Δραματική προειδοποίηση Λέκκα: Έχει χαθεί του 70% του δασικού ιστού -Να μην χάσουμε ούτε ένα δέντρο στην Αττική
Για πολλαπλές απειλές που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και επιτείνουν τους κινδύνους σε δασικά οικοσυστήματα, υποδομές και κατοικημένες περιοχές, προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σε συνέντευξή του σήμερα στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο κ. Λέκκας στηλίτευσε τη δραματική μείωση των δασικών εκτάσεων στην Αττική.
«Έχει χαθεί ένα 70% του δασικού ιστού τα τελευταία 25 χρόνια», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από την Αττική». Επισήμανε ότι τα εναπομείναντα περιαστικά δάση βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με ξερά πεύκα και κακή διαχείριση. «Υπάρχει ένα κομμάτι της Πεντέλης προς τον Διόνυσο, κάποια σημεία στα Μελίσσια, η Πάρνηθα που παλεύει να κρατηθεί, και ο Υμηττός που αντέχει». Όπως είπε, ο Υμηττός αποτελεί πρότυπο πρόληψης: «Υπάρχει ο Σύνδεσμος Δήμων του Υμηττού που έχει καταστήσει τον Υμηττό ένα πρότυπο κέντρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, με εθελοντές, σύγχρονες τεχνολογίες και δομές».
Φωτιές, ξηρασία και μύκητες απειλούν το δασικό οικοσύστημαΟ κ. Λέκκας αναφέρθηκε και σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό φαινομένων: «Η κλιματική κρίση επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε ξηρασία, πυρκαγιές και, αμέσως μετά, πλημμύρες».
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους μύκητες που καταστρέφουν τα δάση: «Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται προσβολή από μύκητες σε πλατάνια και έλατα. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα από την Καρδίτσα, την πατρίδα μου, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».
«Έχει απασχολήσει τον Τύπο και τις αρχές, όμως τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι περιορισμένα, γιατί πρόκειται για φαινόμενο μεγάλης έκτασης», είπε.
Αναφέρθηκε και στον κίνδυνο πλημμύρων λέγοντας: «Τα φαινόμενα είναι αλληλένδετα. Η ξηρασία οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις πυρκαγιές έρχονται έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις», εξήγησε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η απογύμνωση του εδάφους ενισχύει τον φαύλο κύκλο: «Μπαίνουμε σε έναν κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει».
Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, αλλά όχι ανησυχία για «ντόμινο»Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων, κυρίως στη Ρόδο, την Ιεράπετρα, τη Σαντορίνη, τον Κορινθιακό και τη Λήμνο, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε:
«Παρατηρούμε αύξηση της σεισμικότητας, αλλά οι σεισμοί αυτοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Γίνονται σε διαφορετικά τεκτονικά πλαίσια. Δεν υπάρχει διέγερση από τον έναν σεισμό στον άλλον». Όπως εξήγησε: «Ο σεισμός στη Ρόδο, για παράδειγμα, είχε εστιακό βάθος 60 χλμ., ενώ αυτός στην Ιεράπετρα ήταν ρηχός, στα 5 χλμ.».
Σαντορίνη και Κρήτη: Προβλήματα κατολισθήσεωνΓια τα προβλήματα κατολισθήσεων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Η Κρήτη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι απότομες πλαγιές και τα φαράγγια γειτνιάζουν με τουριστικές υποδομές. Μετά από σεισμούς ή έντονες βροχοπτώσεις, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα».
Όσον αφορά τα λιμάνια της Σαντορίνης, τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα: «Έχει εκδοθεί νέα απόφαση για την ασφαλή πρόσβαση στα λιμάνια, με εξαίρεση δύο-τρεις πολύ επικίνδυνες περιοχές. Από τον Σεπτέμβριο έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα ώστε του χρόνου να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στην Τουρκία, τονίζοντας: «Ο σεισμός είναι νομοτελειακό φαινόμενο. Ένα μεγάλο τμήμα του ρήγματος δεν έχει σπάσει και αναμένεται να σπάσει». Όπως είπε, «υπάρχουν πιθανότητες 70% να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
«Δεν είναι βροχή να πάρεις ομπρέλα. Είναι σύνθετο ζήτημα. Πρέπει να προσέχει κανείς πού μένει, σε ποια κτίρια, ειδικά σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου», συμβούλευσε.
Πηγή: ERTNews
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ένας μικροβιολόγος απαντά στο αν είναι καλύτερο να κάνετε ντους πρωί ή βράδυ
- Πώς ένα χαλασμένο ρολόι στο εξεταστικό κέντρο «χαντάκωσε» υποψήφιο στις πανελλαδικές εξετάσεις
- Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Την ώρα που εξεταζόταν στις Πανελλήνιες, έχανε τον πατέρα του σε τροχαίο…
- Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΤΟ 2030 ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Θρήνος στον ΟΦΙ-Πέθανε ξαφνικά ο 48χρονος Γιώργος Αναγνωστάκης
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιουνίου 2025
- Τζάνειο: Άφαντος ακόμη ο βοηθός νοσηλευτή, επικοινώνησε με την οικογένειά του – Νέα καταγγελία
- «Χτύπησε» ξανά ο Ιντάλγκο: «Έτσι κάνει ο Αταμάν όταν χάνει από τον Ολυμπιακό» (pic)
- Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ χωρίς αίτηση: Ποιοι το δικαιούνται και με ποιους όρους
- Νεκροί και τραυματίες από την πρωτοφανούς κλίμακας ρωσική επίθεση εναντίον του Χαρκόβου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- The Survivors: Το νέο συναρπαστικό θρίλερ του Netflix βασισμένο σε μπεστ σέλερ είναι ό,τι πρέπει για binge-watching
- Athens Targets Bus Lane Cheaters with New AI Surveillance System
- Greece and Cyprus Ink 33.5 Million Euro Deal for Cross-Border Projects
- Το νέο μεγάλο στοίχημα του Μυτιληναίου -Γιατί δεν θα πληρώνεται για μια πενταετία
- Παγκόσμια πρωτιά: Οι Βραζιλιάνοι θα μπορούν σύντομα να πωλούν τα ψηφιακά τους δεδομένα - Πρόοδος ή εφιάλτης;
- Greek Non-Oil Exports Rise in Early 2025 Despite April Downturn
- Δραματική προειδοποίηση Λέκκα: Έχει χαθεί του 70% του δασικού ιστού -Να μην χάσουμε ούτε ένα δέντρο στην Αττική
- Κινητοποίηση για τη σωτηρία του κόκκινου ελαφιού της Πάρνηθας
- Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το στεγαστικό πρόβλημα -Οι 7 άξονες
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Δραματική προειδοποίηση Λέκκα: Έχει χαθεί του 70% του δασικού ιστού -Να μην χάσουμε ούτε ένα δέντρο στην Αττική
- Greece and Cyprus Ink 33.5 Million Euro Deal for Cross-Border Projects
- Τραμπ-Μασκ: «Ο καβγάς των κολλεγιόπαιδων θα καταλήξει σε εκεχειρία» -Τι προβλέπουν αναλυτές
- Τέλος οι τζαμπατζήδες σε Μετρό και λεωφορεία -Τι έχει αλλάξει
- Κινητοποίηση για τη σωτηρία του κόκκινου ελαφιού της Πάρνηθας
- «Αντίο Βασίλη μας» -Ο Σπ. Μπιμπίλας, από τους τελευταίους συνεργάτες του Β. Παπαβασιλείου, τον αποχαιρετά
- Athens Targets Bus Lane Cheaters with New AI Surveillance System
- Βασίλης Παπαβασιλείου, ο σπάνιος διανοούμενος που δεν απαρνήθηκε το λαϊκό
- Σχεδόν 320.000 οι δηλώσεις καθαρισμών των οικοπέδων - Περισσότεροι από 312 δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
- Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς – Χαμός και στο λιμάνι
- Ακαθάριστα οικόπεδα: πότε εκπνέει η προθεσμία - Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι
- Εισβολή στο Καπιτώλιο: Αγωγή από μέλη των Proud Boys
- Η παραίτηση Συρεγγέλα, ο νέος γραμματέας Σκρέκας και οι αλλαγές στη ΝΔ
- Καιρός: Ζέστη και τοπική αστάθεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Ποιά θα είναι η πιο ζεστή μέρα
- Τι είναι ο νορβηγική ψώρα και πώς μεταδίδεται - Τα συμπτώματα
- Αγίου Πνεύματος 2025: Πού είναι κλειστά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης
- Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος το καλοκαίρι - Καταφύγιο τα σταθερά
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιουνίου