Συνομιλίες Ισραήλ – Λιβάνου σήμερα στις ΗΠΑ
Η νέα συνάντηση θα γίνει την επομένη σειράς ισραηλινών πληγμάτων σε περίπου τριάντα τοποθεσίες στην επικράτεια του Λιβάνου με τουλάχιστον 22 νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό.
Αντιπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων είχαν ήδη συναντηθεί την 23η Απριλίου στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει τότε παράταση της κατάπαυσης του πυρός για τρεις εβδομάδες, εκφράζοντας την προσμονή του ότι οι δυο γείτονες στην Εγγύς Ανατολή, που δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, θα συνάψουν ιστορική συμφωνία.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μάλιστα αναγγείλει πως θα υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο, σύντομα κατ’ αυτόν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. Η προσδοκία του αυτή μένει ως τώρα ανεκπλήρωτη, καθώς ο αρχηγός του κράτους του Λιβάνου θέτει ως προϋποθέσεις να κλειστεί προηγουμένως συμφωνία για ζητήματα ασφαλείας και να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.
Η κατάπαυση του πυρός παρατάθηκε ως την ερχόμενη Κυριακή 17η Μαΐου. Όμως, αφού τέθηκε σε ισχύ, τη 17η Απριλίου, πάνω από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο σε βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα στοιχεία. Και πάνω από 10.000 ακίνητα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο επιστημονικής έρευνας του Λιβάνου.
Το Ισραήλ λέει πως διατηρεί το «δικαίωμα» να στοχοποιεί τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στον Ιράν και κατηγορείται πως έσυρε τον Λίβανο στον πόλεμο τη 2η Μαρτίου, όταν επιτέθηκε στο εβραϊκό κράτος σε υποστήριξη στην Ισλαμική Δημοκρατία, εναντίον της οποίας εξαπολύθηκε αμερικανοϊσραηλινός πόλεμος την 28η Φεβρουαρίου.
«Όποιος απειλεί το κράτος του Ισραήλ πεθαίνει εξαιτίας του λάθους του», απειλούσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη στοχευμένη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ στην καρδιά της Βηρυτού.
Στις δικές του έμμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, το Ιράν απαιτεί ο τερματισμός του πολέμου, αν κλειστεί συμφωνία, να συμπεριλάβει τον Λίβανο–με άλλα λόγια, το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ.
«Εδραίωση»;Στην Ουάσιγκτον, ο Λίβανος θα επιδιώξει να «εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Η προτεραιότητα είναι να τερματιστούν οι θάνατοι και οι καταστροφές».
Από το ξέσπασμα του νέου πολέμου τον Μάρτιο έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.800 άνθρωποι στον Λίβανο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 200 παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές στη Βηρυτό.
Το Ισραήλ πλήττει τομείς όπου ζουν κατά πλειονότητα σιίτες, ιδίως νότια συνοικία της Βηρυτού, κι έχει καταλάβει ζώνη στον νότο του Λιβάνου–που κατείχε από το 1982 ως το 2000.
Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι σκοπός της είναι να προασπιστεί η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου, στο σύνολο της επικράτειάς του, ωστόσο ταυτόχρονα απαιτεί από την κυβέρνηση της χώρας να εξουδετερώσει και να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ–το κίνημα το απορρίπτει.
Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες αυτές θα επιτρέψουν να υπάρξει ρήξη «με την αποτυχημένη προσέγγιση των δυο τελευταίων δεκαετιών που άφησε τρομοκρατικά κινήματα να ριζώσουν και να πλουτίσουν υπονομεύοντας την εξουσία του κράτους του Λιβάνου και απειλώντας τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ».
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Αούν πως παραδίδεται στον «εχθρό».
Αντίθετα με τις προηγούμενες διμερείς επαφές, ούτε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ούτε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι παρόντες. Και οι δυο βρίσκονται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Στις διήμερες συνομιλίες, που θα γίνουν στο Σέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αμερικανοί μεσολαβητές θα συμπεριλάβουν τους πρεσβευτές των ΗΠΑ στις δυο χώρες: τον Μάικ Χάκαμπι, ευαγγελικό πάστορα και θερμό υποστηρικτή των φιλοδοξιών του Ισραήλ στην περιοχή· και τον Μισέλ Ίσα, συχνά συμπαίκτη του προέδρου Τραμπ σε ματς γκολφ, γεννημένο στη χώρα των κέδρων.
