ΥΠΕΞ Συρίας: Θα αμυνθούμε εάν μας επιτεθούν

15:17 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ διεμήνυσε σήμερα ότι οιαδήποτε απόπειρα των ξένων δυνάμεων να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα θα αποτελούσε “αυταπάτη”, ενώ διεμήνυσε πως η Δαμασκός θα “αμυνθεί”.

“Εάν ο σκοπός ενός πιθανού (ξένου) στρατιωτικού πλήγματος είναι να επιτευχθεί μια (νέα) ισορροπία δυνάμεων. . . αυτό αποτελεί αυταπάτη και δεν είναι δυνατό να γίνει”, είπε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο.

Ο Μουάλεμ επέμεινε ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία εναντίον των αντικαθεστωτικών

παρά τις οποιεσδήποτε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

“Η στρατιωτική προσπάθεια (της συριακής κυβέρνησης) δεν θα σταματήσει γύρω από την Δαμασκό. Εάν ο στόχος είναι να περιοριστούν οι νίκες των ένοπλων δυνάμεών μας, δεν θα το καταφέρουν”, είπε ο Μουάλεμ.

Ακόμη, υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την αλ Κάιντα και δρουν στη χώρα αυτή, καθώς και του Ισραήλ.

“Μια πολεμική προσπάθεια που θα διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ και δευτερευόντως του Μετώπου αλ Νόσρα”, της ένοπλης οργάνωσης η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανέφερε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, τις κατηγορίες του οποίου απέρριψε, ο Μουάλεμ είπε ότι η Δαμασκός δεν προσκόπτει το έργο των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα οι οποίοι προσπαθούν να διεξάγουν έρευνα στο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας όπου καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Μουάλεμ πρόσθεσε ότι η δεύτερη επίσκεψη των ειδικών για να επιθεωρήσουν τα σημεία όπου καταγγέλθηκαν επιθέσεις του συριακού στρατού με τη χρήση χημικών όπλων αναβλήθηκε έως αύριο Τετάρτη.

Ο λόγος, είπε, είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στις ομάδες των ανταρτών με τις οποίες η κυβέρνηση αποπειράθηκε να έλθει σε συνεννόηση σχετικά με την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ.

Οι επιθεωρητές αυτοί μετέβησαν χθες στην Μουανταμίγια αλ Σαμ και σήμερα αναμενόταν να μεταβούν στην ανατολική Γούτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα