«New York, New York»: Πώς το τραγούδι του Σινάτρα έγινε επίσημο σάουντρακ της πόλης -Η συνήθεια στην πανδημία
Πώς το τραγούδι από μια όχι και τόσο εμπορική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε έγινε ο ανεπίσημος ύμνος όλης της Νέας Υόρκης.
Το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο χειρότερο σημείο της στις ΗΠΑ, πολλές γειτονιές της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να σπάσουν την μονοτονία -χωρίς καν να είναι συνεννοημένες: ακριβώς στις 7 το απόγευμα, τα παράθυρα στις «5 Συνοικίες» άνοιγαν και ένα συγκεκριμένο τραγούδι ακουγόταν δυνατά, στη διαπασών.
Το τραγούδι
«Είναι το ίδιο θορυβώδες - όπως πάντα - και όμως, παίζοντάς το δυνατά σε μια "κλειστή" πόλη με γεμάτα διαμερίσματα, πεταμένες μάσκες και γάντια, η απύθμενη αισιοδοξία του μπορεί εμφανώς να φέρει ξανά σε όλους μας χαμόγελα», ανέφεραν τότε σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.
Η επίδειξη των πυροτεχνημάτων για την 4η Ιουλίου εκείνης της χρονιάς χρησιμοποίησε το τραγούδι για να «απελευθερώσει» ψυχολογικά μια πόλη που ήταν φυλακισμένη από μια επώδυνη πανδημία. Το τραγούδι παίζεται στο τέλος κάθε εντός έδρας νίκης των New York Yankees. Και η μελωδία έχει ακουστεί παντού: από τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σοκάκια της μεγαλούπολης.
Αν και δεν ήταν ο πρώτος που το ηχογράφησε [αυτή ήταν η Λάιζα Μινέλι σε μουσική του John Kander και στίχους του Fred Ebb], ο Σινάτρα έκανε το τραγούδι... ολότελα δικό του. «Υπάρχει κάτι μεγαλοπρεπές στην απόδοση του τραγουδιού από τον Σινάτρα», λέει ο John Troutman, μουσικός επιμελητής στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως βασικό μουσικό θέμα της - οικονομικά και κριτικά αποτυχημένης - ταινίας «New York, New York» του 1977, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τη Λάιζα Μινέλι. Η Minnelli ερμηνεύει το τραγούδι στην ταινία και η εκδοχή της κυκλοφόρησε ως single από το soundtrack. Και έγινε σούπερ επιτυχημένο.
Ένα χρόνο μετά, ο Sinatra ερμήνευσε το «Theme From New York, New York» στο Radio City Music Hall, όπου το κοινό το λάτρεψε. Η σύζυγός του, Μπάρμπαρα, τον είχε ενθαρρύνει να το ερμηνεύσει αν και ο ίδιος δίσταζε να ηχογραφήσει το τραγούδι επειδή πίστευε ότι πλέον «ανήκε» στη Μινέλι.
Συμβουλεύτηκε τη Μινέλι και, σύμφωνα με την κόρη του Σινάτρα, Τίνα, «η ίδια του είπε: “Είναι εντάξει, θείε Φρανκ”». Το τραγούδι βρήκε μια θέση στο τριπλό άλμπουμ του, «Trilogy: Past Present Future» το 1980.
Ήταν πλέον, επίσημα, ο «ύμνος» της Νέας Υόρκης.
Στη δεκαετία του 1980, η οικονομικά ταλαιπωρημένη μητρόπολη αντιμετώπισε ποικίλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυνόμενης φτώχειας, της επιδημίας της κοκαΐνης κρακ και της επιδημίας του AIDS.
Τον Φεβρουάριο του 1985, ο δήμαρχος Εντ Κοχ το ανακήρυξε ως το τραγούδι της πόλης. «Η διακήρυξη δεν έγινε ποτέ νόμος, οπότε η πόλη μας τεχνικά εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ύμνο», έγραψε ο Jonathan Wolfe για τους New York Times το 2017.
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το τραγούδι ξαναβγήκε από το συρτάρι.
Μετά την επίθεση που σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 ήταν πυροσβέστες και αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, ο φόβος για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα άδειασε τα θέατρα του Broadway.
Για να επιστρέψει το κοινό, ένα διαφημιστικό σποτ 30 δευτερολέπτων στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και στις κινηματογραφικές αίθουσες παρουσίασε ένα πλήθος αστέρων του Μπρόντγουεϊ, όπως η Bernadette Peters και ο Joel Grey, στην Times Square να τραγουδούν το «Theme From New York, New York» -και αυτή η προσπάθεια βοήθησε να γεμίσουν και πάλι τα θέατρα.
Σινάτρα και Νέα Υόρκη, μια σχέση λατρείαςΤο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας διαθέτει τις παρτιτούρες του τραγουδιού και μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων που ανιχνεύουν τη μακρά καριέρα του Σινάτρα και τη συναρπαστική ζωή του.
«Διατηρούμε πάνω από 1.000 αντικείμενα που σχετίζονται με τον Σινάτρα, όπως κόμικς, φανζίν, φυλλάδια από λέσχες θαυμαστών, τα παπιγιόν του από τη δεκαετία του 1940, αφίσες, ηχογραφήσεις και πολλά άλλα», λέει ο Troutman. «Ήταν παντού».
Ο Σινάτρα μεγάλωσε στη σκιά των ουρανοξυστών του Μανχάταν, απέναντι από τον ποταμό Χάντσον, στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ. «Μεγαλώνοντας στο Χόμποκεν, συνήθιζε να πηγαίνει στην προκυμαία και να κοιτάζει απέναντι την πόλη», δήλωσε ο βιογράφος του Σινάτρα, Τζέιμς Κάπλαν.
Έτσι, το «Theme From New York, New York» του Σινάτρα είναι κατά πολλούς τρόπους η ιστορία του ίδιου του τραγουδιστή. Συχνά, ως νεαρός, ταξίδευε στο Μανχάταν για να δει το είδωλό του, την Billie Holiday, να εμφανίζεται στα υποφωτισμένα μουσικά τζαζ κλαμπ.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, σημειώνει ο Troutman, η δημοφιλία του Σινάτρα γιγαντώθηκε μέσω των τηλεοπτικών εμφανίσεων του στο Λας Βέγκας. Εκεί προχώρησε σε μια σειρά παραστάσεων μαζί με τους φίλους του στην εμβληματική «Rat Pack», τους Sammy Davis Jr., Dean Martin, Peter Lawford και Joey Bishop.
Ο σπουδαίος δημοσιογράφος Gay Talese έγραψε σε ένα εκπληκτικό άρθρο του για το περιοδικό Esquire το 1966 ότι «ο Σινάτρα έμοιαζε πλέον να είναι η ενσάρκωση του πλήρως χειραφετημένου άνδρα, ίσως του μοναδικού στην Αμερική, του άνδρα που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, οτιδήποτε, μπορεί να το κάνει επειδή έχει τα χρήματα, την ενέργεια - αλλά και καμία προφανή ενοχή. Σε μια εποχή που οι πολύ νέοι φαίνεται να αναλαμβάνουν την εξουσία, να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν και να απαιτούν αλλαγές, ο Φρανκ Σινάτρα επιβιώνει ως εθνικό φαινόμενο, ένα από τα λίγα προπολεμικά προϊόντα που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου».
Ο Talese έγραψε ότι οι μπαλάντες του Sinatra «ζέσταναν τις καρδιές των γυναικών, τις φλέρταραν και τις κέρδισαν, έκοψαν το τελευταίο νήμα των αναστολών και ικανοποίησαν τους ανδρικούς εγωισμούς των αχάριστων εραστών».
Και κάπως έτσι, το 1980, το «Theme From New York, New York» έγινε η τελευταία του επιτυχία, στα 65 του χρόνια, και σύντομα αντικατέστησε το «My Way» ως το κομμάτι που έκλεινε τις συναυλίες του.
Σήμερα, σχεδόν 27 χρόνια μετά το θάνατό του το 1998 σε ηλικία 82 ετών, η μουσική του θεωρείται κλασική. «Παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα οικείο όνομα», λέει ο Troutman.
Το 2015, τη χρονιά που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του, ο Σινάτρα τιμήθηκε με εκδηλώσεις από το Χόμποκεν μέχρι το Μπέβερλι Χιλς και το Μαϊάμι Μπιτς. Και τραγούδια όπως αυτός ο - επίσημος ή ανεπίσημος, αναλόγως τι το θεωρεί ο καθένας - «ύμνος» της Νέας Υόρκης κρατούν τη μνήμη του ζωντανή.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέος δυνατός σεισμός τώρα στην Κρήτη
- Εντοπίστηκε νεκρή η 61χρονη που έπεσε από πλοίο στον Σαρωνικό
- Δημοσκόπηση GPO: Τα Τέμπη αλλάζουν τα δεδομένα - Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
- Πρώην παίκτης ριάλιτι παριστάνει τον αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας: Κυκλοφορεί με πιστόλι και δεν τον σταματάνε
- Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την απόλυσή του από νυχτερινό κέντρο: «Δεν σέβονται»
- Ασύλληπτο βίντεο: Αστυνομικός ζητάει από νεαρό να «ανοίξει» με το αμάξι για να του κάνει επίδειξη
- Ινδονησία: Κροκόδειλος βγαίνει από το νερό με μια νεκρή γυναίκα στα σαγόνια του
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Διαμαντής
- Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές στην Ελλάδα για το 2024
- Νεκρό βρέφος εννιά μηνών στην Κύπρο - Το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Διαμαντής -Ήταν βουλευτής από το 1989 έως το 2004
- Οι τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί «τεχνοκράτες» που αναλαμβάνουν κυβερνητικό πόστο με τον ανασχηματισμό
- Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέει ο Μακρόν
- Απεγνωσμένη έκκληση ΗΠΑ σε Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Πόσα αυγά μπορείτε να στείλετε; - Στα ύψη οι τιμές
- Τέμπη, νέο ντοκουμέντο: Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης -Σε πλήρη σύγχυση, δεν ήξερε καν αν πέρασε και άλλο τρένο
- Δεύτερος δυνατός σεισμός σε λίγη ώρα στη Κρήτη - 4,5 Ρίχτερ στα Χανιά μετά τα 4,8 στο Λασίθι
- Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρό βρέφος εννέα μηνών -Το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά την προστασία «όλων των Σύρων αδιακρίτως»
- Οι πέτρες που κινούνται μόνες τους στην έρημο: Πώς οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο
- «New York, New York»: Πώς το τραγούδι του Σινάτρα έγινε επίσημο σάουντρακ της πόλης -Η συνήθεια στην πανδημία

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- «New York, New York»: Πώς το τραγούδι του Σινάτρα έγινε επίσημο σάουντρακ της πόλης -Η συνήθεια στην πανδημία
- «Ο Καναδάς δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα των ΗΠΑ» -Ο Κάρνεϊ απαντά στον Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός
- Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Διαμαντής -Ήταν βουλευτής από το 1989 έως το 2004
- Νέα μάρκα έρχεται στην Ευρώπη -Ποια χώρα θα τη φιλοξενήσει
- Μεγαλύτερο από το Λονδίνο και 5 φορές το βάρος του Εβερεστ: Ο αντίκτυπος του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά την προστασία «όλων των Σύρων αδιακρίτως»
- Μεντβέντεφ: Τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ θα καταστραφούν «ανελέητα» αν δεν παραδοθούν
- Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέει ο Μακρόν
- Χανιά: «Αν άντεχε ένα ακόμα τέταρτο θα είχε σωθεί», λέει ο επικεφαλής της ομάδας που βρήκε νεκρό τον 21χρονο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολυμπιακός: Ευχάριστα νέα με Ελ Κααμπί
- Τρόμος για ιερέα – Το αυτοκίνητο του ξεκίνησε να βγάζει φωτιές εν κινήσει [βίντεο]
- Μεντβέντεφ: Τα Ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ θα καταστραφούν «ανελέητα» αν συνεχίσουν να πολεμούν
- Σερβία: Ένταση ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν το Σάββατο οι φοιτητές
- Συνάντηση Ν.Δένδια με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη
- Σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ
- Δημοσκόπηση GPO: Τα Τέμπη αλλάζουν τα δεδομένα - Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
- Συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο ο Μακρόν
- Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρό βρέφος σε αυτοκίνητο – Το ξέχασαν για πολλές ώρες
- Χατζηδάκης: Σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, οι δύο βασικές υποχρεώσεις μας