Τον Λίβανο θα αντιπροσωπεύσει ο Σιμόν Καράμ, δικηγόρος και διπλωμάτης 76 ετών. Το Ισραήλ ο πρεσβευτής του στην Ουάσιγκτον Γιεχιέλ Λέιτερ, 67 ετών, σύμμαχος και συνοδοιπόρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου για δεκαετίες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ρία Ελληνίδου αγκαλιά με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου – Το σχόλιο για τη διαφορά ηλικίας
- «Ραβασάκια» από την Εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους για... λάθη του παρελθόντος - Ποιοι ελέγχονται
- Σοκ στην Κυψέλη: Άνδρας επιτέθηκε με κλωτσιές σε 8χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του
- Η Μαρία Καρυστιανού για την τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Δεν δημοσιεύουμε προσωπικό γράμμα παιδιού»
- Έρχονται «λυπητερές» σε 12.000 φορολογούμενους για «αμαρτίες» του παρελθόντος
- Τι είναι η «παγίδα του Θουκυδίδη» που επικαλέστηκε ο Σι μπροστά στον Τραμπ
- Το πρώτο μήνυμα Γιαννακόπουλου μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από το Final 4: Έχουμε φάει πολλές από αυτές τις πίκρες, ξέρουμε να γυρίζουμε
- 9 μικροσυνήθειες για να χάσετε βάρος χωρίς να αλλάξετε όλη τη ζωή σας
- Έρχονται ραβασάκια με έξτρα φόρους και πρόστιμα για παλιές «αμαρτίες»
- ΑΑΔΕ: Έρχονται 12.000 νέα εκκαθαριστικά για παλιές φορολογικές υποθέσεις – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Σοκ στην Κυψέλη: Άνδρας επιτέθηκε με κλωτσιές σε 8χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του
- ΗΑΕ: Το ΥΠΕΞ διαψεύδει ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράν
- Coppa Italia: Νταμπλούχος Ιταλίας η Ίντερ
- «Μαμά μου, σε ευχαριστώ πολύ»: Tα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Μυρτώ στη μητέρα της
- Μαγνήτης επενδύσεων ο ιαματικός τουρισμός
- Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος
- Καιρός: Μέχρι 27°C σήμερα – Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα
- Συνομιλίες Ισραήλ – Λιβάνου σήμερα στις ΗΠΑ
- Αναστασία Παντούση για Ιωάννη Παπαζήση: «Ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά – Πιστεύω ήταν καρμικό»
- Κωνσταντής Τζολάκης – Νάσια Σπανού: Ρομαντική απόδραση στην Υδρα
- Τελευταία Νέα Real.gr
- Συνομιλίες Ισραήλ – Λιβάνου σήμερα στις ΗΠΑ
- Πρόγραμμα 16 εκατ. ευρώ για την αλιεία ανακοίνωσε από την Ιχθυόσκαλα ο Μ. Σχοινάς
- Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για Eurovision: «Μπορεί να το φέρει ο Akylas»
- Καιρός: Μέχρι 27°C σήμερα – Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα
- Jane Fonda: Η 88χρονη σταρ έλαμψε στις Κάννες
- Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος
- Αναστασία Παντούση για Ιωάννη Παπαζήση: «Ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά – Πιστεύω ήταν καρμικό»
- «Μαμά μου, σε ευχαριστώ πολύ»: Tα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Μυρτώ στη μητέρα της
- Σοκ στην Κυψέλη: Άνδρας επιτέθηκε με κλωτσιές σε 8χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του
- Λίτσα Πατέρα: Η συγκίνηση για την Κατερίνα Καινούργιου και η πρόβλεψη για τον Akyla
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Κινήσεις-ματ για να βάλει την Ελλάδα στην “πρώτη γραμμή” της ΕΕ – Η στρατηγική για τα Στενά του Ορμούζ & την ευρωπαϊκή άμυνα και η ομιλία στη βράβευση Ντράγκι
- Διακοπές ηλεκτροδότησης σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι την Παρασκευή 15/5
- Σκληρό μήνυμα Σι στον Τραμπ: «Η Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει Κίνα και ΗΠΑ σε σύγκρουση»
- Ισραήλ και Λίβανος ξανά σε συνομιλίες στις ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου
- Τι είναι η «παγίδα του Θουκυδίδη» που ζήτησε να αποφύγουν ο Σι Τζινπίνγκ με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Γιατί η υποδοχή του Τραμπ στο Πεκίνο θεωρείται αναβαθμισμένη, παρότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν ήταν στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή του
- Δικαστής αναστέλλει τις κυρώσεις εις βάρος της Φραντσέσκα Αλμπανέζε
- «Ένα (σχεδόν) τέλειο ζεύγος»: Το βιβλίο-φωτιά που ξεσκεπάζει τα μυστικά των Μακρόν και το περιβόητο χαστούκι
- Grande League 13/05/26