωφέλιμου φορτίου του CryoSat (SIRAL) (2004). Διετέλεσε Payload Manager του Sentinel-3 και από το 2017, ως Διαχειριστής Έργου (Project Manager) του Sentinel-2, ηγήθηκε της ανάπτυξης των δορυφόρων Sentinel-2C και -2D, διαχειριζόμενος προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και μια ομάδα έως 20 ατόμων.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη αστυνομικός μετά από μήνυση που του έκανε φοιτητής – Κατηγορεί τον ένστολο ότι του άσκησε βία
- Τέμπη: Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της πραγματογνωμοσύνης των βίντεο – Κατατέθηκε νέα τεχνική έκθεση
- Gov.gr Wallet: ΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
- Σοκαριστικό περιστατικό: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να πάρει μαζί σε πτήση τον σκύλο και τον σκότωσε στο μπάνιο
- Κλείνουν τρεις δομές φιλοξενίας με εντολή Βορίδη
- «Αν η Μουρτζούκου έχει πειράξει το παιδί δεν γλιτώνει από τα χέρια μου» – Επίσημα ύποπτη για τον θάνατο του Παναγιωτάκη
- Μ. Καρυστιανού: Παραπλανητικά τα δημοσιεύματα για δημιουργία κόμματος από τους συγγενείς θυμάτων των Τεμπών
- Σε ποιους «κόβεται» ξαφνικά το επίδομα ανεργίας
- Τραγωδία στη Δυτική Αχαΐα: Σκοτώθηκε 50χρονος πέφτοντας από βυτίο
- Μήνυμα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Απίστευτες εικόνες από το εντελώς άδειο Χίθροου: Σβηστά φώτα, έρημα πάρκινγκ -Πόσο θα κοστίσει το 24ωρο lockdown
- Θεσσαλονίκη: Δώρα ζωής σε πέντε λήπτες, από 46χρονο που κατέληξε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα
- Ο Εμμανουήλ Ράμος νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος - Αναπληρωτής ο Συνολάκης
- Η στιγμή που επιβάτες κρουαζιερόπλοιου λαμβάνουν προειδοποίηση ότι βρίσκονται σε νερά με πειρατές -Δείτε βίντεο
- Πιερρακάκης από ΑΑΔΕ: Γίνεται υποδειγματική δουλειά -Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα μειώνονται και οι φόροι
- H Ζιζέλ Πελικό θα εκδώσει τα απομνημονεύματά της: «Να διηγηθώ την ιστορία μου με τις δικές μου λέξεις»
- Νέες φωτό από τα γυρίσματα της «Οδύσσειας» στη Σπηλιά του Νέστορα -Ο Ματ Ντέιμον με τη στολή του Οδυσσέα
- Ρομπότ παρασκευής καφέ «κοιτά στο μέλλον όπου οι έξυπνες μηχανές θα είναι κάτι το συνηθισμένο»
- Διαγνωστικό δίλημμα: Μετά από επέμβαση 17χρονος μπορούσε να μιλήσει μόνο μια ξένη γλώσσα

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Ο Εμμανουήλ Ράμος νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος - Αναπληρωτής ο Συνολάκης
- Champagne Cheeks: Η νέα τάση που αναδεικνύει τα ζυγωματικά με λάμψη σαμπάνιας -Πώς να το υιοθετήσετε
- Ρομπότ παρασκευής καφέ «κοιτά στο μέλλον όπου οι έξυπνες μηχανές θα είναι κάτι το συνηθισμένο»
- Νέες φωτό από τα γυρίσματα της «Οδύσσειας» στη Σπηλιά του Νέστορα -Ο Ματ Ντέιμον με τη στολή του Οδυσσέα
- Ρόδος: Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν πέντε υπάλληλοι της Πολεοδομίας
- Η Αντιτρομοκρατική ηγείται των ερευνών για τη φωτιά στο Χίθροου -«Ρωσικό σαμποτάζ;», ρωτά η Daily Mail
- Λαμία: Συνελήφθη αστυνομικός για επεισόδιο με φοιτητή εκτός υπηρεσίας
- Υπουργείο Μετανάστευσης: Κλείνουν τρεις δομές φιλοξενίας, εξοικονόμηση 3,5 εκατ. ευρώ
- Ερντογάν για διαδηλώσεις υπέρ του Ιμάμογλου: «Δεν θα ενδώσουμε σε βανδαλισμούς ή στην τρομοκρατία του δρόμου»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ενας Κρητικός θα διασχίσει το Αιγαίο με sup και φουσκωτό για καλό σκοπό
- Ιράν: Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Νατάνζ – Υπάρχει πυρηνικός σταθμός στην περιοχή
- Σερβία: Υπέκυψε τραυματίας από το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ – Στους 16 οι νεκροί
- Βόλος: «Δεχόμουν απειλές ότι θα με βιάσουν και θα μες σκοτώσουν» είπε η 35χρονη που λήστεψε βενζινάδικο
- Σοβαρό εργατικό ατύχημα - Οικοδόμος έπεσε στο κενό από ύψος 9 μέτρων
- Τροχαίο στο τούνελ της Αγίας Βαρβάρας – Έχασε τον έλεγχο και χτύπησε στο τοίχωμα – Καθυστέρηση στην κυκλοφορία
- Γιώργος Λιανός: «Η απάντηση μου ήταν θετική για το Floor, η ανακοίνωση πρέπει να γίνει από τον ΣΚΑΪ»
- Σαντορίνη: Εξώδικα για παραπληροφόρηση και δυσφήμηση του νησιού
- Τραμπ: "Σύντομα η συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες"
- Μασκ: Ζητά υπομονή από τους εργαζόμενους της Tesla – «Βουτιά» 50% της μετοχής