Υποβάθμιση έξι καναδικών τραπεζών από Moody’s

22:52 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο οίκος αξιολόγησης Moody`s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα έξι μεγάλων καναδικών τραπεζών, των Toronto-Dominion, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal, CIBC, National Bank και Desjardins, έπειτα από μια διαδικασία αναθεώρησης του αξιόχρεού τους που είχε αρχίσει την 26η Οκτωβρίου 2012.

Ο Moody`s

υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των έξι καναδικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα το καθένα, επικαλούμενος την μεγάλη έκθεσή τους σε δάνεια προς τα υπερχρεωμένα καναδικά νοικοκυριά και τις υψηλές τιμές των ακινήτων, δύο παράγοντες που τις καθιστούν «περισσότερο ευάλωτες έναντι απρόβλεπτων κινδύνων για την καναδική οικονομία», από ό,τι «στο παρελθόν», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι αντέτεινε, σχολιάζοντας την απόφαση του οίκου αξιολόγησης δηλώνοντας πως επί πέντε χρόνια το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει το καναδικό τραπεζικό σύστημα ως το πιο αξιόπιστο στον κόσμο και παρά την υποβάθμιση οι καναδικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τις υψηλότερες αξιολογήσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Η Toronto-Dominion υποβαθμίστηκε από Aaa σε Aa1, η Bank of Nova Scotia και η Desjardins από Aa1 σε Aa2, οι BMO, CIBC, and National Bank of Canada από Aa2 σε Aa3. Η προοπτική για τις έξι τράπεζες παραμένει σταθερή και η αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων παρέμεινε αμετάβλητη.

Η Royal Bank of Canada, η μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά, ήταν η μόνη που δεν υποβάθμισε ο Moody`s.

Keywords
Τυχαία Θέματα