Ισραήλ: «Η Τεχεράνη θα καεί» αν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά αμάχων -Ο δρόμος έχει ανοίξει, επιχειρούν ελεύθερα τα μαχητικά

Σαφές μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έστειλε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι «η Τεχεράνη θα καεί», αν συνεχίσει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά αμάχων Ισραηλινών.

«Ο Ιρανός δικτάτορας κρατάει ομήρους τους πολίτες του Ιράν, δημιουργώντας μια πραγματικότητα στην οποία αυτοί, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Τεχεράνης, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την κατάφωρη βλάβη που προκαλείται στους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ. Και πρόσθεσε: «Εάν ο Χαμενεΐ συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ, η Τεχεράνη θα καεί».

«Ο δρόμος προς την Τεχεράνη έχει ανοίξει»

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στέφθηκαν με επιτυχία επιθέσεις του κατά συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να επιχειρούν ελεύθερα τα ισραηλινά μαχητικά στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγος Εϊάλ Ζαμίρ και ο επικεφαλής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος Τόμερ Μπαρ ανέφεραν σε δημοσιευμένη αξιολόγηση σήμερα το πρωί ότι «ο δρόμος προς την Τεχεράνη έχει ανοίξει».

«Σύμφωναμε τα σχέδια, τα μαχητικά αεροσκάφη τηςπολεμικής αεροπορίας θα αρχίσουν ναπραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχουςστην Τεχεράνη», προσθέτει ο ισραηλινόςστρατός.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των IDF ότι ισραηλινά μαχητικά έπληξαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία έπληξε δεκάδες στόχους, κυρίως υποδομές πυραύλων εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε στόχο να καταστρέψει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος στην περιοχή της Τεχεράνης», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε απόσταση 1.500 και πλέον χιλιομέτρων από το ισραηλινό έδαφος, η Πολεμική Αεροπορία έπληξε αμυντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Τεχεράνης», σημείωσε.

Το ιρανικόπρακτορείο ειδήσεων Farsανέφερε ότι δύο βλήματα έπληξαν τοαεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνηςκαι τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερανότι αναφέρθηκαν φλόγες εκεί. Τοεν λόγω αεροδρόμιο φιλοξενείμια αεροπορική βάση με μαχητικά αεροσκάφηκαι μεταγωγικά αεροσκάφη.

Δορυφορικές φωτογραφίεςεπιβεβαιώνουν καταστροφές στο πυραυλικόοπλοστάσιο του Ιράν

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες, που ανέλυσε σήμερα το Associated Press. επιβεβαιώνουν ότι το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει υποστεί ζημιές από την ισραηλινή επίθεση στη χώρα.

Φωτογραφίεςτου Planet Labs PBC που ελήφθησαν τηνΠαρασκευή δείχνουν ότι δύο βάσειςπυραύλων, στην Κερμανσάχ και στηνΤαμπρίζ, στο δυτικό Ιράν, έχουν υποστείζημιές.

ΣτηνΚερμανσάχ, όπου η βάση βρίσκεται σεβουνοπλαγιά, είναι ορατέςκαμμένες εκτάσεις σε μια μεγάληπεριοχή μετά την ισραηλινήεπίθεση. Στην Ταμπρίζ, οι εικόνεςέδειξαν ζημιές σε πολλά σημεία τηςβάσης.

ΤοΙράν επιβεβαιώνει τον θάνατο άλλων δύοανώτερων στρατηγών

Τηνίδια ώρα, σύμφωνα με τους Timesof Israel, τα ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουντον θάνατο άλλων δύο ανώτερων στρατιωτικώναξιωματούχων της χώρας από τις ισραηλινέςεπιθέσεις.

Όπως μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων «έγιναν μάρτυρες» ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράν, Σαρντάρ Γκολαμρεζά Μεχράμπι και ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μεχντί Ραμπανί.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords