«Indignados» και οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι!

Βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης ενάντια στα νέα μέτρα.

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις κατά των περικοπών των κρατικών δαπανών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 19 Ιουλίου και προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται ως οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του 13ου μισθού -η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών-, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% φέτος και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύωρες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Πολλοί φώναζαν συνθήματα, όπως «περικοπές στους τραπεζίτες, όχι στους εργαζόμενους».

Keywords