Πιέζουν τον Γιώργο να παραιτηθεί για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Βενιζέλο.

Υπό την ασφυκτική πίεση υπουργών και βουλευτών προς τον Γιώργο Παπανδρέου να διευκολύνει τις εξελίξεις, ώστε παραιτούμενος να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και μερικά από αυτά μιλούν για αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου

από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο αυτό λέει ότι ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, ή έστω ένα κομμάτι της, εάν αρνηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, να ψηφιστεί η ευρωπαϊκή συμφωνία από τη Βουλή και όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος υλοποίησης της συμφωνίας αυτής, δηλαδή σε περίπου ένα τρίμηνο να γίνουν εκλογές.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ για τον κ. Παπανδρέου είναι  βαρύ και βουλευτές και υπουργοί ζητούν να μην γίνει το δημοψήφισμα. Το θέτουν δε ως προϋπόθεση για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως πλέον τα πράγματα προχωρούν ακόμη περισσότερο, καθώς είναι αντιληπτό ότι δύσκολα ο κ. Παπανδρέου μπορεί να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία.

Δηλώσεις

«Ο κ. Παπανδρέου συνιστά παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης έξω από τη Βουλή.
«Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη έκανε γνωστή την πρόθεσή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους απευθύνει η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ότι πρέπει να περιφρουρηθούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών. Σημειώνει ότι για πρώτη φορά σήμερα η ευρωζώνη αποφασίζει για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, είπε πως ακόμα και σήμερα ο κ. Παπανδρέου φέρεται ανεύθυνα, την αποτυχία του την μετατρέπει σε νέα εκβιασμό. «Δεν υπάρχει πια κ. Παπανδρέου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, η Βάσω Παπανδρέου ανέφερε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
«Άμεση σύγκλιση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» ζητάει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης «αν συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης αύριο» τονίζει.
«Η  χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την απόφασή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποιεί με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
«Περιττό το δημοψήφισμα για το ευρώ» δήλωσε ο Κώστας Καρτάλης. «Πρέπει να μιλήσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με πολύ ειλικρινή τρόπο».
Είμαστε σε κατάσταση οξείας κρίσης, δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης

Keywords
Τυχαία Θέματα