Ιράν: Αποκλείεται η ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Αραγτσί, απέκλεισε την ταχεία επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
Επανέλαβε πως η Τεχεράνη θέλει να έχει εκ των προτέρων εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον πως δεν θα εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην Ισλαμική Δημοκρατία.
«Δεν νομίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν τόσο γρήγορα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί ερωτηθείς από το CBS για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από αυτή την εβδομάδα.
«Προκειμένου να αποφασίσουμε να εμπλακούμε ξανά (σε διαπραγματεύσεις), χρειάζεται πρώτα να είμαστε βέβαιοι πως η Αμερική δεν θα μας βάλει ξανά στο στόχαστρο εξαπολύοντας επίθεση εν μέσω των συνομιλιών», εξήγησε ο κ. Αραγτσί.
«Θα χρειαστούμε χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι πόρτες της διπλωματίας δεν κλείνουν ποτέ».
Ο κ. Αραγτσί ερωτήθηκε επίσης για την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι πως το Ιράν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για να αρχίσει να εμπλουτίζει εκ νέου ουράνιο μέσα σε «μερικούς μήνες».
«Δεν μπορεί κάποιος να αφανίσει την τεχνολογία και την επιστήμη του εμπλουτισμού με βομβαρδισμούς», απάντησε ο ιρανός ΥΠΕΞ. «Αν έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε ξανά στον τομέα αυτόν, και η βούληση υπάρχει, μπορούμε γρήγορα να επισκευάσουμε τις ζημιές και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», πρόσθεσε.
Ταχτ-Ραβανσί: Δεν έχουμε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ ούτε για την ημερομηνίαΝωρίτερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν συμφωνήσει ούτε για την «ημερομηνία», ούτε για τον «τρόπο» που θα ξαναρχίσουν συνομιλίες — οι δυο χώρες, σημειωτέον, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.
«Θέλουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: θα γίνουμε μάρτυρες νέας επίθεσης ενόσω θα συμμετέχουμε σε διάλογο;», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση τους» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.
Τραμπ: Δεν προσφέρω τίποτα στο ΙράνΑπό την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες πως «δεν πρόσφερε τίποτα» στο Ιράν και «δεν του μιλάει», μερικές ημέρες αφού διεμήνυσε πως δεν θα δίσταζε να διατάξει να βομβαρδιστεί εκ νέου η χώρα, αν θεωρήσει πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται επί δεκαετίες πως έχει σκοπό.
«Δεν προσφέρω ΤΙΠΟΤΑ στο Ιράν, αντίθετα με τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα, που τους έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, επισήμως του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους μέσω Truth Social.
«Δεν μιλάω καν μαζί τους (σ.σ. με τους Ιρανούς) αφότου ΑΦΑΝΙΣΑΜΕ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Νετανιάχου: Σκοπός του πολέμου ήταν να αποτραπεί το Ιρανικό Πυρηνικό ΠρόγραμμαΟ ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως σκοπός του πολέμου αυτού ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει πως επιδίωξε ποτέ η ηγεσία της χώρας, επιμένοντας ωστόσο να διατρανώνει πως είναι «νόμιμο» δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Ο πόλεμος αυτός 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.
Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία» θα δώσει διαταγή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει σε νέους βομβαρδισμούς σε περίπτωση που το Ιράν αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο που θα του επέτρεπε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Ο Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί επέμεινε χθες πως είναι δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο κατά το 60% για την παραγωγή ενέργειας.
«Το επίπεδο μπορεί να συζητηθεί, η δυναμικότητα μπορεί να συζητηθεί, αλλά το να μας λέτε (...) πως θέλετε να έχουμε μηδέν εμπλουτισμό, κι αν δεν συμφωνήσουμε θα μας βομβαρδίσετε, αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας», τόνισε ο υφυπουργός.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κόλαση φωτιάς και αλλεπάλληλες εκρήξεις στα Μέγαρα
- Λάρισα: Νεκρή 23χρονη σε τροχαίο δυστύχημα
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε για τον διορισμό της στην Αθήνα
- Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο νεαρών τουριστών στους Πετανούς
- Έκτακτο Δελτίο: Καίγεται ολοσχερώς εργοστάσιο στα Μέγαρα
- Σαν σήμερα 1 Ιουλίου: Πεθαίνει η αγαπημένη ηθοποιός Τζέσυ Παπουτσή
- Φωτιά στα Μέγαρα: Κάηκε ολοσχερώς εργοστάσιο πλαστικών - Τοξικοί καπνοί στην ατμόσφαιρα
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή την Τρίτη 1η Ιουλίου
- Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ - Δείτε βίντεο
- Φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα - Μήνυμα του 112 «κλείστε πόρτες και παράθυρα» (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Κεφαλονιά: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο νεαρών τουριστών στους Πετανούς
- Τουρκία: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του σατιρικού περιοδικού Leman για σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ [εικόνες-βίντεο]
- Ο λόγος που ο Στάθης Ψάλτης ισχυριζόταν ότι δεν έπαιξε ποτέ σε βιντεοκασέτα
- «Καθαρό σημάδι» άνοιας μπορεί να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια των αγορών, λέει γιατρός
- Σιάο για Άρη: Ενθουσιασμός και τιμή για την προοπτική να αναλάβουμε τα ηνία της ένδοξης ομάδας
- Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου, θα επισκεφτεί τον Τραμπ στις 7 Ιουλίου
- Το γραφικό που έκανε και τον ίδιο το Νίκο Ευαγγελάτο να πεθάνει στα γέλια [βίντεο]
- Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στα Μέγαρα -Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς
- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους υπαλλήλους της κυβέρνησης
- Τα «βρήκαν» Μονακό και Μάικ Τζέιμς: Παραμένει με συμβόλαιο έως το 2027
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Ιράν: Αποκλείεται η ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
- Διεθνής βοήθεια: Οι περικοπές των ΗΠΑ ενδέχεται να στοιχίσουν τη ζωή σε 14 εκατ. και πλέον ανθρώπους
- «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Ο Τραμπ εγκαινιάζει το πιο σκληρό κέντρο κράτησης μεταναστών -Αδύνατη η απόδραση
- Η Παραγουάη αγόρασε έξι μαχητικά αεροσκάφη από τη Βραζιλία για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών
- Κεφαλονιά: Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης -Βρέθηκαν σώοι οι δύο 16χρονοι τουρίστες
- ΗΠΑ: Παραδέχτηκε την ενοχή του για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στo Άινταχο
- Μέγαρα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε εργοστάσιο -Δεν απειλήθηκαν σπίτια
- Ιράκ: Δύο τραυματίες από ρουκέτες εναντίον αεροπορικής βάσης
- ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 500 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ
- Κολοράντο: Υπέκυψε 82χρονη που τραυματίστηκε από ρίψη μολότοφ σε συγκέντρωση για τους ισραηλινούς ομήρους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο σκιώδης πόλεμος: Πώς η Ρωσία μετατρέπει νεαρούς Ουκρανούς σε βομβιστές αυτοκτονίας
- Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά – Η Τεχεράνη ζητά εγγυήσεις
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 4 Ιουλίου – Ποιοι πάνε ταμείο
- Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων – Στην ατζέντα τουρκολιβυκό και μεταναστευτικό
- Κως: Οι αρχαιότητες στην παραλία του Αγίου Στεφάνου γίνονται... σουβενίρ και καταπατώνται από ξαπλώστρες
- Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το αμφιλεγόμενο κέντρο μεταναστών με το παρατσούκλι «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στη Φλόριντα
- Λιανός για την επιστροφή του Survivor: «Είναι λίγο διαστροφή, αλλά χαίρομαι»
- Τα νέα σχολεία που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα – Αναλυτικά οι περιοχές
- Κολλέγιο René Descartes: Τελετή Απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών 2025 με φόντο την Ακρόπολη