Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος: Μύθοι και Αλήθειες

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν την δεύτερη σε συχνότητα καλοήθη πάθηση του ανθρωπίνου σώματος.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διενεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 20 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για κήλες του κοιλιακού τοιχώματος.

«Οι κήλες είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές παθήσεις και αφορούν κυρίως στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (βουβωνοκήλες), ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζονται ομφαλοκήλες και κήλες του επιγαστρίου και της λευκής γραμμής.

Πολλές φορές λοιπόν ακούμε και διαβάζουμε για τις κήλες διάφορα, που όμως δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα ή τουλάχιστον απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια», αναφέρει ο κ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PhD, FEHS Γενικός Χειρουργός, Master Surgeon of Excellence, Hernia Surgery and AWR (SRC certified), Διευθυντής ΣΤ' Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών Metropolitan General (SRC certified), Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Αςδούμε λοιπόν κάποιους μύθους και αρκετέςαλήθειες για τις κήλες:

Μύθος1: Οι κήλες εμφανίζονται μόνο σε άνδρες.

Αλήθεια:Αν και οι κήλες είναι πιο συχνές στουςάνδρες, μπορούν να εμφανιστούν και στιςγυναίκες. Ιδιαίτερα η βουβωνοκήλη είναιπιο κοινή στους άνδρες, αλλά άλλεςμορφές, όπως η ομφαλοκήλη, εμφανίζονταικαι στις γυναίκες.

Μύθος 2: Μπορώ να «διορθώσω» μια κήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Αλήθεια:Οι κήλες δεν επουλώνονται, ούτε κλείνουναπό μόνες τους και η μόνη αποτελεσματικήθεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.Δεν αντιμετωπίζονται με ζώνες ήκηλεπιδέσμους, αντίθετα τέτοια μέτραμακροπρόθεσμα χειροτερεύουν τηνκατάσταση. Οι κήλες τείνουν ναεπιδεινώνονται με τον χρόνο, και ηχειρουργική αποκατάσταση είναι απαραίτητηγια την πρόληψη επιπλοκών.

Μύθος3: Η χειρουργική επέμβαση για κήλη είναιπολύ επικίνδυνη.

Αλήθεια:Η χειρουργική αποκατάσταση της κήληςείναι μια από τις πιο συχνές και ασφαλείςχειρουργικές επεμβάσεις. Με τις σύγχρονεςτεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική και ηρομποτική χειρουργική, ο κίνδυνοςεπιπλοκών είναι μικρός και η ανάρρωσηείναι πολύ γρήγορη. Το μυστικό τηςεπιτυχίας βρίσκεται πάντα στηνεξειδίκευση. Όταν η επέμβαση γίνεταιαπό απόλυτα εξειδικευμένο στις κήλεςχειρουργό, με χιλιάδες επεμβάσεις στοενεργητικό του, με εκπαίδευση καιεξειδίκευση στα μεγαλύτερα κέντρα τουκόσμου, με πιστοποιήσεις της σωστήςτεχνικής του, και γενικά με μεγάλοβιογραφικό, τότε η επιτυχία μιαςχειρουργικής επέμβασης είναι δεδομένη. 

Μύθος4: Η ρομποτική χειρουργική αποκατάστασημιας κήλης είναι πολυτέλεια και πανάκριβηεπέμβαση.

Αλήθεια:Η ρομποτική χειρουργική γενικά είναιμια κατάκτηση της Ιατρικής επιστήμηςτα τελευταία χρόνια. Είναι ότι πιοκαινούριο και συνεχώς εξελισσόμενο στηχειρουργική. Λόγω της ρομποτικήςαναπτύχθηκαν ολοκαίνουριες μέθοδοικαι τεχνικές που δεν μπορούσαν με τίποτανα γίνουν τα παλαιότερα χρόνια καισχεδόν αντικατέστησαν την κλασικήλαπαροσκοπική χειρουργική. Σε δύσκολες,υποτροπιάζουσες κήλες του κοιλιακούτοιχώματος πολλές φορές η χειρουργικήαποκατάσταση με ρομποτικά συστήματαείναι σχεδόν μονόδρομος, αν θέλουμε νααποφύγουμε μεγάλες και επίπονες ανοιχτέςχειρουργικές επεμβάσεις με αυξημένηδιάρκεια νοσηλείας.

Μύθος5: Αν δεν με ενοχλεί η κήλη μου, δενχρειάζεται να την αντιμετωπίσω.

Αλήθεια:Ακόμα και αν μια κήλη δεν προκαλεί πόνοή άλλα συμπτώματα, υπάρχει πάντα κίνδυνοςεπιπλοκών, όπως η περίσφιξη, όπου έναμέρος του εντέρου μπορεί να παγιδευτείκαι να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος,κάτι που απαιτεί άμεση χειρουργικήεπέμβαση. Αυτός είναι και ο βασικόςλόγος που ποτέ δεν αφήνουμε μια κήλη«για αργότερα» ή «αν μας ενοχλήσει»διότι το αργότερα μπορεί πραγματικά ναείναι «πολύ αργά»….

Μύθος6: Μια κήλη είναι πάντα εμφανής ωςεξόγκωμα.

Αλήθεια:Ενώ οι περισσότερες κήλες προκαλούνκάποιο εξόγκωμα, δεν είναι πάντα εμφανείς.Μικρές κήλες μπορεί να μην είναι ορατές,αλλά ακόμα μπορούν να προκαλέσουνσυμπτώματα όπως πόνο ή δυσφορία.

Μύθος7: Η βαριά άρση βαρών είναι η κύρια αιτίατων κηλών.

Αλήθεια:Αν και η άρση βαρών μπορεί να συμβάλειστην εμφάνιση μιας κήλης, δεν είναι ημοναδική αιτία. Οι κήλες μπορεί ναπροκληθούν από χρόνια καταπόνηση,παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνιο βήχα, ήακόμα και από γενετική προδιάθεση.Επιπρόσθετοι σημαντικοί επιβαρυντικοίπαράγοντες είναι το κάπνισμα, η κακήδιατροφή, και η έλλειψη άσκησης.

«Ανέχετε υποψίες ότι μπορεί να έχετε κήλη,είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε όχιαπλά έναν ιατρό αλλά τον εξειδικευμένοχειρουργό κήλης του κοιλιακού τοιχώματοςγια να λάβετε τη σωστή διάγνωση καιθεραπεία» καταλήγει ο κ. Αρχοντοβασίλης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords