Το πασχαλινό τραπέζι στο… μικροσκόπιο του Κέντρου Καταναλωτών

20:17 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οδηγίες προς τους καταναλωτές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για να γνωρίζουν κατά τις πασχαλινές αγορές τους τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.

Εν αρχή ην το… κατάστημα : Πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους.
Σε ό,τι αφορά το βασικό διατροφικό προϊόν των ημερών, δηλαδή το κρέας, το ΚΕΠΚΑ, τονίζει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς ή πλανόδιους

προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, και δη από τα ψυγεία, διότι έτσι διασφαλίζουμε ότι τα κρέατα έχουν ελεγχθεί.

Κρέας με τη… βούλα

Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων, σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες – εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.

Προσοχή στα κατεψυγμένα

Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά γίνεται εύκολα, κατά τους ειδικούς του ΚΕΠΚΑ, διότι τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ή στις Αρμόδιες Αρχές.
Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις: 1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός , 2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α. 3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, FYROM κ.α.4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και 5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό

Σοκολάτες, το γλυκό των ημερών

Ναι στην αγορά των σοκολατένιων αυγών, αλλά υπό προϋποθέσεις. Απαιτείται προσοχή στην ετικέτα από την οποία διαπιστώνεται αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και η ημερομηνία λήξης. Προσοχή, στα σοκολατένια αυγά, που περιέχουν παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, που ορίζει η Ε.Ε., για τα παιχνίδια.

Κόκκινα αυγά, χωρίς σαλμονέλα

Τα αυγά είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι σπάνια η επιμόλυνση τους με το μικρόβ

Keywords
Τυχαία Θέματα