Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Πόσο θα φτάσει, ποιους επηρεάζει, ποια τα 19 επιδόματα που συμπαρασύρει

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου.

Η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

Πρόκειται για την 5η αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της αγοραστικής τους δύναμης. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται και στο Δημόσιο.

Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ και αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση στα 850-880 ευρώ, έναντι 650 που ήταν το 2019, μια αύξηση έως σήμερα της τάξης του 27,7%.
Στόχος είναι τα 950 ευρώ έως το 2027, ενώ ο στόχος για τον μέσο μισθό είναι να φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού από το 2028

Από το 2028 η προσαρμογή θα γίνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, βάσει πληθωρισμού και παραγωγικότητας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μείωσης.

Οι αυξήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα έχουν διασφαλίσει ότι ο μισθός των πιο ευάλωτων υπερβαίνει σαφώς τον ρυθμό αύξησης των τιμών, κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα προστατεύεται και αυξάνεται.

Ποιους αφορά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά:

Πάνω από 575.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.Δημοσίους υπαλλήλους (τις αποδοχές των οποίων συμπαρασύρει για πρώτη φορά).Όσους λαμβάνουν επιδόματα (γάμου, μητρότητας, ανεργίας κ.ά.).Και, έμμεσα, τον μέσο μισθό.Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξησή του

Τα επιδόματα που επηρεάζονται είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό και υπολογίζονται ως ποσοστό επί αυτού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5%, το τακτικό επίδομα ανεργίας θα ανέλθει, από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα, στα 535 ευρώ.

Συνολικά, τα επιδόματα που πρόκειται να αναπροσαρμοστούν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθόςΕπίδομα γονικής αδείας: Kατώτατος μισθόςΒοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματαΒοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματαΕπίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματαΕπίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματαΑφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοίΕποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίωνΕποχικό σμυριδεργατών: Το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων Άλλα εποχικά (δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών - κεραμοποιών - πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης): Το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίωνΒοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίαςΕπίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίαςΑποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: Το 75% του κατώτατου ημερομισθίουΕπίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): Το 80% του κατώτατου μισθούΑπόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθόςΠρογράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιοΠρογράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθούΓια εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατώτατα ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατώτατα ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords