Βουλή: Να δοθεί η φαρμακευτική αγωγή στους θαλασσαιμικούς

23:22 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην έκκληση, όπως το Υπουργείο Υγείας εξετάσει και καταλήξει στην παραχώρηση του φαρμάκου XJ σε όλους τους θαλασσαιμικούς ασθενείς που το χρειάζονται, προέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, στην Κύπρο υπάρχουν 672 άτομα, όλοι Κύπριοι που έχουν πρόβλημα θαλασσαιμίας.

Από αυτούς γύρω στα 102-118 άτομα, κατά τους επαρχιακούς γιατρούς, χρειάζονται το φάρμακο XJ, το οποίο είναι απαραίτητο για την αποσιδήρωση στον

οργανισμό τους.

Μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Φυττής, το παίρνουν 38 ασθενείς, αλλά το Συμβούλιο Προσφορών ενέκρινε, πρόσφατα, να προχωρήσουν σε προσφορές και αγορά του φαρμάκου για 64 άτομα.

«Οι οργανώσεις των θαλασσαιμικών και ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος υποστηρίζουν και απαιτούν, καθώς και εμείς μαζί τους, ότι πρέπει να καλυφθούν όλα τα άτομα που χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο», σημείωσε.

Γι αυτό και μετά από μια εκτενή συζήτηση στην Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Φυττής, καταλήξαμε στο να υποβάλουμε έκκληση, όπως η ad hoc επιτροπή, που χειρίζεται θέματα θαλασσαιμικών στο Υπουργείο Υγείας, συνέλθει, μελετήσει και καταλήξει στην αύξηση της προσφοράς από τους 64 ασθενείς μέχρι τον αναγκαίο αριθμό, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς.

«Εμείς θεωρούμε άκρως απαραίτητο, παρά το ότι το κόστος ανέρχεται στις 3.200 ευρώ το άτομο, ανά μήνα, να καλυφθούν όλα τα άτομα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει μειωθεί η γέννηση παιδιών με στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας, χάρη στους προγεννητικούς έλεγχους που γίνονται.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε πως είναι θέμα που αφορά την ίδια τη ζωή των ασθενών και την επιβίωσή τους. Έτσι, κάλεσε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να επιλύσει το πρόβλημα και να εγκρίνουν το συνολικό αριθμό ατόμων, στους οποίους συστήνεται το σκεύασμα.

Ανέφερε ότι είναι θέμα αρχής να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην δεχόμαστε εκπτώσεις.

«Το δικαίωμα να έχουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι κατοχυρωμένο στη δική μας νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών και την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων των ασθενών», σημείωσε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως είχε αλληλογραφία με το Υπουργείο Υγείας από το 2007 για το θέμα.

«Με μεγάλη λύπη διαπιστώσαμε σήμερα ότι, παρόλο που για 102 θαλασσαιμικά άτομα υπάρχει σύσταση να χορηγείται αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο, μέχρι στιγμής τα άτομα που το εξασφαλίζουν είναι 38 και αναμένεται η έγκριση για ακόμη 26», είπε.

Θεωρώ, συνέχισε, ότι άμεσα αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι τα άτομα που δεν παίρνουν τη συγκεκριμένη αγωγή θα έχουν σωρεία άλλων ιατρικών προβλημάτων. Έτσι, θα χρειάζονται νοσηλείες, οπότε το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για το κράτος.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη, είπε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα θα δοθεί για 102 άτομα, αριθμός

Keywords
Τυχαία Θέματα