Με «γρίφο» Καρατζαφέρη και προβληματισμό Σαμαρά ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα επώδυνα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Πρώτος αποχώρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Κααρατζαφέρης, ο οποίος φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να

συνυπογράψει την τελική συμφωνία, χωρίς τις εγγυήσεις και τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στο Μαξίμου, αμέσως μετά, έσπευσαν οι επικεφαλής της Τρόικας, για νέα συνάντηση με τους κ.κ. Παπαδήμο, Βενιζέλο και Κουτρουμάνη!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ζητά, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για όλους και ακόμη μεγαλύτερη μείωση, κατά 10%, για τους νεοπροσλαμβανόμενους, «πάγωμα» των ωριμάνσεων, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, μειώσεις στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις ορισμένων Ταμείων (15% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες και 7% για το ΝΑΤ), μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων για τρεις μήνες και όχι για έξι, όπως ισχύει σήμερα, δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία μόνο κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών-εργαζομένων και μόνο για το βασικό μισθό, κατάργηση Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ κ.ά.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι η πληροφορία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με τον κοινοτικό Επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για την πρόοδο της διαδικασίας.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι αρχηγοί κάλεσαν στο Μαξίμου, αργά το βράδυ, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ η τελευταία εξέλιξη ήθελε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, να ζητά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του κειμένου της συμφωνίας.

Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Ο αρνητής δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο το όχι το σωστό εις όλην τη ζωή του».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ απο το πρώτο ημίωρο ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Σέβομαι την προσπάθεια όλων -και του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Η χώρα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία και μέσα σε μία ώρα δεν μπορώ να αποφασίσω για το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Δεν μπορώ να αποφασίσω, εάν δεν έχω στα χέρια μου ρητές διαβεβαιώσεις και γνωμοδοτήσεις των οργάνων, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έμεινα μέχρι τώρα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των συντάξεων. Επτά ώρες γι’ αυτό μιλάγαμε».

Ερωτηθείς εάν αυτή του η αποχώρηση σημαίνει και πρόβλημα για την κυβέρνηση ή μη επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα στηρίξει τους

Keywords
Τυχαία Θέματα