Παγκόσμιος συναγερμός: Ρώσοι χάκερ έκλεψαν 1,2 δισεκατομμύρια κωδικούς

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης στο ίντερνετ αμερικανικών και ξένων εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο υπέκλεψε ομάδα Ρώσων χάκερ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο τις πληροφορίες ερευνητών της εταιρείας ασφαλείας του Διαδικτύου Hold Secutity.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

«Οι χάκερ δεν έθεσαν ως στόχο

μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά όσες ιστοσελίδες μπορούσαν βρουν. Από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Forbes 500 μέχρι πολύ μικρές ιστοσελίδες», δήλωσε ο Αλεξ Χόλντεν, ιδρυτής της Hold Security, προειδοποιώντας ότι οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες αυτές παραμένουν ευάλωτες.

Η ενέργεια πειρατείας στον κυβερνοχώρο, η οποία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ, διαπράχθηκε από ομάδα δέκα περίπου εικοσάχρονων χάκερ που βρίσκονται στη Ρωσία, κάπου ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Μογγολία.

Σύμφωνα με την Hold Security, τα κλεμμένα δεδομένα δεν έχουν πουληθεί στη μαύρη αγορά, έχουν όμως χρησιμοποιηθεί για την αποστολή spam (αυτόκλητα διαφημιστικά μηνύματα) για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά οι χάκερ αντλούν έσοδα δρώντας ως παράνομο διαφημιστικό πρακτορείο.

Για όσους επιθυμούν να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ παραθέτει μερικές συμβουλές στο BBC:

- Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password σε πολλούς δικτυακούς τόπους

- Αποφύγετε λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό

- Αποφύγετε συνθηματικά που αφορούν την προσωπική ζωή σας, όπως για παράδειγμα το όνομα του σκύλου σας. Οι χάκερ μπορούν να ανακαλύψουν τα στοιχεία αυτά μέσω των κοινωνικών επαφών σας.

- Χρησιμοποιήστε συνδυασμούς ασυνήθιστων χαρακτήρων, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το γράμμα «i» με τον αριθμό «1».

- Μην κρατάτε σημειώσεις με τους κωδικούς πρόσβασης

Keywords
Τυχαία Θέματα