Το Υπουργικό ενέκρινε την δημιουργία Ταμείου Πράσινης Ανάπτυξης

14:43 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την δημιουργία Διαχειριστικής Επιτροπής για τα έσοδα από την δημοπράτηση των αερίων του θερμοκηπίου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Σε σχετική εξαγγελία προέβη με δηλώσεις του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος εξήγησε ότι αφορά έσοδα που έχει η Κύπρος λόγω των χαμηλών

ρύπων που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα.

“Είναι ένα Ταμείο που σήμερα έχει γύρω στα 2 εκ. ευρώ και αναμένεται ότι μέσα στα επτά επόμενα χρόνια αυτά τα έσοδα θα ανέλθουν γύρω στα 70-80 εκ. ευρώ., ίσως και περισσότερα. Πρόκειται για το Ταμείο της Πράσινης Ανάπτυξης που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο και περιλαμβάνεται μέσα στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του και είναι ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην μείωση των εκπομπών ρύπων προς την ατμόσφαιρα ούτως ώστε να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις νέες κλιματικές αλλαγές”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι “αυτά τα έσοδα προκύπτουν από ένα σύστημα δημοπράτησης των αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες που έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων μπορούν να πωλήσουν τα δικαιώματα τους γιατί υπάρχει μια ποσόστωση ως προς τους ρύπους που μπορεί η κάθε χώρα να εκπέμπει στην ατμόσφαιρα κι εφόσον εμείς έχουμε χαμηλούς ρύπους μπορούμε να δανείζουμε ή να δημοπρατούμε αυτούς τους ρύπους σε ευρωπαϊκά κράτη”.

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, οι ρύποι που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλοί και οι ρύποι αυτοί είναι κυρίως από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από βιομηχανίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Ενας δεύτερος στόχος αυτού του Ταμείου, σημείωσε, είναι η δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε την νεανική ανεργία αλλά παράλληλα κι ένα εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει στην Κυβέρνηση να ασκεί πράσινη κοινωνική πολιτική.

Είπε ότι “διάφορα έργα που μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό το Ταμείο - που ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε μέσα στο 2014 – είναι συγκοινωνίες με χαμηλούς ρύπους προς την ατμόσφαιρα, είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας καθώς και η σωστή ενεργειακή απόδοση των κτηρίων μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα