Το κράτος καλείται να αλλάξει ρυθμούς και ταχύτητες λόγω Τρόικας, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

17:36 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σήμερα πολύ διαφορετική στο θέμα της αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων γιατί λόγω Τρόικας και δανειακής σύμβασης πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς και ταχύτητες, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
Ο Υπουργός παρευρέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011. Ανέφερε ότι ναι μεν η Κυβέρνηση ανέλαβε το 2013, ωστόσο το κράτος έχει συνέχεια και πολλά από τα ευρήματα της ελέγκτριας είναι διαχρονικά.
«Σήμερα είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση μας,

και αυτό που διαφοροποιεί το 2013 από τα προηγούμενα χρόνια είναι η παρουσία της Τρόικας και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει αυτή τη δανειακή σύμβαση και την εξαναγκάζουν ουσιαστικά να αλλάξει ρυθμούς και ταχύτητες και τρόπους αντιμετώπισης όλων αυτών που καταγράφει κάθε χρόνο η Ελέγκτρια», ανέφερε.
Ο ΥΠΕΣ είπε ότι δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια ή το περιθώριο του χρόνου, υποδεικνύοντας ότι ενώ κάποτε έλεγαν πως για να εγγράψουμε όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουμε θα μας πάρει δέκα χρόνια, σήμερα η κυβέρνηση καλείται σε κάποιους μήνες, μέχρι τα τέλη του 2014 να προχωρήσει σε έκδοση όλων των τίτλων και να κάνει καταγραφή και επανεκτίμηση των περιουσιών μέχρι τα μέσα του 2014, με αξίες του 2013.
Ερωτηθείς για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συμπλεγματοποίησης, υπέδειξε ότι τίθεται συχνά από τους Βουλευτές και τους κάλεσε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
«Συμφωνούν όλα τα κόμματα, η Βουλή είναι νομοθετική εξουσία και ουδείς την εμποδίζει να καταθέσει πρόταση νόμου και να εξαναγκάσει ουσιαστικά αυτό που οι ίδιοι οι βουλευτές ζητούν κάθε φορά, Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα, ας το κάνουν», ανέφερε.
Ο ΥΠΕΣ είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης αφορά τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων για να προσθέσει ότι πάρα πολλές κοινότητες ήδη το έχουν κάνει.
«Θέση μας είναι ότι μέσα από συνέργειες και εξοικονομήσεις κλίμακος θα πρέπει οι δήμοι να συνεργάζονται για να επιτυγχάνουμε εξοικονομήσεις, γιατί ήδη η συνεισφορά του κεντρικού κράτους μειώθηκε περαιτέρω 12 τοις εκατό το 2014», ανέφερε.
Για τις τ/κ περιουσίες, ο ΥΠΕΣ είπε ότι σήμερα, μετά το 1991 που ψηφίστηκε ο περί κηδεμόνα νόμος «βρίσκουμε ακόμη τ/κ περιουσίες που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, η προσπάθεια είναι συνεχής έτσι ώστε να γνωρίζει η κυβέρνηση και ο κηδεμόνας πόσες και ποιες είναι αυτές οι περιουσίες, ποιοι τις κατέχουν, τι πληρώνουν, η είσπραξη των ενοικίων γενικά, και επίσης τα ενοίκια να είναι στη βάση του αγοραίου ενοικίου, γίνεται ένας αγώνας και συνεχώς βελτιώνεται η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα», σημείωσε.
Για τις επικρίσεις της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, ο ΥΠΕΣ υπενθύμισε ότι η εξαγγελία ήταν ότι οι εκ μητρογονίας εξισώνονται πλήρως με τους εκ πατρογονίας.
«Ο,τι παίρνει ο εκ πατρός παίρνει και ο εκ μητρός, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού, δεν τέθηκε ποτέ θέμα αύξησης του προϋπολογισμού για ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των προσφύγων, δηλαδή τα ίδια χρήματα θα τα μοιράζονται εφεξής, είτε είναι εκ μητρογονίας είτε εκ πατρός, αυτή ήταν η θέση και αναλλοίωτη παραμένει, το γιατί δεν ήρθε στη Βουλή είναι καθαρά λόγοι τεχνικοί», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου τόνισε την ανάγκη για μείωση του τόκου ύψους 9% που καταβάλλει η κυβέρνηση για απαλλοτριώσεις και έχει επιβάρυνση για το κράτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως θα προωθήσει πρόταση για μείωση των τόκων από 9% σε 4%, προσθέτοντας πως το Υπουργείο θα επαναξιολογήσει το θέμα των απαλλοτριώσεων.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι για τη δημιουργία του Τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο το κράτος προχώρησε στην απαλλοτρίωση χιλιάδων τετραγωνικών γης, επισημαίνοντας πως το κράτος οφείλει για απαλλοτριώσεις 30,6 εκ. ευρώ από τα οποία τα 10 εκ. είναι τόκοι, σημειώνοντας ότι το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Κυβέρνηση οφείλει άλλα 35 εκ. ευρώ για την καταβολή των τόκων για ενεργειακό πάρκο.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο Υπουργός Εσωτερικών και αφού χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου για να διαφανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στο όραμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να τερματιστεί η λανθασμένη διαχείριση πόρων από τις τοπικές αρχές και τα φαινόμενα κατάχρησης. Καταλήγοντας είπε ότι αναμένεται να κληθούν τα κόμματα για συζήτηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα