Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι καταλύτης για τη λύση, δηλώνει ο Ν. Ρολάνδης

22:19 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια λύση του κυπριακού προβλήματος και των ευρύτερων διαφορών που υπάρχουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της διεθνούς

διάσκεψης «Επιλογές Ισχύος για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Ρολάνδης προέβη σε μια ιστορική ανασκόπηση του κεφαλαίου «φυσικό αέριο» για την Κύπρο, από την εποχή της δικής του υπουργικής θητείας, όταν προσπάθησε να προωθήσει το θέμα, αλλά, όπως είπε, βρέθηκε αντιμέτωπος με την ειρωνεία των πολιτικών του συναδέλφων και του Τύπου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία που μπορεί να έχει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων για το Κυπριακό.

«Πολύ ειλικρινά, όταν άρχισα το εγχείρημα ‘πετρέλαιο και αέριο’, γνώριζα βαθιά στην καρδιά μου ότι μια νέα διάσταση θα προσδιίδετο στο κυπριακό πρόβλημα», είπε. Τα θέματα που παραδοσιακά βρίσκονταν στο τραπέζι, όπως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, το σύνταγμα, το εδαφικό, οι έποικοι, οι περιουσίες κτλ, δεν θα αρκούσαν πλέον, πρόσθεσε.

«Η γεύση και η όσφρηση του φυσικού αερίου και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολαρίων που μπορεί αυτό να σημαίνει μια μέρα, θα γίνουν αισθητά σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Κύπρο και μάλλον στην Ελλάδα και την Τουρκία επίσης», ανέφερε.

Ο κ. Ρολάνδης συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η τυχερή ανακάλυψη «μπορεί είναι ευχή ή ‘Αρμαγεδών” αναλόγως της σοφίας αυτών που θα τη χειριστούν».

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια νιώθει πως «οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια λύση του κυπριακού προβλήματος και των ευρύτερων διαφορών που υπάρχουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου».

«Έχω υποστηρίξει αριθμό προτάσεων προς αυτό το σκοπό, οι οποίες έχουν ειδωθεί με θετικό μάτι από πολλές ξένες κυβερνήσεις», είπε, επικαλούμενος δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ότι όπως η Γαλλία και η Γερμανία πριν από 60 χρόνια ένωσαν δυνάμεις οικοδομώντας τη συνεργασία τους στον τομέα του άνθρακα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, με την οικοδόμηση της συμφιλίωσης πάνω στο διαμοιρασμό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα