Τι προβλέπει η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα ορυκτά
Η συμφωνία αυτή καταγράφεται με φόντο παράλληλες, ευρύτερες διπλωματικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.
«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω την υπογραφή σήμερα ιστορικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σε μήνυμά του καταγεγραμμένο σε βίντεο που διανεμήθηκε.
Thanks to @POTUS @realDonaldTrump’s tireless efforts to secure a lasting peace, I am glad to announce the signing of today’s historic economic partnership agreement between the United States and Ukraine establishing the United States-Ukraine Reconstruction Investment Fund to help… pic.twitter.com/N1jPa35DYh
— Treasury Secretary Scott Bessent (@SecScottBessent) April 30, 2025
«Δημιουργούμε μαζί με τις ΗΠΑ αυτό το ταμείο που θα προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά της η ουκρανή υπουργός Οικονομίας Γιούλα Σβιριντένκο, σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή του εγγράφου.
Η συμφωνία θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν εξ ημισείας «έργα εξόρυξης ορυκτών, πετρελαίου και αερίου» στην ουκρανική επικράτεια, διευκρίνισε νωρίτερα σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιοποίησε μέσω Facebook η υπουργός Σβιριντένκο.
Έσπευσε να συμπληρώσει πως η Ουκρανία θα διατηρήσει «πλήρως» τόσο την «ιδιοκτησία» όσο και τον «έλεγχο» των φυσικών πόρων στο υπέδαφός της και θα είναι «το ουκρανικό κράτος αυτό που θα καθορίζει πού και τι θα εξορύσσεται».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία κλείστηκε «σε αναγνώριση της σημαντικής οικονομικής και υλικής υποστήριξης που παρείχε ο λαός των ΗΠΑ στην άμυνα της Ουκρανίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας» — αυτή η τελευταία έκφραση σπανίως χρησιμοποιείται στην Ουάσιγκτον αφότου επέστρεψε στην εξουσία ο πρόεδρος Τραμπ.
Οι ΗΠΑ παρείχαν επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν στρατιωτική βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα, «του είπα πως θα ήταν πολύ καλό πράγμα» αν υπογραφόταν αυτή η συμφωνία, καθώς «η Ρωσία είναι πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο ισχυρή», πέταξε ο πρόεδρος Τραμπ χθες βράδυ στο πλαίσιο συνέντευξης του στο NewsNation.
Το σχέδιο της συμφωνίας αυτής βρισκόταν για εβδομάδες στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον, η υποστήριξη της οποίας θεωρείται απόλυτα απαραίτητη για τον ουκρανικό στρατό.
Προηγούμενη εκδοχή αυτού του κειμένου επρόκειτο να υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, που όμως έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της άνευ προηγουμένου λογομαχίας των δυο ανδρών, μπροστά στις κάμερες, που οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας και στην ακύρωση της τελετής υπογραφής.
Νέα εκδοχή, που είχε προταθεί από την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο, είχε χαρακτηριστεί επαχθής από βουλευτές και ΜΜΕ στο Κίεβο.
Έπειτα από ενίοτε σκληρές διαπραγματεύσεις, το κείμενο τελικά τροποποιήθηκε σε βαθμό αποδεκτό από πλευράς Κιέβου, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Δημοκρατικός πολιτικός ωστόσο, ο Γκρέγκορι Μιξ, στηλίτευσε χθες τον «εκβιασμό» του προέδρου Τραμπ.
Αντίθετα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ έκανε λόγο για «αληθινά καλή διεθνή συμφωνία», «ισότιμη», για τις «κοινές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», μιλώντας στην κρατική τηλεόραση μετά την υπογραφή της.
«Κανένα χρέος» και «καμιά βοήθεια» που προσφέρθηκε προτού υπογραφτεί από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο «δεν είναι μέρος αυτής της συμφωνίας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Σμίχαλ.
Το κείμενο θα πρέπει να επικυρωθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Εξ όσων είναι γνωστά ως τώρα, δεν μοιάζει να συμπεριλαμβάνει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, παρότι επρόκειτο για ζήτημα στο οποίο επέμενε ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.
«Η συμφωνία αυτή δείχνει καθαρά στη Ρωσία πως η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει στο επίκεντρό της μια Ουκρανία ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Η ποσότητα του ορυκτού πλούτου στο ουκρανικό υπέδαφος είναι κάθε άλλο παρά σαφής, καθώς οι πόροι αυτοί είτε παραμένουν ως σήμερα αναξιοποίητοι, είτε θα ήταν δύσκολο να εξορυχθούν, ή είναι υπό de facto ρωσικό έλεγχο, καθώς βρίσκονται σε εδάφη κατεχόμενα από τον ρωσικό στρατό.
Drone αυτού του τελευταίου έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σε κατοικημένη περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειάρχης της Όλεχ Κίπερ μέσω Telegram.
Παράλληλα, ακούστηκαν εκρήξεις σε συνοικία της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά) και κηρύχτηκαν συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ άλλων, στις περιφέρειες Κιέβου, Χαρκόβου, Τσερνίχιβ, Σούμι, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζιας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Τους έπιασε κόκκινο φανάρι και χτύπησαν 36χρονο οδηγό
- Βικτόρια Ρόσκινα: Ο λόγος που οι Ρώσοι έβγαλαν μάτια, εγκέφαλο και λάρυγγα από τη σορό της
- Αυτά τα 3 ζώδια θα περάσουν «μαύρο» τριήμερο – Κακά μαντάτα για την Πρωτομαγιά
- Υπόθεση Μπίκα: Όλα όσα συνέβησαν την Πρωτοχρονιά του 2022 σε δωμάτιο ξενοδοχείου
- Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη; – Στην Καβάλα κατέπλευσε το θηριώδες Endurance
- Η Κίνα διατυπώνει κατηγορίες που προκαλούν έκπληξη σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να κατηγορηθεί για το ξέσπασμα της COVID-19
- Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του Μετρό στον σταθμό «Ακρόπολη»
- Γιατί νιώθουμε καλά όταν ασχολούμαστε με τo συμμάζεμα του σπιτιού;
- Η Εργατική Πρωτομαγιά και η εξέγερση των εργατών του Σικάγου
- Γαλλία: Άγρια δολοφονία Βρετανίδας στην κοινότητα Τρεμολά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- ΗΠΑ: Απέτυχε η προσπάθεια άρσης των δασμών Τραμπ – Διχασμένη η Γερουσία
- Γαλλία: Άγρια δολοφονία Βρετανίδας στην κοινότητα Τρεμολά
- ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τα ορυκτά και τη σύσταση ταμείου ανασυγκρότησης
- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: 16 κράτη μέλη υπέβαλαν αίτημα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαΐου – Γυναίκες που γεννήθηκαν σαν σήμερα
- Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος
- Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του Μετρό στον σταθμό Ακρόπολη
- Σουδάν: 165 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις παραστρατιωτικών σε 10 μέρες
- Ο καιρός την Πρωτομαγιά – Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα
- Τεχεράνη: «Αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
- Τελευταία Νέα Real.gr
- Τι προβλέπει η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα ορυκτά
- Το No1 πρωινό που μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με ειδικό
- Τεχεράνη: «Αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
- Αλεξανδρούπολη: Ο ελαιoχρωματιστής-κατάσκοπος, ο «στρατολόγος» και τα συμβόλαια θανάτου – Οι σχέσεις με τη Ρωσία
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαΐου – Γυναίκες που γεννήθηκαν σαν σήμερα
- Πρώτος πνιγμός για το 2025 στις θάλασσες της Κρήτης – Νεκρός 81χρονος τουρίστας
- Ποια κοινά φάρμακα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής έως 6 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα
- Ο καιρός την Πρωτομαγιά – Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα
- Πρωτομαγιά: Οι απεργιακές συγκεντρώσεις – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Σοκάρει η Emily για την επίθεση από άγνωστο: «Τον είδα και κατάλαβα ότι δεν θα πάει καλά…»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εργατική Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρωτομαγιά με υπερήρωες και τον απόλυτο μετρ του κινηματογραφικού τρόμου
- Μαραθώνας: Φορτηγό παρέσυρε 16χρονο - Βίντεο ντοκουμέντο
- Αύριο η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία -Το Σαββατοκύριακο οι εξετάσεις στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά
- Πρωτομαγιά συγκεντρώσεις 2025: Ποιοι “κατεβαίνουν” στους δρόμους, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ
- Μάρκο Ρούμπιο: «Οι ΗΠΑ αναζητούν και άλλες χώρες για να απελαύνουν μετανάστες»
- Εργατική Πρωτομαγιά: Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και μαγαζιά
- Aloha Airlines 243: Το δυστύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο – Το αεροσκάφος «άνοιξε» στον αέρα και προσγειώθηκε χωρίς οροφή
- Τι περιλαμβάνει η "ιστορική" συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες - Στροφή από τη στρατιωτική στην οικονομική υποστήριξη