Υπ. Εξωτερικών: «Γεωγραφική θέση και Φυσικό αέριο τα όπλα μας»

16:28 12/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Μεσόγειος γενικότερα και η Ανατολική Μεσόγειος ειδικότερα, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και η γεωγραφική μας θέση και το φυσικό μας αέριο είναι τα όπλα αυτής της εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών Ημερίδας του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών, με θέμα «Νέες προκλήσεις για τις Ευρω-Μεσογειακές σχέσεις μετά την Αραβική Άνοιξη», ο κ.Κασουλίδης είπε πως ως Κύπρος

πρέπει να έχουμε εξωτερική πολιτική αν θέλουμε να μετρούμε στο παγκόσμιο σκηνικό και “δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, την απαλλαγή μας από την κατοχή, την επανένωση της Κύπρου και από την άλλη να αγνοούμε τον κόσμο γύρω μας και να θεωρούμαστε σαν μια μονοθεματική χώρα, χωρίς πολιτική”.

Η Μεσόγειος θάλασσα, συνέχισε, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής και κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος, σημειώνοντας πως πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για το οποίο μάλιστα είμαστε, όπως υπέδειξε, “ο μόνος προβλέψιμος γείτονας της”, αφού οι φιλικές μας σχέσεις δεν εξαρτώνται από το ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες γειτονικές του χώρες.

Το πρώτο μας όπλο στην εξωτερική μας πολιτική, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη, είναι η γεωγραφική μας θέση, αφού “είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ, που αντιμετωπίζει στην πρώτη γραμμή έναν κόσμο που επικρατεί ο εξτρεμισμός, ο φανταμενταλισμό και σωρεία διαμαχών”.

“Η ευθύνη της μικρής Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της απέναντι στις ασύμμετρες απειλές (τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα) που δεν έχουν στόχο μόνο το δυτικό κόσμο, αλλά απειλούν και τη Ρωσία”, συμπλήρωσε.

Το φυσικό μας αέριο, σημείωσε ο κ.Κασουλίδης, αποτελεί το δεύτερο μας όπλο και υπέδειξε πως είμαστε ο κοινός παρονομαστής για Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς η Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη συνορεύει με αυτές τις χώρες.

Τόνισε, παράλληλα, πως όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι, το φυσικό μας αέριο να αποτελέσει για την ΕΕ ότι ήταν πριν από 60 χρόνια για την Ευρώπη ο άνθρακας και ο χάλυβας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς μας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, λέγοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη να καταθέσει την αίτηση της, ωστόσο “εκείνο που δεν θέλουμε να γίνει είναι να κατατεθεί η αίτηση προτού ωριμάσουν τα πράγματα, για να μην ασκήσει βέτο η Τουρκία”.

“Αν η Τουρκία ασκήσει βέτο, θα λήξει άδοξα αυτή η προσπάθεια, η οποία θέλουμε να είναι πετυχημένη και άρα κάνουμε υπομονή”, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι “βλέπουν όλοι ποια είναι η χρησιμότητα των σχέσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ, αν ενταχθούμε εμείς στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και πιστεύω πως κάποια ώρα θα αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα